Hans bouwde een Piaggo Ape om tot koffiekar en hier staat hij elke zaterdag

Barista Hans
Barista Hans. Foto: Privé

Hans Goskens kocht een gloednieuwe Piaggo Ape en liet een koffiemachine, molen en waterreservoir installeren. Nu staat hij met zijn koffie tuktuk op Zoetermeerse evenementen en elke zaterdag in winkelcentrum Leidsewallen.

Zijn standplaats is tussen supermarkt Jumbo en bakker Ammerlaan. “Terwijl mensen in de rij staan bij de bakker bestellen ze bij mij een kop koffie.”

Helemaal uit Limburg naar Zoetermeer

Hans heeft zijn Limburgse accent nooit afgeleerd nadat hij in 1996 verhuisde voor zijn werk naar Zoetermeer. De geboren Heerlenaar werkte als hovenier bij plantenbedrijf Royal Lemkes in Bleiswijk. Hij werkt er nog steeds, maar nu als logistiek medewerker op kantoor. “Elke werkdag heb ik drie pauzemomenten waarop je mij standaard bij de koffieautomaat tegenkomt. Dat zijn voor mij rustmomenten waarbij ik een gezellig praatje maak met collega’s.”

Italiaanse tuktuk

Zijn droom was om ooit nog eens voor zichzelf te beginnen. “Ik wilde een koffiewinkel starten maar dat bleek veel te duur. Op evenementen zag ik weleens mobiele koffiekarren, en daar ben ik mij in gaan verdiepen. Ik bezocht een aantal autodealers die de typische Italiaanse tuktuks verkopen.” Het gaat om het model Piaggo Ape dat je steeds vaker tegenkomt als food, ijs- of koffiekar op bijvoorbeeld evenementen. In Italiaanse steden gebruiken ze het als pakketbezorgdienst om vrachtverkeer te weren in het centrum. “Zo’n wagentje wilde ik dus ook!”

Inclusief inbouwdiepvries

Hans kocht een gloednieuw model in de kleur wit. De autodealer bouwde een machine, koffiebonenmolen, accu, waterreservoir en koeling in. Er was zelfs nog plek voor een kleine inbouwdiepvries zodat hij in de zomer ijsjes kan bewaren en verkopen. De koffie tuktuk werd thuis bezorgd bij de nieuwe, trotse eigenaar. “In mijn garagebox aan huis kan ik hem mooi stallen en inladen voordat ik op pad ga voor een opdracht.”

Lees het artikel verder onder de foto –>

De mobiele koffiekar van Barista Hans bij De Zoete Aarde. Foto: Privé

Barista Hans biedt alleen maar biologische producten aan in zijn mobiele koffiekar: “Bij bij verschillende groothandels ben ik koffie gaan proeven. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de koffiebonen van Ekoplaza. Naast de bonen zijn ook de koekjes, melk en suiker, de chocolademelk en thee biologisch.” Omdat ouders regelmatig vragen of hij ook iets te drinken heeft voor de kinderen verkoopt Hans twee soorten fruitsap. “Zo kan iedereen iets te drinken bestellen bij mij”, zegt Hans.

Op de plek van de oliebollenkraam

Hans werd gevraagd voor een evenement bij wijktuin de Zoete Aarde en bij de opening van kunstgarage Franx. “Daarnaast had ik vanaf dit voorjaar een standplaats bij de Rottemeren. Maar het kostte mij teveel aan benzine om daar elke keer naartoe te rijden.” Hans vond een nieuwe standplaats in winkelcentrum Leidsewallen en besloot om daar elke zaterdag te gaan staan. “Tot twee keer aan toe stond ik per ongeluk op de verkeerde plek”, bekent Hans. “Eerst hield ik de plek van de oliebollenkraam bezet, daarna die van de loempia-kar. Nu sta ik op de juiste, met mijn rug naar supermarkt Jumbo.”

Een kop koffie in ruil voor een toiletbezoek

Om 08.00 uur haalt Hans zijn tuktuk uit de garagebox en vult de kar met koffie, suiker, thee en andere spullen. Het winkelcentrum is zo’n tien straten verderop van zijn huis dus Hans rijdt in een paar minuten naar Leidsewallen. “Mensen beginnen mij nu te herkennen en halen voor of na de boodschappen, of bij een lange wachtrij voor de bakker, cappuccino, latte macchiato of warme chocolademelk. Ik zeg er bij dat ze voor een lekkere koek bij de koffie bij de bakker moeten zijn. Daar deel ik af en toe, in ruil voor een toiletbezoek, een kop koffie aan de medewerkers uit.”

Pap is weer even rustig

Hans is trots dat hij de stap durfde te zetten om voor zichzelf te beginnen. “Het ondernemerschap en mijn passie voor koffie zijn samengekomen”, zegt Hans. “Koffie zorgt voor een rustmoment op de dag. Tijdens vakanties vroeger moesten we onderweg om de zoveel uur stoppen voor een koffiepauze. Mijn dochter riep standaard voor mij aan de balie koffie met melk en suiker! Dan kon ik even lekker zitten en genieten van de omgeving en er voor de komende twee uur weer tegenaan. Mijn kinderen zeiden dan zo, pap is weer even rustig.”

Meer Zoetermeerse verhalen:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bij Ilona pas je bruidsjurken voor de lol: ‘Van de eerste blik van de bruid in de spiegel krijg ik kippenvel’”

Bij Ilona pas je bruidsjurken voor de lol: ‘Van de eerste blik van de bruid in de spiegel krijg ik kippenvel’

Brides4Fun. Foto: indebuurt Zoetermeer
Ga naar “Ondernemer Rustam opent op deze plek in het oude centrum een nieuwe fietsenwinkel”

Ondernemer Rustam opent op deze plek in het oude centrum een nieuwe fietsenwinkel

Rustam Alkhasov R Tweewielers Zoetermeer
Ga naar “Jan Slagter en zijn vrouw werken soms ook in Café MAX: ‘Ik maak lekkere tosti’s’”

Jan Slagter en zijn vrouw werken soms ook in Café MAX: ‘Ik maak lekkere tosti’s’

Jan Slagter

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “L’OR of Douwe Egberts koffiebonen van € 9,99 voor € 5,49”

L’OR of Douwe Egberts koffiebonen van € 9,99 voor € 5,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer”

Gastvrouw / gastheer Worrel en Jetten Zoetermeer

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Gluren bij de Buren Zoetermeer
Ga naar “LIVE at the Lake”

LIVE at the Lake

 • Van 18 aug t/m 19 aug
LIVE at the Lake 2023LIVE at the Lake 2023
Ga naar “Zoetermeer Live!”

Zoetermeer Live!

 • 22 april 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • Stadshart
 • 5 mei 2023
Bevrijdingsfestival Zoetermeer
Ga naar “Teckeldag”

Teckeldag

 • 6 mei 2023
Teckeldag Zoetermeer