Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met deze worstenbroodjes gaat Frans Zoetermeer op de kaart zetten

Door Marijke Helsloot 8 november 2019

Frans is helemaal gek van barbecueën, slow cooking en lekker eten met vrienden. Hij was met zijn vrouw in Den Bosch en at daar een Brabants worstenbroodje. “We vonden het broodje nogal laf van smaak en ik dacht: dat kan ik veel beter.” Als leerling slager bedacht hij zijn eigen recept voor de saucijsjes en maakte zelf broodbeslag. Zijn vrienden en familie zijn sindsdien zo dol op Frans’ worstenbroodjes dat hij er het liefste een Zoetermeerse delicatesse van wil maken.

Als we in de keuken van Frans een kijkje komen nemen, ligt het keukenblad vol warme worstenbroodjes. Diezelfde morgen ambachtelijk bereid door Frans en klaar om geproefd te worden. King.worstenbroodjes noemt hij zijn vondst en we moeten eerlijk zeggen: ze zijn heerlijk! Een knapperig broodkorstje van zelf gemaakt deeg en pittige varkensvlees van een geheime mix met kruiden.

Laffe broodjes

“Ik heb gewerkt als kok in verschillende restaurants. Vanwege mijn gezin ben ik daarmee gestopt en begonnen als leerling slager bij een slagerij in Wateringen. Ik ben dol op lekker eten, gezellig met vrienden. In de tuin staat mijn Black Bastard waarop ik van alles klaar maak. Ik houd ervan het vlees lekker te kruiden en zo lang mogelijk te laten garen. Nadat we het laffe worstenbroodje in Brabant hadden gegeten, ben ik thuis aan de slag gegaan met mijn eigen recept.

De worstjes maak ik van puur varkensvlees en daar voeg ik een mix van kruiden aan toe. Ik maak mijn eigen broodbeslag en maak er bolletjes van die ik vul met de worstjes. Vervolgens bak ik ze in de oven. Mijn vrouw houdt eigenlijk niet van worstenbroodjes maar die van mij vindt ze heerlijk. Ze werkt in een ziekenhuis en heeft ze daar uitgedeeld. Iedereen was enthousiast. Ik bedacht mij dat er helemaal geen specialiteit in Zoetermeer bestaat. Met mijn worstenbroodjes wil ik Zoetermeer op de kaart brengen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

King.worstenbroodjes
King.worstenbroodjes

Stroopwafel

Frans is zo enthousiast aan het bakken geslagen dat hij wel meer zou willen maken. “Ik wil een Zoetermeers broodje gaan bedenken. En een stoofbroodje met heerlijk stoofvlees, een soort bapao. Ook zou ik graag mijn worstenbroodjes in het Stadshart gaan verkopen. Niet in een winkel maar vanuit een kar of kraam, net als de loempia’s of zoals een ijsboer. Het is een makkelijk product dat je zo kunt opwarmen en verkopen. Maar ook bij feestjes en borrels passen mijn broodjes perfect vanwege  Net zoals de Goudse stroopwafel, hebben we in Zoetermeer nu het Zoetermeerse worstenbroodje.”

Ben je benieuwd hoe de worstenbroodjes van Frans smaken? Via zijn Facebookpagina kun je je bestelling plaatsen.

Lees ook:

Brouwerij Lange Lijs Zoetermeer

Robbert Gorter van Brouwerij de Lange Lijs: “Mijn vader noemde mij altijd Lange Lijs”

Een aantal jaren geleden begon Robbert Gorter als hobbyist met het thuis brouwen van bier. Het mislu...
Katja Kortebroek van Gentle Day

Katja verkoopt biologische tampons en maandverband: “Ik krijg vaak intieme vragen”

De menstruatie: een onderwerp waar vaak een negatieve lading rond hangt. Pijn in je buik, lekkende i...
Bamboo Baby Spa

Baby’s slapen beter na een bezoek aan de babyspa van Joshua en Ranya (VIDEO)

Een spa voor baby's? Dat hadden we nog niet eerder in Zoetermeer. Maar nadat de pasgeboren baby van ...

adv.