Binnenkijken bij het woonschip van Jan en Debbie: ‘Vanaf windkracht drie voel je de deining’

Jan en Debbie zijn gelukkig op hun woonschip

De één moet er niet aan denken en de ander droomt ervan: wonen op het water waar je één bent met de elementen. Voor Jan van Leeuwen was het een grote wens die drie jaar geleden in vervulling ging. Sindsdien woont hij op het schip de Avontuur aan de Emmakade. Toen vriendin Debbie daar later bij kwam was het plaatje voor hem helemaal compleet. En laten we gelijk een misverstand uit de wereld helpen: het is een woonschip, geen woonboot. Ahoy, kapitein!

Eenmaal over de loopplank, die is verbreed na klachten van de postbode, betreden we een compleet nieuwe wereld genaamd de Avontuur.  De geur van motorolie komt ons tegemoet als we door het luik het walhalla van Jan en Debbie betreden. “De originele motor zit er nog in,” verklaart Jan de typische lucht. “De motor komt uit 1929, het is een Kromhout. Ik ben gek van oude motoren.”

(Lees verder onder de foto)

Jan van Leeuwen op zijn Avontuur. Foto: Kirsten Bliekendaal

Vrachtschip

Voordat er een woning van werd gemaakt, diende het schip als vrachtschip op de Nederlandse wateren. In het vrachtruim is nu de woonkamer waar Debbie de oude ziel van het schip wist vast te houden met de inrichting. “Bijna alles wat je hier ziet komt van Marktplaats,” zegt Debbie. “Je moet heel inventief met de ruimte omgaan. Een vierkant tafeltje werkte bijvoorbeeld niet dus ging ik op zoek naar een ovale tafel. Alle plekjes moet je optimaal benutten.” Jan werkte het toilet in de slaapruimte helemaal weg en verbouwde een oude secretaire, zodat het meubel paste in de ronding van de scheepswand.

Een van de pronkstukken is de loodzware Vlaamse buffetkast in de woonkamer. “Dat was wel een dingetje om die hier binnen te krijgen,” lacht Debbie. “Met mijn vader heb ik die kast opgeknapt,” vult Jan aan. Ook de oude draadtelefoon, secretaire, gitaar en servies hebben al eens een eerder leven gehad. “Het is haast een sport om Marktplaats af te struinen. Het is fijn om dingen te hergebruiken als nieuw niet nodig is.”

Klein

Beiden woonden voordat ze de Avontuur betrokken gewoon in een huis aan de wal. “Het water trok mij altijd al, huizen worden steeds groter en mensen willen steeds meer. Ik wilde juist kleiner en minder,” zegt Jan. “Vroeger gingen we altijd op vakantie met onze boot, dan zat ik op de knie van mijn vader in de stuurhut. Vanaf mijn tiende voer ik zelf al. Dan hadden we de muziek aan, een tv was niet aan boord, en voeren we over de Rijn. Allemaal hard meezingend. Fantastisch vond ik dat.”

(Lees verder onder de foto)

Slaapruimte. Foto: Kirsten Bliekendaal

De Avontuur lag eerst in Amsterdam. Samen met een vriend voer Jan het schip na aankoop naar Woerden waar het schip naast buurman de Avontuur kwam liggen. “Ja, dat is wellicht wat verwarrend. Twee schepen met dezelfde naam, maar de naam hoort bij dit schip. Dan maar dezelfde naam als de buren,” lacht Jan.

Hij knapte de boot – waar bij aankoop een bank, een tafel en twee stoelen in stonden – helemaal op. “Toen ik hier kwam, was ik alleen met die paar meubels. Gelukkig kwam Debbie er snel bij. Samen genieten ze van de extraatjes die het wonen op een schip biedt. “Je hoort de regen net boven je hoofd als je in bed ligt, je ligt maar zo’n stukje onder het dek,” zegt Jan terwijl hij naar het plafond wijst. “En als het waait dan hoor je het water klotsen tegen de kont aan. Pas vanaf windkracht drie voel je ook dat je op het water woont, dan deint het schip lichtjes.”

(Lees verder onder de foto)

Scheepshond Koosje wordt uitgelaten. Foto: Kirsten Bliekendaal

Thuishaven

Niet alleen met de ruimte gaan ze inventief om, ook met het uitlaten van scheepshond Koosje. Jan pakt het beestje op, opent het raam dat op het dek uitkomt en Koosje springt enthousiast kwispelend uit zijn handen. Om daarna fanatiek rondjes op het schip te rennen. Zijn pootjes komen raampje voor raampje voorbij. Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Jan. “Zo doen we dat.” Het stel is helemaal thuis op het schip. “We wonen midden in het centrum maar ook vrij op het water. Als het ons niet zint dan is het bij wijze van trossen los. Maar tot nu toe is Woerden onze thuishaven,” zegt Jan.

Snoek

Voordat we aan wal gaan, wil Jan nog één ding laten zien. Hij pakt zijn tablet waarop een wazig beeld van een onderwatercamera te zien is. Plotseling verschijnt een enorme kop in beeld. “Ik heb een onderwatercamera aangebracht om vissen te kijken, meestal zien we kreeftjes en kleine vissen, maar dit keer kwam er een enorme snoek langs.” Jan brengt ons naar het luik waar Koosje staat te wachten om weer naar binnen te gaan. “En het is woonschip hè, geen boot,” geeft hij nog een keer met een knipoog mee.


Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “De dag dat we binnen keken bij een van de grootste fans van Max Verstappen”

De dag dat we binnen keken bij een van de grootste fans van Max Verstappen

Ga naar “Binnenkijken bij Corina in de Achterstraat: ‘Mijn tweede huis is een buscamper’”

Binnenkijken bij Corina in de Achterstraat: ‘Mijn tweede huis is een buscamper’

binnenkijken bij
Ga naar “Binnenkijken bij Tim en Kim aan de Prinsenlaan: ‘We hadden de woning helemaal gestript’”

Binnenkijken bij Tim en Kim aan de Prinsenlaan: ‘We hadden de woning helemaal gestript’

In onze gids

Ga naar “Buitenplaats Kameryck”

Buitenplaats Kameryck

 • Oortjespad 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Buitenplaats KameryckBuitenplaats Kameryck

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Badjas € 14,99”

Badjas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Ruffle jurk € 12,99”

Ruffle jurk € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Multi functionele schoudertas € 17,99”

Multi functionele schoudertas € 17,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “AH Bakkersbroden Les Pains heel van € 2,39 voor € 1,69”

AH Bakkersbroden Les Pains heel van € 2,39 voor € 1,69

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “Alle Bourgini keukenmachines”

Alle Bourgini keukenmachines

 • Blokker
 • Geldig t/m 29 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Doktersassistent(e)”

Doktersassistent(e)

 • Huisartsenpraktijk Iepenhof
 • Parttime

Topper

Ga naar “Officemanager klantenservice Medewerker”

Officemanager klantenservice Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • DuoZorg Uitzendbureau Utrecht
 • Parttime
Ga naar “Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond”

Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond

 • Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Triathlon Woerden”

Triathlon Woerden

 • 6 juni 2022
Triathlon Woerden Singel Haven 2018
Ga naar “Koeiemart 2022”

Koeiemart 2022

 • 26 oktober 2022
Ga naar “Tentfeest Crespon”

Tentfeest Crespon

 • 18 juni 2022
tentfeest harmelententfeest harmelen
Ga naar “Woerdense VakantieWeek 2022”

Woerdense VakantieWeek 2022

 • Van 12 aug t/m 20 aug
Brandweermiddag Woerdense VakantieWeek
Ga naar “Kiremko Nacht van Woerden”

Kiremko Nacht van Woerden

 • 25 oktober 2022