Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cool! Wilma knoopt hangmatten voor katten en andere toffe accessoires

Door Marijke Helsloot 3 januari 2020

Wilma Verkerk heeft al jaren een goed lopende kapsalon in Zoetermeer. Ze blijft zeker haar kappersvak voortzetten maar tegelijkertijd had Wilma zin om meer met haar creativiteit te gaan doen. Toen ze op Pinterest foto’s tegenkwam van supertoffe, handgeknoopte accessoires bedacht ze zich geen moment en ging ze zelf aan de slag. Nu maakt ze de leukste lampenkappen, wandkleden, dromenvangers en andere woonaccessoires in Ibiza- en retrostijl. En, waar wij helemaal fan van zijn: ze maakt ook hangmatten voor katten!

Wilma is een alleenstaande moeder met een dochter en al twaalf jaar kapsalon De Kaptafel in Zoetermeer. “Mijn moeder zei: altijd wat jouw ogen zien, kun jij met je handen maken. Ik teken, schilder en ik houd van handwerken. Creatief bezig zijn met mijn handen vind ik leuk.”

Oude knooptechnieken

“In mijn salon verkocht ik zelfgemaakte dingen zoals accessoires in Ibiza style, hoeden en sieraden. Op Pinterest zag ik plantenhangers, gemaakte door middel van oude knooptechnieken. Bij Intratuin zag ik de hangers ook en daardoor wist ik opeens dat dit een nieuwe trend is. Ik heb wol gekocht en een kledingrek in mijn kamer neergezet en daarmee ging ik aan de slag met knopen. Mensen reageerden enthousiast op mijn creaties.”

Steeds meer vraag

Wilma knoopte steeds meer accessoires en plaatst ze op Instagram. Er kwam steeds meer vraag naar haar werk, ook vanuit het buitenland zoals België en Ibiza. “Voor een finca op Ibiza maak ik  plantenhangers. Ik dacht dat er op Ibiza genoeg van dit soort creaties te koop is maar dat is dus helemaal niet zo. Het hangt alleen in Ibiza Stad maar dat is onbetaalbaar. Ook niet zo raar want er zitten heel veel handwerk-uren in. Kamerschermen, woondecoratie, lampenkappen, hangmatten, wandkleden, halsbanden, dromenvangers, strandstoelen, alles kun je knopen. De knooptechniek is uit de jaren ’70. Alles komt terug en is weer helemaal hip. Het verbaast mij dat er in Nederland weinig mensen zijn die dit doen want het is namelijk hartstikke leuk.”

Uitpluizen

Wilma houdt van de Bohemian Ibiza en de retro stijl die je beide terugziet in haar werk. Ze gebruikt getwist katoen, drie of vier draden die in elkaar gedraaid zijn in verschillende diktes en kleuren. “Het uitpluizen van het koord is het meeste werk”, zegt Wilma. “Het geeft wel hele leuke effecten. Je kunt knopen combineren en daardoor patronen maken. Ik werk veel met zomerse kleuren en oranjetinten. Ik gebruik voorbeelden op Pinterest en die houd ik als basis aan waar ik vervolgens mijn eigen creatie van maak. Ik wil ook eens met leer en suède gaan werken. Er zit wel iets van het kappersvak in dit werk: ik maak bijvoorbeeld veren van wol. De draden kam ik uit en knip ik het model van een veer.”

Kattenhangmat

Op verzoek heeft Wilma een kattenhangmat gemaakt met veren en belletjes in Ibiza stijl. Het lijkt een grote plantenhanger met een rond kussentje onderin waarop een kat of poes heerlijk kan liggen. Tegelijkertijd is de hanger een leuke eyecatcher voor je woonkamer. “Een vriendin tipte mij over de kattenhagmat. Zij heeft een kitten en voor haar heb ik er één gemaakt. Joy klom er direct in en ze vond het gelijk leuk. Het beestje klauterde naar boven, speelde met de belletjes en ging er gelijk in liggen. In de kapsalon heb ik ze opgehangen en die waren direct weg. Bij dierenwinkel ’t Dierenparadijs worden ze binnenkort verkocht. Ik ben ongeveer drie uur bezig met een kattenhangmat. Ik hang ‘m aan het kledingrek en ik werk er een half uur of een uur per keer aan. Hartstikke leuk!”

Wil je meer knoopwerk van Wilma bekijken? Ga dan naar haar kapsalon De Kaptafel of bekijk haar Instagrampagina.


Meer over De Kaptafel ontdekken?

De Kaptafel kappers

Vandaag gesloten

Marsmanhove 206, Zoetermeer

Bekijk meer:kappers

Lees ook:

Forest Studio Zoetermeer

Helemaal hot! Adam en Karolina maken handgemaakte terraria met planten

Adam Bawey en Karolina Paszko hebben sinds kort hun flagstore Forest Studio aan de Willem Dreeslaan ...
Nico Stolker Febo Zoetermeer

Nico bakte 1.000 grillburgers op een stapavond: ‘Veel Zoetermeerders zijn opgegroeid met FEBO’

Ruim vijftien jaar stond Nico Stolker aan het roer van de FEBO aan de Amsterdamstraat.  Het uitgaans...
't Trimparadijs Zoetermeer

In deze dierenwinkel is een nieuwe trimsalon

In dierenwinkel 't Dierenparadijs in de Dorpsstraat is sinds kort een nieuwe trimsalon. Na het vertr...

adv.