Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel sociale huurwoningen komen er na 2019 bij in Woerden

Door Jurgen Rupschus 6 augustus 2019

Nul, dat is in 2019 het aantal sociale huurwoningen dat er wordt gebouwd in Woerden. Daar is een groot tekort aan in onze gemeente, dat blijkt alleen al uit de wachttijd van 8,5 jaar. Gelukkig komen er na dit jaar wél sociale huurwoningen bij. Meer dan 300 zelfs, áls de plannen gehaald worden. Maar op de meeste van die woningen, moeten we voorlopig nog wachten.

De gemeente heeft de intentie om elk jaar zo’n vijftig woningen voor de sociale huur te bouwen. Wij bekijken de nieuwbouwprojecten even en rekenen uit hoeveel sociale huurwoningen er de komende jaren bij worden gebouwd in Woerden. Als alles meezit zijn dat er minimaal 329. Eén ding valt al op: in 2019 is (en wordt) er geen enkele sociale huurwoning opgeleverd.

42 in 2020, 600 tot 2030

Ook stelden we de vraag hoe het zit met sociale huurwoningen in Woerden aan GroenWest. “De projecten waar GroenWest nu mee bezig is worden de komende jaren opgeleverd, naar verwachting worden er 42 sociale huurwoningen opgeleverd in 2020. GroenWest levert ruim 200 sociale huurwoningen in de jaren daarna op. GroenWest heeft de ambitie om tot 2030 ongeveer 600 sociale huurwoningen in de gemeente Woerden op te leveren”, aldus Sandhya Soekdew van GroenWest. Bij die 600 woningen horen in elk geval de volgende lopende projecten.

Grote projecten

De grootste nieuwbouwprojecten op de planning zijn Middelland en Snellerpoort. Hier worden van alle projecten de meeste woningen gebouwd. Daarnaast kijken we ook naar de wat ‘kleinere’ projecten. In 2020 worden de eerste sociale huurwoningen die momenteel worden gebouwd opgeleverd.

Middelland

Op de plek van het oude FNV-pand komen 265 appartementen waarvan dertig procent sociale huur is. Dat zijn dus 80 sociale huurwoningen. De verwachting is dat deze in 2022 worden opgeleverd. Op de plek van Polanerbaan 1-3 en op het terrein van Snel is er nog geen planning bekend. Langs de Polanerbaan moeten 300 woningen komen, waarvan 25 procent sociale huurwoningen. Omgerekend zijn dat er 75.

Op het terrein van Snel aan de Blekerijlaan is het ook de bedoeling dat er nieuwbouw komt. De plannen zijn nog in ontwikkeling, maar het moet wel een mix van (sociale) huur- en koopwoningen worden. Om hoeveel woningen het gaat is nog niet bekend. De teller voor Middelland staat in ieder geval op 155 sociale huurwoningen (FNV-pand en Polanerbaan) op dit moment. Maar het duurt nog minimaal drie jaar voordat de eerste bewoond kan worden.

Snellerpoort

Tussen Snel en Polanen en het spoor wordt een nieuwe woonwijk de grond uit gestampt. Nieuwbouwproject Snellerpoort bestaat uit 770 woningen. In het bestemmingsplan staat dat ongeveer dertig procent van de woningbouw sociale huur of goedkope koop moet zijn. “Op dit moment staan er voor het nieuwbouwproject Snellerpoort ongeveer 100 sociale huurwoningen van GroenWest ingepland. GroenWest ziet mogelijkheden om hierin uit te breiden. Dit is afhankelijk van de gemeentelijke besluiten”, vertelt Sandhya ons.

De bouw van Snellerpoort start in 2021 of 2022. Dus daar moeten we ook nog minimaal twee á drie jaar op wachten als het meezit.

Meer sociale huur

Hof van Leyland bij het Staatsliedenkwartier krijgt steeds meer vorm. Op deze plek zijn 25 woningen bestemd voor de sociale verhuur. In 2020 moeten deze appartementen gereed zijn. Ook in de dorpen komen er wat sociale huurwoningen bij. In Zegveld zijn dat bij project De Pionier 24 huurwoningen (begin bouw 2020). In Harmelen bij de locatie Fontein zijn dat er 25 (planning 2020).

Minimaal aantal huurwoningen komende jaren

Als we alles bij elkaar optellen dan komen we op minimaal 329 sociale huurwoningen voor de komende jaren in de gemeente Woerden. 295 daarvan worden in de stad Woerden gebouwd.


Lees ook:

Pius X woningen Groen West Woerden Antonie van Dijckstraat

Dit is de wachttijd in Woerden voor een huurwoning

Als je eventjes moet wachten in een rij bij de kassa van de supermarkt, dan kun je natuurlijk het ge...
Kerkklok Bonaventurakerk Woerden uurwerk uitzicht

Zoveel procent van de Woerdense (sociale) huurders heeft een te laag inkomen om de huur te betalen

Uit cijfers van de Lokale Monitor Wonen 2019 blijkt dat aardig wat huishoudens in de (sociale) huur ...
Nieuwbouw gemeente Woerden Zegveld

Op deze plekken in Woerden worden nieuwe woningen gebouwd

De komende jaren krijgen we er in de gemeente Woerden aardig wat nieuwe woningen bij. We hebben eens...

Wow! Check dit artikel plus foto’s van de (antikraak)woning in het oude Minkemapand

Marieke Quaak is een van de bewoners van het oude Minkemapand op de Van der Valk Boumanlaan. Een ant...
Sociale huur woerden

Vanaf nu inschrijven sociale huurwoningen Hof van Leyland en dit wordt de huurprijs ongeveer

Er wordt flink gebouwd op het voormalige Den Oudsten-terrein. Daar komen heel veel nieuwe koopwoning...

Meer over

Nieuwbouw Wonen

adv.