Vliegende brandweerman Koos in de wolken met droogte: ‘Dan weet ik dat ik het vliegtuig in mag’

Foto: Koos Dros

Als de scheuren in de dijken staan, is brandweerman Koos Dros (55) in zijn nopjes. Of beter gezegd: in de wolken. Met Cessna Charly vliegt hij tijdens droge periodes als nu, boven de Utrechtse Heuvelrug op zoek naar brand. Hij is de enige Woerdenaar die deze unieke functie mag uitvoeren.

Boeren zijn niet zo blij met het uitblijven van regen, bij Koos zorgt dat juist voor een glimlach. “Dan weet ik dat ik Charly, de codenaam voor de Cessna-172, in mag om boven de Utrechtse Heuvelrug te vliegen.”

‘Vliegen vind ik zo leuk om te doen, ik combineer met dit werk mijn passies en ik draag ook nog eens bij aan de veiligheid. Hoe mooi is dat.’

Zestien jaar

Omdat het nu zo droog is wordt er elke dag gevlogen boven het natuurgebied. “We wisselen elkaar in diensten af. Ik ben de enige uit Woerden. Eigenlijk mogen er alleen brandweermannen werken die uit het gebied zelf komen.” Koos vliegt inmiddels al zo een zestien jaar. “Ze willen mij niet kwijt,” lacht hij. Niet dat hij zelf achter de stuurknuppel plaats neemt, hij is een zogenoemde waarnemer.

“Ik zit naast de piloot om de grond af te speuren op mogelijke branden. Dat doe ik eens in de zoveel dagen. Dan vliegen we drie uur boven het gebied.” Als Koos iets ziet dat op rook lijkt, waarschuwt hij de brandweer op de grond. “Zij gaan er dan op af om te kijken wat er aan de hand is. Zeker als het zo droog is als nu moet je er snel bij zijn, anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Koos Dros

Vliegen en alarm

“Ik werk inmiddels als dertig jaar bij de brandweer in Woerden en het vliegen kwam er later bij. Daar ben ik ontzettend blij mee, omdat ik dol ben op vliegen.” Ook heeft hij een achtergrond als meteoroloog. “Naar de lucht kijken ben ik dus wel gewend,” lacht hij. “Vliegen vind ik zo leuk om te doen, ik combineer met dit werk mijn passies en ik draag ook nog eens bij aan de veiligheid. Hoe mooi is dat.”

Meerdere keren sloeg Koos alarm vanuit het vliegtuig toen hij rookpluimen boven de bomen uit zag komen. “Gelukkig zie je het niet vaak en die keren dat ik het zag waren we er op tijd bij.” Of hij wel eens zonnende mensen heeft gespot vanuit de lucht? Hij lacht: “Daar maken we onderling altijd grapjes over, maar dat heb ik nooit gezien hoor en ik ben er ook echt niet mee bezig. Op rook, daar zijn mijn ogen op gericht.” Daar is hij inmiddels zo bedreven in dat hij rook van een barbecue prima kan onderscheiden van een echte brand. “Dat is kleiner en heeft een andere kleur en sowieso is barbecueën in het natuurgebied verboden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Koos Dros

Brevet

Het vliegtuig besturen doet Koos niet, althans daar is hij niet voor opgeleid. “Als de piloot wat te drinken wil pakken of iets dergelijks dan neem ik het stuur wel eens over.” Zelf hoopt Koos ooit zijn brevet te halen. “Dat is mijn droom, maar het is een dure droom.” Bekijk hieronder een vlucht die Koos maakte boven de Utrechtse Heuvelrug.


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “Tadaa! Dit is het Koninklijk Trio van de Woerdense VakantieWeek 2023”

Tadaa! Dit is het Koninklijk Trio van de Woerdense VakantieWeek 2023

Ga naar “‘Je handen in de aarde, dat doet iets met je’: Vincent gunt iedereen een moestuin”

‘Je handen in de aarde, dat doet iets met je’: Vincent gunt iedereen een moestuin

Ga naar “Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein”

Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HOME CREATION Microsatijnen dekbedovertrek € 9,99”

HOME CREATION Microsatijnen dekbedovertrek € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 mei 2023
Ga naar “GARDENLINE Mediterrane plant € 2,99”

GARDENLINE Mediterrane plant € 2,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 mei 2023
Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99”

AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Heel veel mondverzorging € 4,38”

Heel veel mondverzorging € 4,38

 • Etos
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Chauffeur Bakwagen AH Online”

Chauffeur Bakwagen AH Online

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023