Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ton wil verdwaalde kunstenaars weer bij elkaar brengen: ‘Er is zoveel aanbod dat mensen de weg kwijt raken’

Door Kirsten Bliekendaal 26 augustus 2020

Lekker aan de slag achter een ezel? Dan kan je alleen in Woerden al kiezen uit tenminste zes schilderclubs. Dat is goed toch? “Zeker, maar niet als het aanbod zo overweldigend wordt dat mensen niet meer weten waar ze moeten zoeken,” volgens Ton IJlstra uit Woerden. Hij denkt een oplossing te hebben. Met vijf anderen werkt hij aan het Creatief Centrum Woerden.

“Dat is een centrum waar alle activiteiten bij elkaar komen met faciliteiten voor mensen met kleine en grote ambities op het kunstvlak,” legt Ton uit. Hij is voorzitter van het bestuur achter het Creatief Centrum Woerden (CCW).

‘Wat je zou willen is een gebouw dat bruist waar mensen laagdrempelig en gemakkelijk naartoe kunnen komen’

“In Woerden wordt veel georganiseerd zoals cursussen en kunstcafés. Maar allemaal op andere locaties en bij andere instanties waardoor het eilandjes worden en creatievelingen de weg kwijt raken in hun zoektocht naar een activiteit.” Dat weet hij door een enquête onder de leden van stichting Kunst aan den Rijn. Bij die organisatie is hij zijdelings betrokken. “Ook is er veel vraag naar expositieruimte. Vanuit die invalshoek ontstond het idee voor een creatief centrum.”

Haalbaar

Aangezien Ton net met pensioen is, had hij wel de tijd voor een nieuw project. “Woerden is heel creatief, je staat er verbaasd van te kijken hoeveel mensen er iets doen in die sfeer. Er zijn alleen al zes of zeven schilderclubs. Het is belangrijk dat dat ook blijft. Daar wil ik mij wel voor inzetten, plus dat ik het ontzettend leuk vind om aan zoiets te werken.”

‘We zijn hard op zoek naar een locatie, dat kan in een oude loods zijn of in een leegstaand pand in de binnenstad. Net wat haalbaar is’

Het hele project bevindt zich nog in de opstartfase. “We zijn nu aan het kijken of het überhaupt haalbaar is en of er een locatie beschikbaar is.” Ton denkt aan een gebouw of ruimte met (semi)professionele faciliteiten zodat ook mensen met grotere ambities er terecht kunnen. “Mensen kunnen een deel huren, bijvoorbeeld schilders, beeldhouwers en fotografen en een deel kan ook als expositieruimte dienen. Als je veel mensen bij elkaar zet, dan krijg je een interessante uitwisseling van ideeën. Een soort kunstenaarscollectief.”

Laagdrempelige ‘kunstboulevard’

Ton benadrukt dat het Creatief Centrum geen bestaande activiteiten wil overnemen of concurrentie vormt voor andere initiatieven. “De essentie is om een gat te vullen, we organiseren niets zelf. Wat je zou willen is een gebouw dat bruist waar mensen laagdrempelig en gemakkelijk naartoe kunnen komen. Een centrale locatie met faciliteiten voor een aantal disciplines. Net als een meubelboulevard waar dezelfde soort winkels elkaar aanvullen.”

Waar die ‘boulevard’ moet komen, is nog niet bekend. “We zijn hard op zoek naar een locatie, dat kan in een oude loods zijn of in een leegstaand pand in de binnenstad. Net wat haalbaar is.” Via inbreng van kunstenaars en huurders van ruimtes in het centrum hoopt Ton het plaatje financieel rond te krijgen.

Ideeën verzamelen

“Maar de eerste stap is kijken waar exact behoefte aan is. Als we dat in beeld hebben, hebben we een concreter plaatje.” Via een enquête op de website van Kunst aan den Rijn hoopt hij zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. “Pas daarna gaan we verder kijken naar de mogelijkheden.”


Lees ook:

hans camping boerinn

Hans zette binnen bizar korte tijd een camping neer: ‘Ik had geen idee waar ik aan begon’

Uitgebreid onderzoek en tenminste een beetje ervaring in het campingwezen, pas dan zet je zelf een c...

Pia zet zorgverleners in de getekende bloemen: ‘Ik heb het zo te doen met die jongens en meiden’

Geen echt boeket maar een tekening van bloemen rondom het portret van een zorgverlener. Het is de ma...
De Blauwe Meije

Rebecca en Juerd vieren feest: ‘De Blauwe Meije bestaat tien jaar!’

Tijdens een wandeling of fietstocht is het superfijn om tussendoor even te stoppen en uit te rusten....

Blije ouderen door handgemaakte babybroekjes van Simone: ‘Dat het zo zou lopen, had ik niet verwacht’

Met handgemaakte babybroekjes een glimlach bezorgen bij ouderen. Simone van der Neut (30) doet het. ...
Brandweervrouw Diana

Diana ruilde haar voetbalschoenen in voor brandweerlaarzen: ‘Teamgevoel is belangrijk’

Voetbal is wel degelijk te vergelijken met werken bij de brandweer volgens Diana Voorneveld (43) uit...

adv.