Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Remco onthult mysterie achter de bowlingbaan: ‘Hier mag niemand komen’

Door Kirsten Bliekendaal 12 februari 2020

Strike, yes! Niets lekkerder dan het geluid van een rij vallende kegels. Dat vindt Remco de Weerd (20) uit Woerden ook. Hij maakte van de bowlingbaan zijn werkplek. Mocht hij eindelijk door dat mysterieuze deurtje naast de baan. En wij mochten met hem mee.

“Niemand mag hier komen, dat is gevaarlijk,” zegt Remco terwijl hij langs de baan naar achteren loopt. Verstopt achter de zwarte stof van de muur schuilt het geheim van de bowlingbaan. “Een mysterie? Ja, zo noemen mensen het wel eens. Het is ook best bijzonder.” We lopen achter hem aan naar binnen. Achter hoge hekken zorgen indrukwekkende machines ervoor dat jouw omgeworpen kegels weer netjes op hun plek worden teruggezet. “Zelfs de stagiaires mogen de eerste diensten niet alleen naar binnen. De machines kunnen gevaarlijk zijn, dus je moet wel goed weten hoe het werkt,” zegt Remco terwijl hij op een trappetje klimt om aan te wijzen waar de kegels in vallen na die Strike.

Tekst gaat verder onder de foto.

Achter de schermen van de bowlingbaan. Foto: indebuurt.nl

Sweeper

Niet dat hij zelf alles van de machines weet. “Het personeel weet de basis, zodat we een simpele storing kunnen oplossen. Maar voor de grote problemen en het onderhoud zijn er de monteurs.” Dus als de sweeper blijft hangen en jij de bal niet meer kunt gooien is het Remco die naar achteren snelt om met een druk op de knop de kegels weer op de plaats te zetten. Hij wijst naar een soort arm: “Via deze band worden de pins weer in de juiste positie gelegd. De camera hierboven onthoud welke pins er wel en niet waren omgevallen.” De kegels komen een voor een voorbij. Als de vakken vol zijn, draait de machine de kegels op de baan. De sweeper klapt omhoog. Klaar voor een nieuw potje. We lopen langs de opgestapelde kegels terug de baan op. Tussen de discolampen vertelt hij verder.

Remco wilde niet dat wij opnamen maakten, maar dit filmpje van het Klokhuis geeft goed weer hoe het er achter de bowlingbaan aan toe gaat. De tekst gaat verder onder de video.

Ballen wassen

Zijn werk op de bowlingbaan deed hij in eerste instantie naast zijn school, nu is hij er fulltime teamleider. “Ik ben aan het sparen voor mijn hbo-studie en een kantoorbaan is niets voor mij. Hier is het elke dag anders.” Met drie collega’s zorgt hij voor alles wat er op en rond de baan moet gebeuren. “Dat gaat van het bakken van een garnituur tot aan het inschenken van een drankje en het insprayen van schoenen.” Ook het wassen van de bowlingballen is een van zijn taken. “De ballen wassen we regelmatig, iedereen raakt ze toch aan.” En als je dan net een bitterballengarnituur op hebt, is zo een gewassen bal wel zo fijn. “We hebben zo’n zeventig ballen. In de machine gaan er vier tegelijkertijd. Dat is nog best een zware klus.”

‘Sommige voeten ruiken meer dan de ander, maar dat hoort erbij’

Bar

Het liefst staat Remco achter de bar. “Dan spreek ik iedereen, ik ben wel een sociaal iemand.” Het gros van de bezoekers komt uit Woerden en omgeving. “Dat maakt het ook zo leuk hier. Veel kennen elkaar, daardoor ontstaan er wel eens competities tussen verschillende banen.”

Honderd paar schoenen

Niet alle bezoekers hebben een evengoed balgevoel weet Remco. “Soms gooien mensen voor de grap twee ballen of komt er eentje op een andere baan terecht. Maar over het algemeen is de sfeer goed. Ik heb gelukkig nog nooit een ongeluk meegemaakt.” Met die gladde bowlingschoenen is dat best bijzonder. “Die moeten wel zo glad zijn omdat je anders niet glijdt op de baan. De baan is daarom ook in de olie gezet,” legt Remco uit. Voor alle bezoekers is er wel een maat te vinden.

“We hebben zo een honderd paar. De meeste vrouwen hebben maat 38 en jongeren passen vaak in 42.” Net als de ballen worden ook de schoenen regelmatig van een sopje voorzien. Tenslotte trekt half Woerden dezelfde schoenen aan. “Daar hebben we speciale spray voor. Afhankelijk van de dag van de week maken we bepaalde maten schoon.” Op woensdagmiddag, na het discobowlen zijn bijvoorbeeld de kindermaten aan de beurt. En ja, sommige voeten ruiken meer dan de ander, maar dat hoort erbij,” zegt hij met een grote glimlach.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voor ieder wat wils. Foto: indebuurt.nl

Schatzoeken

Net als de schoenen is er ook voor iedereen wel een passende bowlingbal te vinden. Al gebeurt het soms wel eens dat iemand een ring verliest door een van de gaten. “We vinden wel eens een ring ja, die rolt er dan uit na het gooien.” Andere grote schatten vond hij niet in de bowlingballen. “Rietjes, die vind ik nog wel eens. Die blijven dan in de bal zitten. Ik heb er wel eens een pincet moeten bijhalen om ze er weer uit te krijgen.”

Of hij zelf een beetje kan bowlen? “Een beetje, als we met personeel klaar zijn en alles is schoon, dan willen we zelf nog wel eens een balletje gooien. Mijn topscore is 209 (van de 300), maar dat was eenmalig hoor.”


Lees en bekijk ook:

Molen windhond Woerden lego

Woerdense molen van Lego nu te zien in etalage in de Voorstraat (video)

'Komt dat zien!', zouden we heel hard willen roepen. Want de Woerdense molen van Lego is nu te zien ...
Kim Eberwijn Kond kinderboek

Woerdense Kim brengt eerste kinderboek uit: ‘Als het aan mij ligt volgen er meer’

Het is geen kat en het is geen hond. Het is een kathond met de naam Kond. Een fantasiebeest bedacht ...

YouTuber Noah Zeeuw ging even niet zo lekker: ‘Nog steeds praat ik moeilijk over die periode’

Ponkers-baas,  YouTuber en presentator Noah Zeeuw (26) uit Woerden weet inmiddels hoe de rode loper ...
Bierwinkel Woerden Bierloods22

Deze bierwinkel trekt bezoekers uit het hele land naar Woerden

In Woerden hebben we een plek waar je elke week nieuwe bieren vindt. Dat is voor de bierliefhebber n...
Woerdenaar daten

7 x dit moet je zeker weten als je een Woerdenaar wilt daten

Oké, oké, Woerdenaren hebben misschien hun eigenaardigheden. Maar we zijn wel héél leuk! De kans is ...

adv.