Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zeg je Marcel, dan zeg je RIE theater: ‘Van mij mogen er wel wat meer bandjes spelen in Woerden’

Door Kirsten Bliekendaal 20 november 2019

Van Marcel mag het wel wat meer gaan bruisen in Woerden. Op cultureel gebied dan. In het tweejarig bestaan van het RIE theater dat hij runt met Dave Kortekaas is er nog geen cent winst gemaakt. Niet dat dat de hoogste prio heeft voor het duo, maar handig is geld wel als je een theater draaiende wilt houden merkt hij.

“Je ziet het overal in de cultuursector, de drempel om even binnen te lopen blijft te hoog voor mensen. Vooral voor jongeren, die komen gewoon niet naar het theater, wat je ook doet.” Met de inzet van vrijwilligers weet Marcel het theater overeind te houden, want opgeven daar peinst hij niet over. Integendeel: “Steeds meer mensen weten ons te vinden, het gaat heus wel goed hoor, maar we hebben bedacht dat we zeker wel vijf jaar nodig hebben om goed te gaan draaien. Zo werkt het nu eenmaal in deze sector.”

Aan het programma in de afgelopen twee jaar kan het in ieder geval niet liggen. Douwe Bob stond al eens in de knusse kelder alsook Tim Knol en Hans Dulfer. Ook riepen Dave en Marcel de filmavond in het Woerdense nachtleven. “Dat trekt wel een iets jonger publiek.”

‘Wauw, je voelt de samenwerking tussen artiest en publiek’

Zelf drankje afrekenen

Zowel van het publiek als van de artiesten krijgt Marcel alleen maar lof. “Het gaat hier anders dan anders. De artiesten staan neus aan neus met hun publiek. Het is een intieme en losse sfeer. Het liefst heb ik dat de artiesten hier zichzelf zijn als ze spelen en niet hun standaard programma afdraaien. Dat kan hier en dat voel je terug. Publiek en artiesten zijn laaiend enthousiast als ze eenmaal binnen zijn geweest.” Want in welk theater moet je zelf je drankje afrekenen? “Ja, dat is typisch RIE. Mensen rekenen zelf hun drankje bij de bar af. Lekker los en dan hebben ze ook het gevoel dat het een beetje van hen is.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Minkema College

Bandjes

De tot theater omgebouwde kelder, compleet met bar, tapijt en zachte plofbanken is de ideale setting voor bandjesavonden. Iets waar het RIE theater verder in hoopt te gaan. “Het lastige is dat mensen tegenwoordig naar festivals en dj’s gaan. Echt een bandjescultuur hebben we in Nederland en zeker in Woerden niet. Dat zouden we graag weer terug willen brengen. Livemuziek geeft meer beleving en meer saamhorigheid onder het publiek, alles mixt makkelijker en er wordt meer over en weer gesproken. Muziek moet blijven ontwikkelen.”

Magie

Saamhorigheid zoals op die ene avond toen de zaal maar halfvol zat en het publiek tot tranen geroerd zat te luisteren. “Het was muisstil, ik zag her en der een traan en toen keek ik naar de foto van mijn moeder aan de muur. Naar haar is het theater vernoemd. Toen voelde ik de magie van dit theater. Dat is lastig uit te leggen, maar die sfeer. Wauw, je voelt de samenwerking tussen artiest en publiek.”

Zweet

En noem vooral die avond met de Rolling Stones tribute, dan is Marcel zijn dag gelijk goed. “Toen droop het zweet van de muren, zo vol was het. Te gek gewoon.” Al zijn er ook optredens die hij liever niet meer herhaalt. “Ik weet niet of ik dat moet zeggen nu, maar het was iets met clowns. Laten we dat gewoon niet meer doen. Of van die avonden waar mensen komen die pillen gebruiken, dat past niet bij ons.”

Wensenlijstje

De komende periode hopen Marcel en Dave nog veel artiesten en meer en meer publiek het theater in te trekken. Met als hoogste op het wensenlijstje van Marcel: “Toch wel Frank Boeijen, Henny Vrienten en Huub van der Lubbe. Laten we zeggen dat daaraan wordt gewerkt!”


Lees ook:

Chris Nieuwpoort tijdens de intocht van Sinterklaas

Chris bestuurt de pakjesboot tijdens Sinterklaasintocht: ‘Duizenden ogen zijn op ons gericht’

'Zie ginds komt de sleepboot uit Woerden weer aan'. Het is de boot van schipper Chris Nieuwpoort, op...

Eddie laat Woerden weer feesten zoals vroeger: ‘Over die feestjes wordt nu nog gepraat’

Of het nu een lege parkeergarage of het oude Babylon was, waar PartyTimeproductions kwam was het fee...
woonwinkel 100 jaar osim

Wow! Deze woonwinkel bestaat 100 jaar en zo wordt dat gevierd

Deze maand is het groot feest bij Wooncentrum De Osim in Kamerik. Want de woonwinkel bestaat 100 jaa...

Het bijzondere verhaal achter de Instagram van Joyce: ‘Er was een kleine kans dat ik zou overleven’

Ken je het Instagram-account Mylightsearch? Nadat je dit hebt gelezen kijk je wel even met een ander...

adv.