Zoetermeer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bierbrouwer Robbert: ‘Mijn vader noemde mij altijd Lange Lijs’

Door Marijke Helsloot 11 september 2020

Een aantal jaren geleden begon Robbert Gorter als hobbyist met het thuis brouwen van bier. Het mislukte compleet maar Robbert hield vol. Door cursussen en veel oefenen raakte hij steeds meer enthousiast van het brouwwerk. Met als resultaat? Een heerlijk Zoetermeers biertje met de naam: De Lange Lijs.

Thuis in de keuken in Zoetermeer werkt Robbert aan zijn passie bier brouwen. Twee grote pannen van 26 liter zijn nodig om  in de eerste de suikers uit mout te halen en in de tweede alles te koken. Tuinslangen zijn aan de kraan gesloten, er is een pomp en een filter en een boel schoonmaakmiddelen. “Mijn vrouw is er niet helemaal blij mee maar heeft het maar geaccepteerd. Mijn dochtertje helpt soms mee in de keuken. Het bier dat ik thuis brouw, mag ik niet verkopen. Daarom laat ik mijn recepten bij een brouwerij voor hobby-brouwers in Noord Holland produceren. Er zijn ketels van 2000 liter en ik mag daar mee-brouwen en helpen met bottelen. Hartstikke leuk!”

Lange bierbrouwers

Lange Lijs Zoetermeer
Robbert is druk in de keuken

Robbert produceert zijn eigen bier ‘de Lange Lijs‘. “Mijn vader noemt mij altijd zo. Ik ben namelijk 2.06 meter”, vertelt de Zoetermeerder lachend. “Maar er zijn nóg langere bierbouwers hoor. In Delft zijn twee bierbrouwers die 2.13 en 2.23 meter zijn. Met hun zou ik graag eens samen willen werken.”

Speciaalbieren

De voorkeur van Robbert gaat uit naar speciaalbieren, voornamelijk uit België. “Er zit zoveel smaak aan, net als bij wijn”, legt Robbert uit.”Ik ben gewoon wat gaan uitproberen en proeven. Eerst was het wat aanklooien maar daarna werd het steeds professioneler. Ik proefde mijn eigen bier en ik vond het als bierliefhebber van speciaalbieren heel lekker. Nu wil ik het lokaal bij de slijterijen in Zoetermeer gaan verkopen.”

Ruimtevaart

De Lange Lijs Zoetermeer
Eclipse bier

Zoetermeerder Robbert is daarnaast gefascineerd door ruimtevaart. Dit vind je terug in zijn bier. “Eén biersoort heeft de naam ‘Eclipse’. Het bijbehorend etiket heb ik zelf ontworpen”, vertelt hij trots. “Volgens jaar is het 50 jaar geleden dat we als mens op de maan landden. Op dit jubileum wil ik graag inspringen door met een speciaal bier voor deze gelegenheid te komen.”

____________________________________________

Lees ook:

Het Zwarte Pad Zoetermeer

Cool! Bierbrouwers René en Ian bedenken verfrissende biertjes met gave etiketten

Hop Hydra, Imperial Demon en Pixie Blond. Bierbrouwers en mythologie avonturiers René Vermond en Ian...
Zoetermeerse bieren

Biertje?! Kies dan een van deze 7 x Zoetermeerse biermerken

Een koud glas trippel, dubbel of blond: in Zoetermeer is het assortiment lokale biertjes de laatste ...
Thomas Elke Dag Liefde Zoetermeer

Thomas tekent elke dag een beetje liefde op een bierviltje

Elke dag een beetje liefde op een bierviltje: Thomas van Craaikamp (33) tekent elke dag positieve cr...
Bier Zoetermeer

Biertje?! Dit zijn de 5 leukste biercafé’s in Zoetermeer

Bokbiertjes, witbier, een fluitje of vers van de tap. Een verfrissend biertje gaat er altijd wel in ...

adv.