Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fietsenmaker Martin: ‘Als de Karel Doormanlaan weer open is, vier ik het met gevulde koeken’

Door Marijke Helsloot 22 november 2019

Martin Stevens is eigenaar van fietsenzaak Stevens Tweewielers aan de Karel Doormanlaan. Nadat hij zijn motor, auto en duikspullen had verkocht, kon hij de stap naar een eigen fietsenzaak zetten. “Ik vind persoonlijk contact en service heel belangrijk. Ik wil het buurtwinkeltje zijn waar mensen graag naartoe komen voor het onderhoud van de fiets of voor een nieuwe.”

Na wat tegenslagen met zijn gezondheid wist Martin toch na een kort herstel weer in zijn winkel te staan. “Ik had net een jaar mijn nieuwe zaak toen ik een ongeluk kreeg op mijn brommer. Een gebroken sleutelbeen, een driedubbele hersenbloeding en gebroken ribben waren het gevolg. Wonder boven wonder ben ik er bovenop gekomen en kon ik vrij snel weer aan het werk.” Maar ook de wegopbreking aan de Karel Doormanlaan werkt niet echt mee in een goed lopende zaak. “Al maanden is de weg afgesloten en Zoetermeerders weten niet goed waar ze heen moeten met een lekke band of een kapotte fiets. Als de weg rond medio december weer open is, vier ik het met gevulde koeken”, grapt Martin.

Sleutelen

Het vak leerde Martin bij verschillende fietsenzaken in en rond Zoetermeer. “Ik begon als leerling fietsenmaker bij Dokman. Thuis in de schuur sleutelde ik vaak aan brommers en fietsen van buurtbewoners. Bij Van Dijk Tweewielers heb ik gewerkt en bij Probike in Leidschendam. Na een aantal andere banen besloot ik een eigen zaak te starten. Het bedrijf Koot had een zaak met tweedehandsfietsen in dit pand. Toen het pand vrij kwam, bedacht ik mij geen moment en nam ik het over. De winkel stond bomvol met fietsaccessoires en in de keuken kon ik niet eens komen. In het begin vroeg ik mij af waaraan ik begonnen was maar het is gelukt er mijn eigen zaak van te maken.”

Wielrenners

Vanuit Zoetermeer, Gouda, Delft en omstreken weten veel mensen Stevens Tweewielers te vinden. “Persoonlijk contact en service vind ik belangrijk”, legt Martin uit. “Als je in de ochtend je fiets ter reparatie brengt is dezelfde middag klaar. Ik stuur de klant een SMS en een link naar Ideal. De meesten vinden dat hartstikke handig en betalen voor het ophalen de rekening. Wielrenners en mountainbikers weten mijn zaak ook steeds meer te vinden. Ik ben gespecialiseerd in sportieve fietsen zoals mountainbikes en racefietsen. Soms moet er snel een racefiets gerepareerd worden voor een wielertocht. Ik zorg er dan voor dat de fiets snel klaar is voor gebruikt. Dat wordt zeer gewaardeerd.” Naast reparaties kun je ook voor een nieuwe fiets bij Stevens terecht. Kinderfietsen, mountainbikes, elektrische en stadsfietsen: alles is te koop.”

Stoplicht

Dat klanten blij zijn met deze service merkt Martin wel door de mailtjes die hij krijgt met bedankjes of de kindertekeningen met ‘bedankt’ aan de muur. “Elk kindje krijgt iets lekkers bij een bezoek, ik heb hondenkoekjes en vaak gevulde koeken voor klanten.” In de winkel zien we ook een stoplicht staan die constant van kleur veranderd. “Die heb ik gekocht op Marktplaats. Een vriend heeft er een tijdsysteem ingezet. Overdag veranderd het stoplicht steeds van rood naar oranje en groen. Maar rond sluitingstijd blijft het licht constant op rood staan totdat de winkel weer open is.”

Zet je licht aan

Wat Martin opvalt in fietsstad Zoetermeer? “Ik zie nog steeds teveel mensen zonder licht rijden in het donker. Hartstikke gevaarlijk! Voor nog geen 8 euro heb je een nieuw lampensetje en ben je niet alleen goed zichtbaar maar het scheelt je ook in de portemonnee. Je bent een stuk goedkoper uit dan als je de rekening van een ambulance krijgt of een boete.”


Meer over Stevens Tweewielers ontdekken?

Stevens Tweewielers fietsenmakers

Geopend09:00 - 19:30

Karel Doormanlaan 32, Zoetermeer

Bekijk meer:fietsenmakers

Lees ook:

Weesfietsen Zoetermeer

Mag dat: met een paar biertjes op fietsen in Zoetermeer?!

Ga je een avondje stappen of biertjes drinken in de kroeg, dan is het handiger om de auto thuis te l...
Fietsenstalling Zoetermeer

Nostalgie! Vanuit dit bewakingshuisje werden onze fietsen in de gaten gehouden

Herken je dit witte huisje nog? Het stond jaren bij de fietsenstalling tegenover het politiebureau i...
Weesfietsen Zoetermeer

Fiets weg! Dit doet de gemeente met Zoetermeerse weesfietsen

Nee, hè, fiets foetsie! Niet gestolen maar weggehaald door de gemeente. Maar laten we wel wezen: jou...

Bij deze 8 fietsenzaken kun jij met een lekke band terecht (of voor een nieuwe!)

Staat jouw fiets te verroesten in de schuur en zijn beide banden plat? Maak een afspraak voor een on...

 

adv.