Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Smullen! Snertkoningin Jolanda onthult haar geheim

Door Kirsten Bliekendaal 30 oktober 2020

Hallo Hare Majesteit! Mocht je Jolanda van der Blom tegen het lijf lopen, dan is genoemde begroeting zeker gepast. Volgens de jury van de Snertverkiezing maakte ze namelijk de lekkerste snert en werd ze gekroond tot Koningin van de snert. Wat haar soepje zo lekker maakt? Dat was jarenlang een groot geheim. Tot nu.

Heel hard moest Jolanda lachen toen ze op de avond van de Snertverkiezing werd gebeld met de uitslag. “Ik was net erwtensoep aan het rondbrengen, toen ik werd gebeld. Ik kon alleen maar lachen.” De jury had kort voor het telefoontje verheugd uitgeroepen: ‘dit is ‘m. Zo hoort snert te zijn’. Na bijna twintig bakjes soep te hebben geproefd, was het de creatie van Jolanda waar ze bij Woerdens eerste Snertverkiezing echt blij van werden.

Uit de hand gelopen

“Er zit heel veel Woerdense liefde in en geen wortel.” Voor de grap schreef ze zich in voor de Snertverkiezing. “Ik liep toevallig langs de slager en zag de bakjes van anderen. Toen heb ik mijn soep ook maar ingeleverd.” Voor Jolanda is de snert veel meer dan eten alleen. “Het is de gezelligheid. Altijd blijven er mensen tijdens de Koeiemart bij ons eten, dat is al zo sinds ik naast de slager woonde. Ik ben opgegroeid met de Koeiemart. Het is pure nostalgie wat je proeft.” Elk jaar maakt ze zo’n dertig tot veertig liter soep. “Het is een beetje uit de hand gelopen maar het is zo leuk.” Niet dat ze altijd uren in de keuken staat. “Normaal kook ik niet zo veel. Ik vind het leuk om af en toe voor vrienden te koken maar verder niet.”

Tekst gaat verder onder foto

De snertverkiezing. Foto: Kirsten Bliekendaal

Het recept dat ze al jarenlang gebruikt heeft ze van haar moeder, Hannie van Agthoven. “Dat heb ik aangepast met tips van Gineke.” Gineke van Kesteren was ook een van de juryleden van de verkiezing. Zij wist niet dat Jolanda meedeed aan de verkiezing. Voorwaarde aan deelname aan de Snertverkiezing was dat de winnaar zijn of haar recept zou delen. Komt ‘ie:

Recept

Ingrediënten voor 10 liter soep:

· 6 à 7 liter water · 1 hips · 1 kilo krabbetjes · 3 pakken spliterwten · 1 kilo erwtensoepgroente (zonder wortel) ·bouillonblokjes, naar smaak · peper en zout · Eventueel stukje buikspek om apart in een pan te koken · een heleboel liefde !

Bereiding:

Stap 1
Je zet een pan water op met een hips (magere varkenspoot) en krabbetjes en je brengt het aan de kook. Laat het een uur of drie pruttelen. Dan zijn de hips en ribbetjes zo gaar dat het zwoerd en de beentjes er vanzelf tussenuit vallen. Die haal je uit de bouillon.

Stap 2
Voeg dan drie pakken spliterwten toe. Die moeten ongeveer 2 uur (regelmatig roeren) .

Tekst gaat verder onder foto

Het ‘geheim’ van Jolanda

Stap 3
Ondertussen pluis je het vlees uit zodat er geen botjes, zeentjes, etc. meer tussen zitten. Kruid het vlees met zout en peper voor je het terug in de pan doet.

Stap 4
Het laatste half uur voeg je de groente pas toe. Ook het gepluisde vlees mag nu terug in de pan. Naar smaak wat bouillonblokjes toevoegen en eventueel nog wat peper en zout (blijf regelmatig roeren, in een grote pan kan de dikke soep snel aankoeken).

Stap 5
Dan het afkoelen van de erwtensoep. Zet de pan in een bak koud water, bijvoorbeeld de gootsteen of in bad als je meerdere pannen hebt en blijf weer regelmatig roeren. Als de soep is afgekoeld, bewaar dan in de koelkast. De volgende dag (en een paar dagen later) is de soep het lekkerst!

Stap 6
Bij het eten de volgende dag warm je de soep en rookworst apart op. Verdun de soep indien nodig met een beetje bouillon of de bouillon van het afzonderlijk gekookte stukje spek. Doe de rookworst pas in de soep bij het opdienen

Lees meer

Erwtensoep snert Woerden Koeiemart

Snertweekrecept van Monique: ‘Deze erwtensoep brengt de familie samen’

Tijd voor snert! In het kader van de Koeiemart gaan Woerdenaren de strijd aan voor de beste snert. M...

Marien is de nieuwe voorzitter van de Nacht van Woerden: ‘Ik stap op een rijdende trein’

Sorry oma! De lekkerste snert van Woerden komt van Jolanda

adv.