Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

John verkoopt kerstbomen: “Mensen in de buurt vinden het gezellig als we er weer staan”

Door Marijke Helsloot 6 december 2019

Al twintig jaar staat de kerstbomenstal bij het Stadshart: eerst bij de PWA-hal en daarna op verschillende veldjes in de buurt van de bioscoop. Broers John en Ruud Utermark kijken elk jaar uit naar de gezelligste tijd van het jaar. John: “Het is hier geweldig!”

Houtsnippers op de grond, kerstmuziek, een verzamelbox met ingeleverde boodschappen voor het goede doel, lachende mensen en een heerlijke dennengeur. Elk jaar kijken bewoners uit naar de komst van broers John en Ruud van Kerstboom Thuis Zoetermeer. Beiden wonen drie weken lang aan de overkant van de bioscoop in hun caravan. In een tent bakken ze elke dag eitjes, saté en hamburgers. Douchen en eten halen doen ze tussendoor thuis. Maar ze staan er voornamelijk om kerstbomen te verkopen “We hebben hier een hoop lol”, vertelt John.

Gezelligheid

Auto’s met aanhangwagens rijden af en aan om de gekochte kerstbomen door de mannen thuis te laten brengen. “Grote bomen van minimaal vier meter hoog zijn dit jaar in”, vertelt John. Elk jaar schenken we er een paar aan kinderboerderij het Buitenbeest en aan de bevolkingsonderzoekbus. Dat zijn onze buren. Die zijn elk jaar blij als we er weer zijn. We zorgen toch voor een boel gezelligheid hier langs het wat kale parkeerterrein.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s

Kerstbomen Zoetermeer
Kerstbomen Zoetermeer

Dennengeur

John kijkt elk jaar uit naar deze periode. “Mensen zijn vrolijk en in het donker ziet het er hier zo gezellig uit met al die lichtjes. Er komen hier bewoners die met elkaar een boom voor in de straat kopen. Er wonen hier ook veel ouderen in de buurt dus daar bezorgen we weleens een boom of ze komen er zelf een halen. Vaak zijn dat de ouderwetse dennen die zo lekker ruiken. Je hoort dan ook persoonlijke verhalen. Laatst vertelde een oudere dame dat haar man afgelopen jaar is overleden. Kerstmis is toch ook een beladen tijd.”

Bruidsparen

“Welke kerstboom het meest wordt verkocht in Zoetermeer? Dat is op dit moment de Nordmann van twee meter hoog”, antwoordt John. “Meestal beslist de vrouw welke boom er in huis komt. Sommige stellen staan hier ruzie te maken. Maar we hebben ook kersverse bruidsparen gehad die hier komen voor trouwfoto’s.” Om de boel in de gaten te houden, slapen beide broers in hun caravan gedurende een paar weken. “Net zolang totdat we alle bomen verkocht hebben. Vorig jaar was dat al op 15 december. En in de nacht hoor je hier van alles. Het uitgaanspubliek gaat hier langs en het is weleens gebeurd dat er bomen weg waren. En ik heb een keer een kerstboom aan een dronkaard verkocht om drie uur ’s nachts. Ik heb ‘m over het hek aangegeven, hij heeft heeft betaald en is met zijn dronken hoofd ermee naar huis gegaan. Lachen toch?”

Lees ook:

Doe mee aan de indebuurt Zoetermeer kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Zoetermeer i...
Kerstmarkt Zoetermeer

Op deze dagen is er kerstmarkt in Meerzicht

De gezellige decembermaand is aangebroken! Vandaag vieren we de verjaardag van de Sint, vanaf morgen...

Hé feestbeest! Deze XL Christmas Party wil je niet missen

Disco Train, Disco Train, Disco all the way... Dé feestspecialisten van Disco Train zijn terug in Zo...
Kaarsjesavond Zoetermeer

Gratis oliebollen en lichtjes! We kunnen weer naar Kaarsjesavond (2019)

Op dinsdag 10 december is het weer Kaarsjesavond in de Dorpsstraat. Winkeliers versieren de etalages...

adv.