Dick is de enige in Nederland die portstroop op grote schaal maakt: ‘Alles plakte’

Aangeboden door Qredits

Dick portstroop

Dat hij iets wilde met voedsel wist Dick Aerts zeker. Na twee onafgeronde studies was de vraag alleen: wat dan precies? “Mijn vriendin zei dat ik iets moest doen waar ik blij van word.” Opeens had hij het. Dick is portstroop gaan maken. Dat is een uniek product dat door niemand anders in Nederland op deze schaal gemaakt wordt. Met een zakelijk krediet van Qredits en goede moed groeide zijn idee uit tot een razend succes.

Ernesto portstroop

Dick werkte altijd al in de horeca en heeft een passie voor de foodsector. Zijn droom was om iets met productontwikkeling te doen bij Unilever. Zonder diploma ging dat niet. “Daarom heb ik mijn eigen droombaan gecreëerd”, vertelt hij. Vanuit zijn huurhuisje begon hij met experimenteren. “Ik heb vroeger eens portstroop gemaakt toen ik in de horeca werkte en ik vind het een heel bijzonder product.” Het wordt nergens in Nederland op grote schaal geproduceerd. Vanuit zijn huurhuisje begon hij met experimenteren.

Al snel ontgroeide Dick zijn huurhuis. Binnen drie maanden had hij pallets vol glas nodig om alle portstroop op te slaan. “Het was niet te doen: mijn vriendin werd gek. Alles plakte.” Hij besloot een keuken te huren. Kort daarna pikte een distributeur uit de branche zijn product op. “Toen zijn we pas echt volumes gaan draaien.” Ernesto portstroop wordt nu verkocht in verschillende supermarkten, groothandels en meer. Dicks bedrijf – EMV Food – is uitgegroeid tot een voedingsmiddelenontwikkelingsbedrijf.

Van een dal naar een piek

Toen begonnen de lockdowns. “Het ging een tijd eigenlijk heel goed, maar we hebben veel horecaklanten. Dat viel allemaal stil”, vertelt Dick. Daarom klopte Dick aan bij Qredits voor een overbruggingskrediet. “Niemand was echt happig op helpen in die periode, maar hier ging dat anders. Er werd geluisterd naar mijn situatie. Bij een bank of andere financiële instelling moet je in een bepaald model vallen en als dat niet zo is, dan kom je nergens voor in aanmerking. Ik heb mijn adviseur Marnix het hele verhaal verteld: mijn cijfers, het proces, waarom mijn product zo uniek is en waarom het een kans verdient.”

Maatwerk

Gelukkig was Marnix het eens met Dick. Hij kreeg een overbruggingskrediet, maar samen keken de twee nog verder naar wat er nodig is om van de portstroop een succes te maken. “Na de eerste lockdown ging het namelijk ineens heel hard. Delicatessenwinkels liepen vol en wij hadden daar profijt van.” Marnix adviseerde een extra stukje financiering om die explosieve groei bij te benen. “Bij hem ben ik geen nummertje, maar een ondernemer met een uniek verhaal. Dat maatwerk en persoonlijke aspect zie je niet veel meer.”

Meer dan portstroop

Inmiddels doet Dick meer dan alleen stroop maken. Hij ontwikkelt bijvoorbeeld ook sauzen en jus. “Het doel is om voor te lopen op de trends. Daarom wil ik meer en vaker nieuwe producten ontwikkelen en nieuwe productgroepen ontdekken”, vertelt hij. “We zien bijvoorbeeld dat er veel met vegan sauzen wordt gedaan, maar ik zie nog een gat als het gaat om de beleving van het gerecht. Een vegan versie van stampot met rookworst die écht zo smaakt, bijvoorbeeld. Met een veganistische, diepe, rijke jus erbij.”

Hoewel EVM Foods groeit, staat Dick het liefste nog zelf met de voeten in de klei. Hij huurt liever mensen in voor de praktische zaken. “Daar zijn anderen namelijk veel beter in. Ik ben misschien de baas, maar dan wel meer een soort Willy Wonka-type. Laat mij maar de hele dag lekkere dingen maken!”

Over Qredits

Coaching, training en krediet. Dat is Qredits. Een springplank voor starters, een buddy voor beginners en een vliegwiel voor blijvers. Oftewel; Qredits is er voor startende ondernemers én bestaande ondernemers. In alle branches. Of je nou een eigen bakkerij begint, zzp-er in de bouw bent, of je toko wilt uitbreiden; het begint bij ondernemen. En ondernemen begint bij Qredits.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Tim (14) bezorgt verse eieren in Oosterheem: ‘Dit verdient beter dan een krantenwijk’”

Tim (14) bezorgt verse eieren in Oosterheem: ‘Dit verdient beter dan een krantenwijk’

Ga naar “Abdullah en Mohamed staan met hun viskraam op deze drie locaties in Zoetermeer”

Abdullah en Mohamed staan met hun viskraam op deze drie locaties in Zoetermeer

Vishandel Mediterrane Zoetermeer
Ga naar “De passie van Daisy is fotografie: ‘Onze kat Cat Stevens is één van mijn favoriete modellen’”

De passie van Daisy is fotografie: ‘Onze kat Cat Stevens is één van mijn favoriete modellen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Liftmonteur”

Liftmonteur

 • RECO
 • Fulltime
Liftmonteur-RLSLiftmonteur-RLS

Topper

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Vuurwerkshow oud en nieuw”

Vuurwerkshow oud en nieuw

 • 31 december 2022
vuurwerkshow zoetermeer
Ga naar “The Sweet Lake City Show”

The Sweet Lake City Show

 • 7 oktober 2022
Stadhuisplein ZoetermeerStadhuisplein Zoetermeer
Ga naar “Halloween in Zoetermeer”

Halloween in Zoetermeer

 • Van 28 okt t/m 30 okt