Rob onderzoekt en blogt over Woerdense achternamen: ‘Het is de kick van het vinden’

Door Sylvia Vos 13 februari 2018

Heb jij je weleens afgevraagd waar je achternaam vandaan komt? Misschien heb je er zelfs weleens naar geprobeerd te zoeken. Dan ben je vast gestuit op de ‘nameninWoerden’-blog. Eigenaar en maker daarvan is Woerdenaar Rob van Drie. Hij speurt naar weetjes en de herkomst van Woerdense achternamen. Gewoon omdat hij ‘heel veel plezier beleeft aan het zoeken en vinden.’

Woerdense families, die komen dus echt uit alle windstreken, is een van Robs bevindingen na al het speurwerk dat hij heeft gedaan. Zo ook naar zijn eigen achternaam; Van Drie. Dat blijkt te komen van een dorpje genaamd Drie op de Veluwe. Zoals dat vaker gebeurde vroeger, legt Rob uit, dat je de naam krijgt van de plek waar je vandaan komt.

‘De naam Siero, die familie komt uit Zwitserland’

Rob, geboren en getogen in Woerden en nu 61, was nog maar een tiener toen hij dat uitzocht. Niet bepaald een gebruikelijke bezigheid voor een jongen van vijftien. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en ik wilde gewoon graag weten waar mijn naam vandaan kwam.” Hij ging op onderzoek uit en raakte verslaafd aan het zoeken. En aan het vinden.

Unieke blog

Rob maakte zijn werk van wat hij zo leuk vond om te doen, want hij al jaren werkt hij voor het Centrum voor Familiegeschiedenis, een instituut dat mensen helpt om meer te ontdekken over de eigen familiegeschiedenis. En daar is bijzonder veel vraag daar. Een miljoen bezoekers per jaar haalt de site met gemak.

Maar heel veel praktijkwerk doet Rob er als manager niet. En dat is nou juist wat hij zo leuk vindt. Dat zélf zoeken en vinden. “Bovendien, er komt natuurlijk steeds meer informatie beschikbaar digitaal, en ik wilde ook wel graag weten en bijhouden hoe het met de beschikbaarheid van alle informatie gaat.” En dus startte hij in 2013 een blog over Woerdense achternamen. Een van de weinige, misschien wel de enige, in heel Nederland.

Bloggen over Woerden

Rob: “Ik deed al voor iedereen die belangstelling heeft in de herkomst van zijn of haar naam onderzoek. Van de buren tot iemand in de trein die ik dan tegenkwam bij wijze van spreken. En dan gaf ik het weg. Met de blog kan ik alles wat ik vind behouden als een soort naslagwerk.”

Rob begon in Woerden met onderzoek naar veelvoorkomende en bijzondere achternamen. Balk, Kwakkenbos, Scheel… Of namen die hij tegenkomt in de krant, waar hij nieuwsgierig naar wordt. Siero bijvoorbeeld. “De naam Siero, die familie komt uit Zwitserland. De oudste voorouders die ik kon vinden, dat waren glazenmakers uit Zwitserland.”

De nummer één naam in Woerden

De blog van Rob, of noem het een database, herbergt een schat aan informatie over Woerdenaren en hun achternamen. Welke achternaam er in de meest recente gegevens het meest voorkomt in Woerden in 2007? De Jong. Daarvan zijn er maar liefst 426 in Woerden.

‘Er is info over zo’n 130 Woerdense namen, maar dat kunnen er wel 500 worden’

Rob: “2007 is de meest recente info die er op de site staat op het moment. Het heeft even wat stilgelegen, want ik ben bezig geweest met dna-onderzoek. Ook een hobby. Maar dat onderzoek is nu weer wat minder intensief geworden, dus heb ik weer alle tijd om de Woerdense namenblog op te pakken. En daar heeft hij eigenlijk ook wel weer zin in. Rob: “Er staat nu op de site info over zo’n 130 Woerdense namen, maar dat kunnen er wel 500 worden.”

Jouw naam onderzoeken?

Iedereen mag zelfs verzoeken en suggesties aandragen, maar een per week is wel ongeveer het maximum van wat Rob kan onderzoeken. “Ik ben er toch wel zes tot acht uur mee bezig. En dan zit je ergens in te lezen, dan kom je weer in iets anders en weer in iets anders… Tot je uiteindelijk iets vindt! Daar gaat het toch wel om natuurlijk. Het is de kick van het vinden, dat is wel een soort drug.” Een drug waar Rob met plezier verslaafd aan is. “Het is beter dan roken en drinken, nietwaar?”

Ben jij Woerdenaar en komt jouw familie uit Woerden, ongeveer al sinds 1950. Dan kun je Rob vragen om onderzoek te doen naar de herkomst van je naam. Dat kan hier. Als je er een familiefoto bij hebt voor de blog, krijgt dat onderzoek voorrang.

Koeiemart Koeienmarkt 2017 Woerden meest voorkomende achternamen

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Woerden

Als je van weetjes houdt, dan is dit misschien wel een van de leukste. Wist je namelijk dat ...
Jurgen Rupschus - Geplaatst op 1 februari 2018

Woerdenaar van de week

Verleden week spraken we Patrick van der Ven, die het als twee Woerdenaar ooit heeft geschopt tot Prins Carnaval in Harmelen. Lees maar. Ken jij iemand die iets heel bijzonders doet in Woerden? Laat het ons weten, hier