Binnenkijken bij Niels en Ella in het kleinste huisje van Woerden

Door Kirsten Bliekendaal 22 april 2019

Schommels in plaats van stoelen en buiten in plaats van binnen. Als je op 45 vierkante meter woont is enige creativiteit een pre. Of, doe als Niels: ga naar buiten, steek een vuurtje aan en heb een gezellige avond met de rest van de buurt. Niels Verburgt (33) verruilde even de gaspitten van Bistro Lokaal voor een kijkje in zijn woning. Daar woont hij samen met vriendin Ella van Roon (30) en twee poezen.

Nou ja, een kijkje IN zijn woning… “We zijn inderdaad heel veel buiten”, vertelt Niels. “Als het even kan zetten we de vuurkorf aan. Ook in de winter. Dat kan hier. Gewoon op de weg. We staan hier altijd met de hele buurt buiten, het is een grote gezelligheid.”

Via de groepsapp met zijn buren stuurt Niels dan een foto van het vuur. “Dat is al voldoende, binnen een mum van tijd komt de buurman met een flesje wijn en weer een ander heeft een zak chips bij zich. Ik vind dat ik in een van de gezelligste straatjes van Woerden woon.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Niels wilde altijd al schommels in zijn huis. Foto: Kirsten Bliekendaal

Verhuizing

Eerst woonde Niels een paar huizen verderop, maar eigenlijk wilde hij altijd al in dit huis wonen. Toen dit huis in 2016 te koop kwam, was hij er dan ook als de kippen bij. “Het is een leuk huisje van de buitenkant en binnen is het ook prima. Voor nu is de ruimte goed.”

Hij opent de voordeur. Er is geen gang. We staan direct in de keuken en woonkamer. Opvallend zijn de schommels aan het tweepersoons-keukentafeltje. “Je moet creatief omgaan met de ruimte, ik wilde altijd al schommels en het scheelt plek.” Die keuze was wellicht iets te creatief. “Ze zitten niet lekker, dus we zitten voornamelijk op de bank of buiten met de buren,” zegt Ella vanaf de bank.

(Lees verder onder de afbeelding)

De planten moeten in glazen potten vanwege de poezen. Foto: Kirsten Bliekendaal

Ella wijst op de muur naast de tafel. “Weet je wat daarachter zit? De wc. Niet die van ons, maar van de buurman. Eigenlijk gaat hij dus naar het toilet in onze woonkamer.” Het stel lacht. “Niet dat we hem ooit horen of zo,” vult Niels aan. Naast het toilet zit hun eigen badkamer met stortdouche. De douche verving Niels zelf omdat de oude wel echt oud was. Hij laat trots een foto zien van voor de verbouwing. “Verschilletje hè?”

Ontspanning

Een goede douche is belangrijk voor Niels die graag na zijn drukke keukenwerk even een momentje voor zichzelf pakt. Een potje gamen helpt hem daar ook bij. Gezien zijn collectie doet hij dat nogal graag. “De gamehoek is echt mijn trots. Hier staat de oudste tot aan de nieuwste Nintendo. Dat geldt ook voor de playstations. Het is mijn grootste hobby. Gewoon verstand op nul.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Van de eerste tot de nieuwste Nintendo, Niels heeft het. Foto: Kirsten Bliekendaal

Geel

Mensen die voor het eerst bij Niels en Ella komen, hoeven nooit lang te zoeken naar het huis met de knalgele bank voor het raam. “Dat heb ik gedaan, zonder overleg,” zegt Ella met een grote grijns op haar gezicht. Niels: “Ik kwam die dag laat thuis en mijn eerste reactie was ‘Dat is best wel heel erg geel’. Maar we hebben het zo gelaten.”

De bank vormt samen met de kleurige bloempotten een vrolijk tafereel. Iets wat meerdere woningen hebben in de straat. “Het is hier echt gezellig. De straat maar ook Woerden. Je vindt hier het dorpse, maar niemand bemoeit zich echt met elkaar. Verder zitten de grote steden op steenworp afstand,” zegt Ella.

Nu de temperaturen weer omhoog gaan, staat de vuurkorf bijna elke avond aan. “Iedereen is welkom. Gezellig toch!”

Creatief met ruimte, het toilet grenst aan het toilet van de buurman. Foto: Kirsten Bliekendaal
Kleur daar houden Ella en Niels beiden van. Foto: Kirsten Bliekendaal
De gamehoek tevens huiskamer. Foto: Kirsten Bliekendaal
Miauw. Foto: Kirsten Bliekendaal
Een goede douche na een dag hard werken

adv.