‘Veel mensen staan er niet bij stil’: Gijs en Arja halen doven en slechthorenden uit hun isolement

Gijs en Arja Foto: indebuurt Woerden

Voor eenzame ouderen wordt veel georganiseerd, maar er is nog een groep die extra aandacht behoeft. Wie doof of slechthorend is, kan in een flink isolement terecht komen zien Gijs Lok en Arja Cirkel uit Woerden. Samen zetten zij een dagbesteding op voor deze groep mensen.

“Als je als dove werkt tussen de horende mensen, krijg je alsnog niets van je omgeving mee”, legt Gijs de belevingswereld van veel dove- en slechthorende mensen uit. “Organisaties zetten zich in voor deze groep maar wat ze niet door hebben is dat deze mensen in een isolement terecht komen. Ze zijn wel samen met anderen, maar kunnen niet communiceren omdat er geen gebarentaal word gesproken.”

Lastig

Volgens Gijs komt dat omdat mensen de gebarentaal niet kennen of vergeten om mensen recht in hun gezicht aan te kijken als ze praten. “Het is lastig als je er niet mee te maken hebt. Ik stond er ook nu pas bij stil dat het er zo aan toe gaat. Daarnaast ben ik opgegroeid met mijn broertje Eliah die een verstandelijke beperking heeft. Eliah had altijd een droom om bij Sportlust ‘46 te werken en die is nu waargemaakt”, zegt hij terwijl hij naar zijn broertje wijst die naast hem een boterham eet.

Tekst gaat verder na de foto >

Op de foto van Links naar rechts: Fred, Marcel, Gijs, Anja (staand) Arja, Alvin en Eliah. Foto: indebuurt Woerden

Gijs, Arja en Eliah zitten met nog zeven anderen aan hun lunch in het gebouw van Sportlust ’46. Sinds de start in oktober is dat de thuisbasis van dagbesteding Samen Doen Woerden. “We werken beide al jaren in de zorg. Ik werk bij een organisatie voor doven en slechthorenden en leerde de gebarentaal. Daar merkte ik ook dat deze mensen behoefte hadden aan samen zijn met elkaar”, zegt Arja.

Maatschappelijk

Gijs: “Ik had verwacht dat er veel meer mogelijkheden zouden zijn, maar eigenlijk is er niet zo heel veel voor deze groep.” Gijs die al jaren actief is bij Sportlust ’46 hoorde via de vereniging dat zij mensen zochten voor het onderhoud. “Daarbij gaf Sportlust ‘46 aan dat ze het belangrijk vonden zich maatschappelijk in te zetten. Toen is het balletje voor Samen Doen Woerden gaan rollen.”

Tekst gaat verder na de foto >

Gijs en Arja zorgen er altijd voor dat er een gezonde lunch op tafel komt Foto: Gijs Lok

Met de dagbesteding biedt het stel drie dagen in de week plek voor doven en slechthorenden uit Woerden en omgeving. Na de lunch gaat de groep naar buiten voor een wandeling. “We doen van alles, net waar behoefte aan is. We werken met z’n allen aan het onderhoud van Sportlust ‘46 maar we zijn ook creatief bezig, werken in de tuin of maken samen lunch en smoothies.”

Tekst gaat verder na de foto >

Met Kerstmis werden er kerststukjes gemaakt. Foto: Gijs Lok

Bij de bijeenkomsten is tolk Anja Altena altijd van de partij. Zij zorgt dat de gesprekken onderling gestructureerd verlopen. Arja: “Het is zo mooi. Doordat de communicatie nu natuurlijker verloopt is er ook echt verbinding met elkaar. Iedereen kan een ‘gewoon’ gesprek voeren, daar is zoveel behoefte aan.”

Mondkapjes

Alvin zit tegenover Gijs en knikt instemmend als Anja de woorden van Gijs in gebarentaal vertaalt. “Zeker nu is het lastig met corona”, gebaart Alvin. “Dat afstand houden is vervelend en veel dingen gaan niet door, zoals de bijeenkomsten met de dovenvereniging. Daarnaast zijn de mondkapjes ook lastig, dan kan ik niet spraakafzien (liplezen, red.)”

Tekst gaat verder na de foto >

Alvin en Marcel aan het schaken. Foto: Gijs Lok

Veel van de aanwezigen komen niet uit Woerden zelf. “Doven en slechthorenden wonen best verspreid. Je kunt natuurlijk naar een buurtcentrum van je eigen gemeente gaan, maar daar kent bijna niemand de gebarentaal. Mensen hebben even interesse, maar daarna wordt het gesprek lastiger en haken ze af omdat ze de gebarentaal niet kennen.”

Naast Sportlust’46 werkt Samen Doen Woerden onder andere samen met Volkstuinen ‘Ons Stekkie’ . “Alleen al door contacten te leggen zorgen we voor beweging en bewustzijn. Uiteindelijk hoop je dat iedereen die hulpbehoevend is de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. We hopen op deze manier ons steentje bij te dragen, inclusief de passende communicatie.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “‘Drillen heeft geen zin, het gaat om plezier’: oud-profvoetbalster Mandy terug bij Sportlust ’46”

‘Drillen heeft geen zin, het gaat om plezier’: oud-profvoetbalster Mandy terug bij Sportlust ’46

Ga naar “Annemiek pakt juist het vliegtuig om de natuur te beschermen: ‘Waar toeristen komen, zijn mensen zuinig op hun omgeving’”

Annemiek pakt juist het vliegtuig om de natuur te beschermen: ‘Waar toeristen komen, zijn mensen zuinig op hun omgeving’

Ga naar “Deze toppers hebben de grootste hiphop-danswedstrijd in Nederland gewonnen”

Deze toppers hebben de grootste hiphop-danswedstrijd in Nederland gewonnen

In onze gids

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Crafts & Co DIY miniatuurhuisje € 9,95”

Crafts & Co DIY miniatuurhuisje € 9,95

 • Action
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Doktersassistent(e)”

Doktersassistent(e)

 • Huisartsenpraktijk Iepenhof
 • Parttime

Topper

Ga naar “Telefoniste”

Telefoniste

 • Luba Uitzendbureau Woerden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond”

Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond

 • Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Opmaat financieel adviseurs
 • Fulltime/Parttime
Opmaat financieel adviseurs Woerden vacature baan functie commercieel medewerker binnendienstOpmaat financieel adviseurs Woerden vacature baan functie commercieel medewerker binnendienst

Topper