Yvette, René en Manon zijn geboren op hetzelfde adres, maar niet in dezelfde woonplaats

Door Sylvia Vos 12 maart 2018

Het is een opmerkelijke situatie bij het gezin Bloemheuvel. Er zijn vier kinderen, drie daarvan zijn in hetzelfde huis geboren, maar hebben toch verschillende geboorteplaatsen in hun paspoort staan. En niet alleen dat, ze zijn zelfs niet eens in dezelfde provincie geboren… 

Het gezin Bloemheuvel bestaat uit vader Jan, moeder Willy en in volgorde van de oudste naar de jongste: Martijn, René, Manon en Yvette. Het hoeft natuurlijk helemaal niet raar te zijn als de kinderen verschillende geboorteplaatsen in hun paspoort hebt staan. Maar wel als je in hetzelfde huis en in dezelfde slaapkamer geboren bent. En dat is het geval bij de jongsten van de drie kinderen.

‘Het vergeten hoekje van…’

De kinderen zijn op de oudste na het huis uit, maar komen nog regelmatig naar het ouderlijk huis aan de Polanerzandweg. Het huis dat volgens vader Jan in ‘het vergeten hoekje van Woerden’ staat. Althans nu dan. Jan: “Vroeger was dat dus het vergeten hoekje van Linschoten.” En dat heeft alles te maken met de verlegging van de Woerdens gemeentegrens.

Vader Jan vertelt over de grensverlegging in 1989. “Tijdens de gemeentelijke herindeling is de grens bij de snelweg A12 rechtgetrokken. De grens van de provincie Utrecht liep met een bochtje, Woerden lag zo’n beetje in de inham. Dat hebben ze recht gemaakt.”

‘We noemen hem altijd nep-Woerdenaar’

Stond het huis van Jan Bloemheuvel en zijn vrouw Willy toen ze het kochten dus in Linschoten, zonder een steen te verplaatsen woonden ze ineens in de gemeente Woerden. En aangezien Woerden sinds 1989 ook nog bij de provincie Utrecht hoort in plaats van bij de provincie Zuid-Holland, werden de Bloemheuvels ook ineens inwoners van een andere provincie. En daar hoefden ze helemaal niets voor te doen. Ja, “hogere rekeningen betalen”, vertelt Jan, want de gemeentebelasting veranderde ook volautomatisch mee. “Dat werd gewoon met een brief medegedeeld, zo was het gewoon.”

‘Nep-Woerdenaar’

Manon vertelt verder: “René, Yvette en ik zijn alle drie hier geboren, in de slaapkamer hierboven. Maar René is in 1987 geboren. Toen stond dit huis in Linschoten, Zuid-Holland. Daarna is de grens veranderd, dus Yvette en ik zijn in Woerden, Utrecht geboren.

Consequenties hebben de verschillen in geboorteplaats en provincie verder niet voor de kinderen in het gezin Bloemheuvel. Behalve misschien een beetje voor René, die het af en toe even om de oren krijgt van zijn zusjes. Manon: “We plagen René dus ook altijd…” Samen met Yvette moet ze al lachen voor de zin überhaupt af is. “…we noemen hem altijd nep-Woerdenaar.”

Allemaal wat anders

Nog weer anders zit het met de oudste broer Martijn, vertelt Manon. “Hij is niet in het huis aan de Polanerzandweg geboren. Hij werd geboren in het ziekenhuis in Woerden. Manon: “Maar dat was nog voor de gemeentelijke herindeling, dus Martijn is geboren in Woerden, Zuid-Holland. Grappig hè, allemaal wat anders.”

Stenen mannetje Europabaan Wulverhorstbaan Woerden Grenspaal

Mysteries opgelost: Wat doet dat stenen mannetje daar in de berm langs de Europabaan?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...
Herindelingsmonument Woerden

Mysteries opgelost: wat moet dat bouwwerk bij de Polanerbaan voorstellen?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...