Binnenkijken bij de woning van Guillermo ín Kasteel Woerden

Door Kirsten Bliekendaal 13 mei 2019

Wist jij dat er mensen wonen ín Het Kasteel in Woerden? Voor Guillermo Diaz (49) is het heel normaal om onder hetzelfde dak te leven als waar ooit ridders liepen. Zijn fiets stalt hij in de voormalige paardenstal.

Alleen al de opgang naar de entree van het gebouw waar Guillermo samen met andere bewoners van Abrona woont, is er een uit een sprookje. Om bij de voordeur te komen moet hij over een loopbrug. “Ik woon hier nu al zo’n twaalf jaar en heb het erg naar mijn zin,” zegt Guillermo. Hij zit in de keuken op de begane grond. “Hier eten we vaak samen met de andere bewoners, onze begeleiders koken dan voor ons.”

(Lees verder onder de foto)

Foto: Kirsten Bliekendaal

Fantastische locatie

Guillermo is een van de achtentwintig bewoners van Het Kasteel, dat Abrona kan huren mede dankzij het restaurant aan de overkant. De bewoners hebben allemaal hun eigen reden waarom op zichzelf wonen niet lukt. “Dat we op deze locatie kunnen zitten is fantastisch, we werken op stand en de bewoners wonen op stand. En het mooie is, het kost niet meer dan een locatie in een normale tussenwoning,” legt Janny Tins, persoonlijk ondersteuner uit. “Het is een geliefde woon- en werkplek.”

Zware balken

De zware balken en steunpilaren in het gebouw verwijzen naar het bijzondere verleden. “Ze hebben ze allemaal wit geschilderd, dat vind ik wel mooi,” zegt Guillermo. Hij loopt over de gang naar zijn ruime en zeer lichte appartement. De hoge ramen kijken uit op de binnenplaats. “Kijk ik zie hier de bruiloften voor mijn deur en ik kijk zo het restaurant in.” Niet dat Guillermo iets heeft met bruiloften. “Het is soms lastig omdat de muziek ons wakker houdt.”

Zijn appartement bevat alles wat hij nodig heeft en meer. “Ik heb een bed, bank, keuken en een kast. Mijn vader heeft mij geholpen met de inrichting.” Aan de muur hangt een grote collectie petten uit de Formule 1. “Je kunt wel zeggen dat ik Max Verstappen-fan ben,” zegt hij terwijl hij wijst naar de petten aan de muur.

(Lees verder onder de afbeelding)

Pettencollectie. Foto: Kirsten Bliekendaal

Robot Tessa als huisgenoot

In een vitrine heeft hij raceauto’s uitgestald. “En dit is Tessa,” wijst hij naar een robot op zijn tafel. De robot helpt hem te herinneren aan zijn dagelijkse taken als douchen, eten en sporten. Zijn was doet hij in de wasserette een aantal deuren verderop. “Dat is wel handig want ik sport veel, na de voetbal dan was ik hier altijd mijn eigen kleding,” zegt hij terwijl hij naar de wasmachine wijst.

Guillermo vindt het fijn wonen in het kasteel. “Ik ben graag op mijn kamer en ja ik weet dat het een kasteel is. Wist je bijvoorbeeld dat hieronder een vrouwengevangenis zat. En de fietsen staan in de paardenstal. Ik laat het je zien.”

Oud gebouw

We lopen naar beneden langs de keuken de trap af. Beneden is geen spoor meer van paarden te zien, wel fietsen. “Een mooie ruimte, maar helaas hebben we veel last van schimmel.” “Dat heb je nu eenmaal met oude gebouwen,” vult Janny Guillermo aan.

Volgens Janny zijn alle bewoners zich terdege bewust van het feit dat ze op een speciale locatie wonen. ,,Je ziet alle elementen nog, de balken zijn dan wel geschilderd vanwege brandveiligheid maar de gewelven zie je nog goed. Dat loopt helemaal rond.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Fietsen staan in de voormalige paardenstal. Foto: Kirsten Bliekendaal

Zelf kijken

Een paar keer per jaar opent Abrona de deuren voor iedereen. “Dat is op speciale dagen als de Dag van de zorg of Gluren bij de buren, maar eigenlijk is iedereen hier altijd wel welkom voor een kopje koffie. Mensen zijn nieuwsgierig hoe dit er van binnen uitziet en wij vinden het belangrijk om de bewoners bij de maatschappij te brengen.”

Wil jij zelf een keertje kijken in de kasteelwoningen? Dan kan je altijd even bellen voor een afspraak! Zowel Janny als Guillermo zetten dan met alle liefde een kopje koffie voor je klaar.

Mogen we…?

Ben jij trots op jouw huis? De inrichting van de kamers? Of die schitterende achtertuin? Hoort er een mooi verhaal bij jouw woning? Mogen we dan een keertje bij jou binnenkijken? Contact met ons opnemen kan hier.

Tessa de robot. Foto: Kirsten Bliekendaal
De oude balken wit geschilderd. Foto: Kirsten Bliekendaal
Voordeur op stand. Foto: Kirsten Bliekendaal
De gezamenlijke keuken. Foto: Kirsten Bliekendaal
De wasserette. Foto: Kirsten Bliekendaal
De binnenplaats is de voortuin van Guillermo. Foto: Kirsten Bliekendaal

Lees ook:

Boksfit business Woerden

Boksen met de baas: ‘Het is voor ons een leuke en energieke start van de week’

Wááat? Boksen op de werkvloer? Dat klinkt nu al hartstikke spannend. Kafel Voorn van By Voorn is een...

Binnenkijken bij het pennenwalhalla van Alex: ‘Ik heb er 168.200’

Zodra hij de deur opent valt onze mond open van verbazing. Dit hebben we nog nooit gezien. In het op...

Binnenkijken bij de aannemerswoning van Marina en Ron: ‘De keuken staat in de vroegere werkplaats’

Vroeger, heel heel lang geleden hadden de meeste Woerdenaren geen badkamer. Vies? Welnee, voor een p...

Binnenkijken bij Niels en Ella in het kleinste huisje van Woerden

Schommels in plaats van stoelen en buiten in plaats van binnen. Als je op 45 vierkante meter woont i...

Binnenkijken bij het woonschip van Jan en Debbie: ‘Vanaf windkracht drie voel je de deining’

De één moet er niet aan denken en de ander droomt ervan: wonen op het water waar je één bent met de ...
Binnenkijken bij kadewoning defensie-eiland

Binnenkijken bij de kadewoning van Maike en Barry: ‘We stonden bij de bouw vaak aan de overkant’

Op het Defensie-eiland in Woerden wordt nog hard gewerkt op het zuidelijke gedeelte. Maar een maand ...
Audicien Woerden specsavers hoortoestellen

Eric test het gehoor van Woerdenaren: ‘Mensen schamen zich vaak voor hoorproblemen’

Iedereen kan gehoorverlies krijgen op de een of andere manier. Maar wist je dat het bij mensen boven...

adv.