Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pauline zoekt een koopwoning in Woerden: ‘Op dit moment zit ik muurvast’

Door Jurgen Rupschus 20 januari 2020

In Woerden is het voor veel mensen lastig om een huis te kopen. De huizenprijzen liggen hoog en woningen worden heel snel verkocht, zo bleek uit cijfers van NVM die vorige week verschenen. Vooral starters die in Woerden willen wonen hebben het moeilijk. Zij moeten veel eigen spaargeld hebben om een huis te kunnen kopen. Woerdense Pauline ’t Hoen woont momenteel in een huurwoning in de binnenstad en ze wil graag een woning kopen in Woerden. Alleen is dat op dit moment niet mogelijk voor haar.

Pauline woont nu vijf jaar in de Woerdense binnenstad. Toen ze in haar sociale huurwoning kwam, werkte ze drie dagen in de week. Op dit moment werkt ze vier dagen in de week. “Ik heb nu meer salaris dan toen ik hier kwam wonen. Ik woon nu nog in de sociale huur, maar er zijn mensen die zo’n woning harder nodig hebben dan ik. Particuliere huur is voor mij te duur en zo’n woning is vaak ook kleiner. Daarom wil ik graag een woning kopen, maar ik zit momenteel muurvast, want een koopwoning kan ik niet betalen.”

‘Hoe mooi zou het zijn als je met een groepje mensen een kavel kunt kopen om daar samen iets te bouwen?’

Modaal inkomen

“Ik kijk weleens op Funda, maar op het moment heb ik geen kansen. Als er een keer een huis is, dan moet je ervoor ‘vechten’, want er zijn dan heel veel gegadigden. En dat heb ik liever ook niet. De meest redelijke huizen staan vanaf 200.000 euro te koop. Zo’n hypotheek kan ik in mijn eentje nooit krijgen. Ik heb een modaal inkomen en ik kan maximaal een hypotheek van 160.000 euro bekostigen. Ik ben niet per se op zoek naar iets groots, maar wel naar een fijn plekje waar ook mijn katten naar buiten kunnen. In een appartement van 35 vierkante meter op hoogte zou ik nooit kunnen wonen met mijn dieren”, vertelt Pauline.

Niet ontevreden, maar wel frustratie

Nieuwbouwwoningen zijn vaak boven haar budget en Pauline houdt de kluswoningen in Woerden in de gaten. Ook heeft ze aan haar woningcorporatie gevraagd of ze haar huidige woning kan kopen, maar dat is helaas niet mogelijk. “Mensen om mij heen zetten stappen en verhuizen. En die stap wil ik ook zetten. Ik kan mijn familie wel vragen om geld te lenen, maar ik wil ze niet belasten hiermee.”

“Ik mag niet klagen met wat ik nu heb, want ik ben echt niet ontevreden. Maar ik heb wel een bepaalde frustratie, omdat ik nergens anders heen kan ook al zou ik dat willen. En ik kan daarnaast niet investeren in mijn eigen woning, omdat het niet van mij is.”

Oplossingen

Ondanks dat ze nu muurvast zit, denkt Pauline in oplossingen. “Hopelijk wordt het beter in Woerden met alle nieuwbouwprojecten die eraan komen (bijvoorbeeld Middelland). Maar ik ben ook geïnspireerd door tiny houses.” In Woerden is twee jaar geleden al eens gesproken over tiny houses, maar er zijn nog geen concrete plannen.

Pauline is ontwerper van beroep en ze denkt graag na over duurzame en goedkope oplossingen. “Ik zou graag zien dat het idee van een tiny house met een tuintje het uitgangspunt is bij het creëren van een appartementencomplex. Een woonoppervlak met veel licht, eventueel twee kleine verdiepingen en opbergruimte op slimme plekken. En daarbij een stukje tuin zodat je je niet opgesloten voelt.

Kavels en de toekomst

Zo’n tiny house is niet het enige idee van Pauline. “Er zijn in de regio diverse projecten waar je kavels kunt kopen. Hoe mooi zou het zijn als je met een groepje mensen een kavel kunt kopen om daar samen iets te bouwen? Het hoeft namelijk niet altijd zo te gaan zoals het nu gaat. Zulke nieuwe ideeën spreken mij heel erg aan.” Maar er zijn natuurlijk ook nog andere factoren die meespelen voor Pauline. “De toekomst is op dit moment niet te voorspellen. Ik kijk nu vanuit mijn perspectief in mijn eentje, maar misschien heb ik zo meteen wel een relatie. Met z’n tweeën is alles weer anders.”

Woerdense woonverhalen

Ben jij ook op zoek naar een woning een Woerden en wil je jouw verhaal delen net zoals Pauline? Stuur dan een bericht naar [email protected] met jouw verhaal.

Lees ook:

Torenwal Woerden

Dit zijn de ‘goedkoopste’ woningen die momenteel te koop staan in Woerden

Als je een woning wilt kopen in Woerden, dan moet je flink wat euro's neertellen. En je moet er ook ...
Spreeuwen zwerm Woerden

Mysterie: de magie van spreeuwenzwermen in Woerden (en waarom ze niet botsen)

Een spreeuwenzwerm met eigen ogen meemaken is iets waanzinnig moois. Het natuurverschijnsel ziet er ...
Carolien

Deze 3 mensen zijn heel veel kilo’s afgevallen bij Stein: dit is hun verhaal

Het veranderen van een mindset of levensstijl is niet zo makkelijk. Maar om af te vallen is dat zeke...
shane

3 x Woerdense ondernemers die een carrièreswitch maakten

Het roer helemaal omgooien, je moet het maar even doen. Dat is natuurlijk hartstikke spannend, want ...
Kadewoningen Defensie-eiland

Cijfers! Zo lastig is het om een huis te kopen in Woerden

Het is momenteel geen pretje om op huizenjacht in Woerden te zijn. Het aanbod is niet groot, en volg...

adv.