Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rob drumt op kazen: ‘Hoe groter de kaas, hoe dieper het geluid’

Door Kirsten Bliekendaal 25 maart 2020

Liefde gaat blijkbaar niet altijd door de maag. Vraag maar aan Rob de Keizer (56) uit Woerden. De kaasliefhebber combineerde zijn passie voor percussiemuziek met de Woerdense gele lekkernij. Nu geeft hij workshops kaasdrummen. Je moet er maar op komen.

“Vroeger tijdens het ontbijt sloeg ik altijd op alles wat op tafel stond. Dat mocht van mijn ouders, mijn vader deed vrolijk mee.” Na een eerste kennismakingsworkshop op Afrikaanse trommels was Rob om. Hij speelde lange tijd in een Reggeaband en werd later muziekdocent. “De meeste mensen in de percussie zijn begonnen op potten pindakaas en hagelslagpakken. Het is een fascinatie voor geluiden en klanken. Je kan overal op slaan. De kunst is dat je alle materialen in zo een volgorde rangschikt dat je verschillende klanken krijgt.”

‘Vroeger tijdens het ontbijt sloeg ik altijd op alles wat op tafel stond. Dat mocht van mijn ouders, mijn vader deed vrolijk mee’

Dof

“Kaas klinkt dof. En als je slaat dan sla je deuken in de handel.” Weet hij inmiddels door eigen ervaring. Niet heel praktisch voor een workshop. “In eerste instantie wilde ik gaan polderdrummen, dat had ik ergens voorbij zien komen. Daarbij gebruiken ze allerlei attributen van de boerderij.” Dat idee kwam niet van de grond. “Het idee ontstond vanuit de toeristische organisatie waarbij ik ben aangesloten. Ze promoten Woerden onder andere met kaas en weilanden. Toen dacht ik: Ik ga niet polder- maar kaasdrummen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Rob in actie. Foto: Rob de Keizer

Met zijn ingeving klopte hij kaasboer Cor Janmaat aan. “Hij reageerde gelijk enthousiast. “De eerste keer kwam ik met een grote tas met drumstokken en ben ik over het erf gelopen om te kijken wat ik kon gebruiken.” Net als bij het polderdrummen gebruikt Rob alles wat hij kan vinden, het moet alleen wel met kaas te maken hebben. “Ik maak verschillende klankgroepen. De deelnemers beginnen bij de lage geluiden. Het laagste geluid is de grote kaas, dat is de basedrum. Daarna volgen de witte melkemmers en de kleinere dummiekazen.”

Berenjacht
Foto: Jesse den Bieman

Echte neppers

Nu was boer Janmaat nooit akkoord gegaan als Rob echte kazen had gebruikt. “Dat zou een dure grap worden. Niemand zit op in elkaar geslagen kazen te wachten.” In plaats daarvan gebruikt Rob dummiekazen. “Die zijn van plastic of hout en liggen soms voor de sier in de kaaswinkels en op marktkramen.” Hij pakt er een dummie bij en zet die tussen zijn benen voor een klein ritmisch kaasproefje. “De kazen lenen zich goed voor een vierkwartsmaat, met een simpele bie boom boom geng geng boom boom,” zegt hij terwijl hij op de kaas tikt.

Kijk hier hoe dat gaat:

Ritme

Zo’n kaasdrumworkshop klinkt heel grappig, maar er zit een serieuze boodschap achter. “In het westen doen we alles erg met het hoofd in plaats van met ons gevoel. Daardoor zijn we ons natuurlijk ritme kwijt geraakt en raken we ontregeld zoals bij een burn-out.” Met zijn muzieklessen probeert Rob zijn cursisten weer het gevoel van dat natuurlijk ritme te geven.” Ritme is een beetje een vergeten proces, waar jagen mensen achteraan. Achter targets. Iedereen is maar druk. Percussie gaat over in het moment zijn.” En of dat nu op kaas is of op een djembe maakt voor Rob niet uit.


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Moeder (81) en dochter (48) zingen samen: ‘Als we mensen aan het huilen krijgen, doen we iets goed’

Zelfs blowende jongens met een racefiets blijven staan als Helene Kalisvaart (48) haar mond opentrek...

Jolanda probeert het zonder afval: ‘Met bakjes en zakjes ga ik naar de markt’

Eigenlijk startte Jolanda Zwetsloot (40) haar zero waste-project als nieuwe uitdaging nadat ze een j...

Alexander gaat alle ongelukken in Woerden af: ‘Het is mijn volledige daginvulling’

Noem hem geen ramptoerist, dat is verre van wat Alexander Stekelenburg (27) is. Toch springt de Woer...

adv.