Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woerdense Kim brengt eerste kinderboek uit: ‘Als het aan mij ligt volgen er meer’

Door Kirsten Bliekendaal 5 februari 2020

Het is geen kat en het is geen hond. Het is een kathond met de naam Kond. Een fantasiebeest bedacht door de Woerdense Kim Eberwijn (37). Het beestje is het hoofdpersonage in haar eerste kinderboek Kond. Vandaag (5 februari) lanceert ze het boek in De Hall.

Uitgeverij Witte Leeuw was direct onder de indruk van het idee dat Kim hen voorlegde. Bijzonder want dat lukt maar weinig schrijvers. Zeker als je je bedenkt dat de kathond werd geboren aan de keukentafel tussen drie kinderen en twee banen in. “Mensen om mij heen vroegen ook of het wel verstandig was om een boek te gaan schrijven naast mijn eigen bedrijf en baan als communicatieadviseur, maar als ik in een flow zit dan ga ik door.”

‘Je moet jezelf kunnen zijn, dat is een van de lijnen van het boek’

Kond

Het resultaat is Kond. Een verhaal over een fantasiebeest dat geen Kat is en ook geen Hond. “Voorlezen doen we thuis heel veel, dat vind ik belangrijk. Het leek mij leuk om zelf een verhaal te maken,” zegt Kim lachend. “Ik wilde een echt familieverhaal.” In eerste instantie was het Rattus de Rat die het verhaal bepaalde. “Een rat vond ik uiteindelijk afgezaagd dus bedacht ik een fantasiedier. Een combinatie van een kat en een hond. Dat werd een in kinderogen de hilarische samenvoeging: Kond.”

Cover van Kond.

Deadline

Haar drie kinderen reageerden enthousiast op het verhaal van hun moeder. Kim besloot het boek uit te gaan geven. Maar in eigen beheer bleek een dure optie. Dus ging ze de boer op. Bij de eerst uitgever was het raak. “Ze wilden met mij verder, maar ik was het niet eens met hun voorstel. Het gaf mij genoeg vertrouwen om hoog in te zetten, dat werd Leopold.” Ook daar reageerden ze direct positief. Op voorwaarde dat ze her en der wat zou aanpassen, wilden ze het boek wel uitgeven. Een paar maanden voor de deadline was Kim haar boek af. “Sommige schrijvers zijn jaren bezig, bij mij kwam het redelijk vanzelf.”

Stijlboek

De illustraties in het boek zijn anders dan die in andere kinderboeken met dank aan haar achtergrond als interieurstylist. “Bij het boek had ik een kleurenstijlboek gemaakt. Ik vind het belangrijk dat het boek ook mooi is, het moet ook leuk in de kinderkamer staan als poster bijvoorbeeld.” Dus zijn de kleuren aangepast aan de trends van nu en is het verhaal voorzien van zeer minimalistische illustraties. “Mijn inspiratie deed ik op via Pinterest en de modewereld. Ik heb expres niet naar andere kinderboeken gekeken. Juist om het nergens op te laten lijken.”

Genderneutraal

In dat opzicht lijkt Kond ook nergens op. “Het boek moet toegankelijk zijn voor alle kinderen. Het doet er niet toe of je een meisje of jongetje bent en of je twee ouders hebt of een. Dat probeer ik terug te laten komen door af te wijken van het standaard beeld.” Zo hebben de twee hoofdpersonages alleen een moeder en heeft Kond geen geslacht. “Je moet jezelf kunnen zijn, dat is een van de lijnen van het boek.”

Test

Mede met dank aan de klas van haar zoontje waar ze het verhaal al eens voorlas, heeft ze wel vertrouwen in de kracht van het boek: “Ze lagen dubbel, vooral om de naam.” Als alles loopt zoals gehoopt, is dit niet het laatste boek dat Kim uitgeeft. “Ik heb zoveel ideeën, als het aan mij ligt volgen er meer.”

Vanaf vandaag, 5 februari, is het boek (a 12,99 euro) o.a. verkrijgbaar bij Bruna, Boekhandel Kees en via deze website.


Dit vind je misschien ook wel interessant:

YouTuber Noah Zeeuw ging even niet zo lekker: ‘Nog steeds praat ik moeilijk over die periode’

Ponkers-baas,  YouTuber en presentator Noah Zeeuw (26) uit Woerden weet inmiddels hoe de rode loper ...
El Rey winactie

Winnen! Een lunch voor 4 personen en een diner voor 2 personen bij El Rey

Je weet wat ze zeggen: liefde gaat door de maag. Wil jij iemand verrassen met een heerlijk etentje v...
Frisbee Wie is de Mol

Mysterie: wat doet een frisbeeschijf uit Woerden in Wie is de Mol 2020?

Zit je net lekker het twintigste seizoen van Wie is de Mol 2020 te kijken en opeens zie je iets heel...
Bierwinkel Woerden Bierloods22

Deze bierwinkel trekt bezoekers uit het hele land naar Woerden

In Woerden hebben we een plek waar je elke week nieuwe bieren vindt. Dat is voor de bierliefhebber n...
Anke Jinek topdokters

Harmelense Anke te zien bij Jinek en binnenkort bij Topdokters

Als jij tv-programma Jinek gisteren hebt gemist, dan heb je nu een goede reden om het terug te kijke...
Roti

Surinaams eethuis bijna open, nieuwe kledingwinkel en meer winkelupdates in Woerden

In het Woerdense winkellandschap zijn er elke maand wel veranderingen. Er openen nieuwe winkels, maa...

adv.