Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woerdense rapper Ido (22) brengt eerste track uit: ‘Over je gevoelens rappen maakt het bespreekbaar’

Door Kirsten Bliekendaal 8 april 2020

Rijmen hoeven de woorden niet per se om een goede rap te vormen volgens Ido Hoogendoorn (22). De jonge gast uit Woerden is sinds kort met zijn muziek te horen op Spotify en SoundCloud. Hij hoopt voet aan de grond te zetten in de hiphop-scene.

De release van zijn eerste track is een grote stap richting de droom van Ido. Namelijk een carrière als hiphop-artiest. Iets waar de Woerdenaar aan werkt sinds hij als 9-jarige 50 Cent op televisie zag. “Aan hem kon ik mijzelf relateren, ik werd veel gepest vanwege mijn huidskleur (zijn moeder is Surinaamse). In 50 Cent vond ik iets groots en sterks. Vanaf toen wist ik dat ik niets anders meer wilde. Op hem wilde ik lijken.”

Hij kocht, net als zijn grote voorbeeld, lange oversized broeken en extra large t-shirts. “Op mijn slaapkamer begon ik te oefenen met het schrijven van teksten. Ik luisterde gewoon naar wat anderen deden en probeerde dat in mijn stijl na te doen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Eminem

Die anderen waren Eminem en Kendrick Lamar, twee grote inspiratiebronnen voor Ido. “Dan checkte ik hun woorden, die hoeven dus niet per se te rijmen. Je verdraait dan lettergrepen. Het is creatief zijn met taal. Dat bleek mij wel te liggen. Ik geloof dat je talent kan creëren. Dat deed ik door mijzelf te pushen en door te gaan ook als het even niet lukte.”

Hij ontwikkelde een naar eigen zeggen intense en ietwat duistere sound. “De stijl van Eminem, op hoog level rappen, en Kendrick Lamar is nog niet echt in Nederland. Fresku komt nog het meest dichtbij, ik wil die sound meer naar Nederland halen.”

Problemen

Net als Eminem, die problemen heeft met alcohol, rapt hij over zijn problemen die hij ondanks zijn jonge leeftijd al heeft. “Ik werd gepest in mijn jeugd, mijn ouders gingen uit elkaar en er zijn ook wel wat mentale dingen.” Met zijn teksten hoopt hij het taboe van praten over emoties te doorbreken. “Ik rap over mijn leven en emotionele dingen. Ik denk dat ik wel laat zien wie ik ben en hoop dat mensen daarmee een connectie voelen. Het is cool om dat te kunnen, niet om problemen te hebben maar wel om het erover te hebben. Net als Eminem die het over alcoholisme heeft. Je krijgt respect voor die man.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: eigen foto

Top halen en workshops in Woerden

Ido zit in zijn laatste jaar van zijn studie Muzikant Producer op het Albeda College in Rotterdam. Als hij klaar is, richt hij zich volledig op de muziek. “Ik wil die top halen, geld maken met muziek. Niet als partyartiest maar meer op podia waar mensen echt komen om te luisteren.” Nu verdient hij zijn geld voornamelijk met kleine optredens en hij gaat binnenkort beginnen met het geven van workshops, ook in Woerden. “Ik heb op het podium van Podium Bredius (voorheen Babylon) gestaan. Verder hoop ik met Woerden Konnekt de hiphop weer wat meer terug te brengen in Woerden.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Marianne bakt marathons aan pannenkoeken: ‘Topsnelheden van honderden in het uur’

Sommige mensen lopen een marathon, Marianne van de Geer (51) bakt er één. Elk jaar gaat de Kamerikse...
Muziek dansen feest

Toen in Woerden: dé zomerhit die helemaal over Woerden gaat

Ooit weleens de liefde voor Woerden gehoord in een rap met volkszang? Nou, bijna zeven jaar geleden ...
Marco Mark

Zanger Marco doet een tournee langs Woerdense zorginstellingen: ‘Mensen genieten er echt van’

Hoe leuk! De Woerdense zanger Marco Mark ging gisteren (30 maart) op een tournee door Woerden. Hij z...
Brood en Ko Woerden

Woerdense bakker druk aan het bakken: ‘Het wordt toch gewoon Pasen’

Omdat het toch gewoon Pasen wordt, zijn de bakkers van Brood & Ko in Woerden weer begonnen met het m...

adv.