Dapper! Zegvelders schaatsen alternatieve Elfstedentocht voor goed doel

Door redactie 23 januari 2019

Zes Zegvelders, Arie, Peter en Wijni Brak, Jan en Alda Hoogendoorn en Jan Willem Timmerman, slaan over iets minder dan een week twee vliegen in één klap in Oostenrijk. Op 29 januari kunnen ze lekker los gaan op hun passie voor schaatsen. Tegelijkertijd zamelen ze geld in voor de opknapbeurt van de monumentale kerk aan de Zegveldse Hoofdweg. Want het beeldbepalende gebouw uit 1862 is hard toe aan renovatie.

Door Roy Visscher, Woerdense Courant

Aan de telefoon vanuit Slowakije, waar hij voor zijn werk verblijft, legt Arie uit wat de groep precies gaat doen en waarom. “Wij zessen, vrienden en familieleden en allemaal schaatsliefhebbers, gaan naar de Weissensee in het Oostenrijkse Karinthië. Daar gaan we de alternatieve Elfstedentocht rijden.”

De zes laten zich sponsoren voor de afgelegde kilometers voor een goed doel, eentje waar het hele dorp profijt van heeft. “We willen een steentje bijdragen aan de restauratie van de Nederlands-Hervormde kerk in ons dorp. Ongeveer een derde van ons streefbedrag van €3000 euro hebben we binnen, áls we de volledige tocht volbrengen natuurlijk.”

kerk Zegveld
Foto: indebuurt Woerden

Van Zegveld naar Assen

En dat betekent zo’n tweehonderd kilometer schaatsen. Arie: “Dat is ongeveer even ver als van Zegveld naar Assen! ’s Ochtends om 7.00 uur starten we en rond vijf uur ’s middags is het de bedoeling dat je je laatste rondje van 12,5 kilometer doet.”

Tweehonderd kilometer achter elkaar door schaatsen, dat is niet iets wat je zomaar even doet. Arie: “We hebben een paar echte natuurtalenten in ons groepje. De rest moet straks heel erg zijn best doen.”

‘De grootste afstand die ik tot nu toe ooit geschaatst heb, is een kilometer of honderd’

Een goede voorbereiding kan daarom natuurlijk – voor alle zes – niet ontbreken. “Elke donderdag gaan we met zijn allen naar de ijsbaan in Utrecht om zoveel mogelijk rondjes te schaatsen. Een aantal van ons gooit er ook nog wat trainingen op de natuurijsbaan in Flevoland tegenaan, waar ze een kilometer of zestig tot honderd maken.”

Blijven eten en drinken

“Óf we het gaan halen, is erg afhankelijk van de weersomstandigheden waar we straks mee te maken gaan krijgen. Sowieso moet je goed blijven eten en drinken tijdens het rijden. Het handigst is het als we straks als groepje aansluiting kunnen vinden bij een grotere groep die met dezelfde snelheid schaatst.”

Pech

Arie: “Vier van ons hebben de alternatieve Elfstedentocht al eens eerder gereden. Ikzelf hoor daar trouwens niet bij: de grootste afstand die ik tot nu toe ooit geschaatst heb, is een kilometer of honderd. Vijf jaar geleden ben ik wel voor de alternatieve Elfstedentocht naar de Weissensee gereisd, die door de hoge ligging vrijwel elke winter dichtvriest en meestal sneeuwvrij blijft. Maar ik had pech: net toen ik er was, was het vijf graden boven nul en regende het twee dagen lang continu. Ik heb er toen maar een korte vakantie van gemaakt.”

Ook een steentje bijdragen?

De in 1862 gebouwde kerk in Zegveld krijgt na Pasen onder andere een nieuwe fundering en nieuwe heipalen. Het streven is dat de renovatie, waarbij veel vrijwilligers helpen, voor Kerstmis afgerond is. Wil je het team sponsoren en zo ook een steentje bijdragen? Dat kan hier.

Meer lezen over de restauratie van de kerk kan hier.

Lees ook:

Mysteries opgelost: het verhaal van het verdwenen Woerdense dorpje ‘Mi’

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals hoe Woerden e...

Edith start Woerdens gebarencafé: ‘Een plek waar doven en horenden elkaar ontmoeten’

In samenwerking met de gemeente organiseert Edith Swart op 30 januari het eerste gebarencafé in Woer...

Bram doet met zijn breakdancegroep mee aan Holland’s Got Talent: ‘We willen de beste van de wereld worden’

Voor Woerdenaar Bram de Waal (20) is breakdance zijn lust en zijn leven. Hij geeft dansles bij dansc...
Slim & Shape Yoga Woerden

Deze bijzondere yogalessen in Woerden wil je volgen

Hoe fijn is het als je je lekker in je vel voelt en geen last hebt van stress. Wil jij ook dit gevoe...

 

adv.