Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Els van de Molenwinkel schept en mixt meel tot ze een ons weegt

Door Laura Hansen 7 juni 2019

Ze is een begrip in Zoetermeer: Els Groenewegen. Samen met een club vrijwilligers draait ze al ruim 30 jaar de molen, uhm, pardon, de molenwinkel van De Hoop. De heerlijkste mixen voor cake, taart en brood kun je daar vinden.

Molenwinkel
Els Groenewegen en Janny den Dulk in de molenwinkel

Zodra je de molenwinkel binnenstapt vallen er twee dingen direct op. Je wordt meteen enthousiast begroet en je voelt de passie van de vrijwilligers voor hun vak. De dames weten alles over bakken en mixen en delen hun kennis over de producten graag. De Molenwinkel van Molen De Hoop is een nostalgische plek aangepast aan de moderne tijd.

Moderne nostalgie

De molenwinkel is anderhalf jaar geleden helemaal opgeknapt. In de sfeervolle winkel bruist het nostalgie. Je kunt er terecht voor zelfgemalen meelproducten, brood- en banketmixen en diverse bak-producten. Els vertelt enthousiast over hoe de tarwekorrels worden verwerkt tot bloem. “Onze producten bevatten zelfgemalen volkoren meel. Daar maken we eigenlijk van alles van. Eerst worden de tarwekorrels geplet en daarna gezeefd. De zemelen en de griezen worden eruit gehaald en dan houd je dus bloem over. Dat wordt dus gebruikt bijvoorbeeld voor onze bakmixen”.

Maalproces
Van tarwekorrels tot tarwebloem

En dan zie je de lekkerste bakmixen in de winkel en bedenk je je opeens dat je helemaal geen cakevorm in huis hebt. Ook daar is aan gedacht. Els lacht want dat was 30 jaar geleden wel anders. “Toen hadden we nog niet zoveel keus zoals nu. Er was daarnaast nog niets voorverpakt. Als er een klant binnenkwam, werd de bloem of meel ter plekke op de weegschaal geschept, gewogen en ingepakt. Door het grotere assortiment is dat is nu geen doen meer.”

Van bier tot perensap

Naast het assortiment meel- en bakmixen staat de molenwinkel ook vol met andere producten uit Zoetermeer. Bier bijvoorbeeld en heerlijke perensap, gemaakt van de peren uit Hof van Seghwaert. Ook is er kaas te vinden van een Zoetermeerse kaasboer. “Ik ben alleen nog op zoek naar een imker uit onze buurt. Want naar honing is ook veel vraag”.

Hard werken

De molenwinkel is geopend op vrijdag en zaterdag “Het is altijd lekker druk in de winkel. We zien zo’n 60 tot 70 klanten per dag.” Dat betekent ook dat Els en haar collega’s hard werken om de voorraad op orde te houden. Iedere week wordt er boven in de molen druk geschept en gemixt en worden de papieren zakken voorzien van etiketten en de winkel helemaal aangevuld.

Behoud van de molen

Niet alleen wordt er in de molen zelf verkocht, een deel van het graan wordt door Bakkerij Ammerlaan gebruikt om Molenbrood van te maken. De kinderboerderij in Gouda heeft ook een hoek ingericht met producten afkomstig uit de Zoetermeerse molenwinkel. En restaurant de Pannenkoeken Club in Rijswijk gebruikt uitsluitend meel van de molenwinkel. “En daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. Deze inkomsten zorgen voor het behoud van onze prachtige molen.”


Meer over Molenwinkel Molen de Hoop ontdekken?

Molenwinkel Molen de Hoop boerenbedrijven

Vandaag gesloten

Eerste Stationsstraat 37A, Zoetermeer

Bekijk meer:boerenbedrijven

Lees ook:

John Knipsalon Zoetermeer

Pinda’s, rockmuziek en een bar: deze kapsalon is een echte mancave

Ouderwetse chesterfields, heerlijk geurende mannenparfums en een bar met bier en pinda's. Dat is kor...
Ondernemer uitgelicht Ginette

In kinderkapsalon ‘De Lachende Spiegel’ ontmoeten vriendjes en ouders elkaar

Kinderkapsalon 'De Lachende Spiegel' is misschien wel de vrolijkste kapsalon van Zoetermeer. De salo...
Extend your hair

Kapster Chantal maakt jouw haar langer in plaats van korter

Altijd al eens mooi lang haar willen hebben? Ga dan naar de kapper! Want hoewel dat gek klinkt, zorg...

adv.