Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Proftennisster Quirine geeft een kijkje achter de lijnen: ‘Buiten de camera’s gebeurt veel’

Door Kirsten Bliekendaal 22 januari 2020

Huilend liep ze na haar eerste wedstrijd van de baan. Dikker dan die keer kon ze niet verliezen. “6-0,6-0: een dubbele bagel heet dat,” lacht Woerdense Quirine Lemoine (28). Toen was ze zeven. Nu is ze kersvers Nederlands Kampioen en doet mee in de wereldtop. Dat niveau bereik je niet met goed tennissen alleen, merkte ze.

“Al snel merkte ik dat ik anders was dan mijn leeftijdgenoten op de tennisclub, met het hooghouden van de bal renden zij alle kanten op terwijl ik kon blijven staan,” blikt Quirine terug op haar tijd als vijfjarige. Een jaar later speelde ze al voor de bond en vanaf toen is het balletje gaan rollen. Ze kwam onder andere uit op Roland Garros, in de Fed Cup en in december afgelopen jaar werd ze Nederlands Kampioen.

‘Iedereen doet er alles aan om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Ook een Federer hoor, die is niet zo lief als dat hij lijkt’

Banaan en macaroni

Ze neemt een hap van het koekje dat ze bij haar koffie heeft gekregen. Een grote glimlach verschijnt op haar gezicht. “Zo deze is lekker!” Ze lacht. “Ik moet wel letten op mijn voeding maar ik ben zo iemand die dan drie weken op regime is (dat wil zeggen weinig koolhydraten, veel eiwitten en vetten) naar één week dat alles mag.” Maar eigenlijk is het vooral een mentaal spel denkt de speelster. “Op de baan eet ik altijd een banaan, niet ervoor niet erna, altijd op de baan.”

Vergeet ze het gele fruit dan wil ze de scheidsrechter nog wel eens om hulp vragen. “Zo erg is het inderdaad. Het doet mentaal wat met je.” Net zoals de macaroni van haar vader. Lachend: “Ja! Dat is het winnaarsmaal, tijdens het NK at ik dat dus elke dag en elke dag won ik. Het zit in je hoofd maar het werkt. Mijn nichtje vindt die macaroni niet te eten.”

‘Woerden is mijn thuis, ik wil mij graag gaan settelen’

Mentaal

Dat mentale is wel een heel groot onderdeel van de tenniswereld erkent Quirine. “Iedereen doet er alles aan om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Ook een Federer hoor, die is niet zo lief als dat hij lijkt. Buiten de camera’s gebeurt veel.” Ze doelt op het maken van opmerkingen onderling of tijdrekken tussen de punten door. “Het kan best intimiderend zijn. Tennis is een eenzame en harde sport. Achteraf in de kleedkamer praat niemand met elkaar. Ik ben op de baan ook een heel ander persoon, best wel bitchy. Klinkt dat erg?”

Kreunen

Ze denkt even na en vervolgt wederom met een grote glimlach: “Wist je trouwens dat het uitmaakt of je wel of niet kreunt bij je service? Als je kreunt sla je zo’n 5% harder. Dat heb ik laatst getest voor een televisieprogramma. Ik kreun niet zo hard hoor.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wereldranking

Het doet haar licht pijn als we haar naar haar plek op de wereldranglijst vragen. Ze zakte binnen een paar jaar van plek 133 naar 437 op de wereldranglijst. “Ik heb veel blessures gehad, dan moet je telkens weer opnieuw beginnen. Dan denk ik wel eens: waar doe ik het voor.” Zeker toen ze na een gewonnen wedstrijd op Roland Garros hoorde dat haar oom was overleden. “Toen werd alles even in perspectief gezet. Die winst deed er ineens niet meer toe.”

Thuis

Van haar prijzengeld (Quirine: “Daar blijft na belasting en wisselkoers niet zo heel veel van over”) kocht ze een appartementje in Woerden. “Woerden is mijn thuis, ik wil mij graag gaan settelen. Op die leeftijd ben ik wel een beetje gekomen en telkens terugkomen na al die blessures is ook wel een dingetje. Hoewel ik altijd nog wel tegen Serena wil spelen, maar die kans is nu wel erg klein. En er is meer dan tennis alleen. Ik vind het leuk om mensen te coachen, te helpen. Dus wie weet wat de toekomst brengt.”

Ze probeert het gesprek af te ronden, over een paar uur speelt ze een wedstrijd in Duitsland. “Een mickey mouse-wedstrijdje, eigenlijk gewoon een training, maar dan betaald,” besluit ze wederom met een grote glimlach. “Weet je waar je trouwens lekker kunt eten in Woerden? Er is hier zoveel, dat is echt fijn. Oh, ik moet nu echt gaan.”


Lees ook:

Daten vindt Milly ongemakkelijk, dus trouwde ze met een vreemde: ‘Ik had mij er helemaal aan overgegeven’

Trouwen met een wildvreemde. Dat deed de Woerdense Milly Scheel (31) voor de ogen van haar eigen fam...
Sander Molen de Windhond lego Woerden

Sander (44) maakt Molen de Windhond na met Lego: ‘Denkwerk gaat de hele dag door’

In het dagelijks leven is Woerdenaar Sander van Klinken (44) afdelingsmanager in een supermarkt. Daa...
Cisca Griffioen

Cisca waakt over de Woerdense winkelliefhebber: ‘Lege winkelpanden, het liefst zo min mogelijk’

Zo snel mogelijk het bordje ‘Te Huur’ plaats laten maken voor het bordje ‘Hier opent binnenkort’. Da...
Carolien

Deze 3 mensen zijn heel veel kilo’s afgevallen bij Stein: dit is hun verhaal

Het veranderen van een mindset of levensstijl is niet zo makkelijk. Maar om af te vallen is dat zeke...

adv.