Party-DJ Marco: ‘er is een feestvuurtje en jij bent als dj de brandweercommandant’

Door Sylvia Vos 14 november 2017

Party-DJ Marco, die ken je vast wel van die fijne foute platen. Die man die zijn publiek door de microfoon vrolijk verzoekt de handjes toch vooral in de lucht te steken. Achter dat feest’masker’ schuilt de 36-jarige Marco van de Geer. En die verklaart zijn succes als volgt: “Eigenlijk ben ik gewoon een ontzettende controlfreak.”

In het dagelijks leven werkt Marco in de jeugdzorg. Een pittige baan, waardoor hij zijn uitlaatklep – party-dj zijn – af en toe goed kan gebruiken. “Niets is lekkerder dan na een zware dag in de auto even luisteren naar de nieuwste carnavalskrakers.”

Marco begon met experimenteren achter de knoppen van de draaitafel toen hij nog maar 14 was in de Kamerikse jeugdsoos De Bijn. “De dj moest plassen en toen mocht ik de knopjes even voor hem doen.” Marco had de smaak te pakken en werd al snel gevraagd te draaien op locatie met Drive In Shows. En hij bleef vlieguren maken in ‘zijn’ De Bijn. In de weekenden welteverstaan, want doordeweeks was hij, vanaf zijn 18e, beroepsmilitair.

Geplaatst door Party-DJ Marco op woensdag 1 maart 2017

Groetjes van het thuisfront

In 2002 werd Marco uitgezonden naar Afghanistan. Maar zelfs daar bleef hij zijn hobby trouw. “Eén uur in de week mochten we gebruikmaken van de radio-uitzending van de Duitsers.” Hij maakte er een programma dat veel betekende voor zijn collega’s. En ook zijn leidinggevenden waardeerden het.

Voor tussen de plaatjes door had Marco een item bedacht: groetjes van het thuisfront. “Dat had ik geregeld met behulp van Generaal van Uhm, dat is echt een fantastische man trouwens. Hij had tijdens een bijeenkomst in Nederland met de thuisblijvers voor briefjes gezorgd die ze in konden vullen en hij zorgde dat ze bij mij kwamen. Na de ‘groeten van’ draaide ik bijvoorbeeld een plaatje van Hazes. Het was gewoon een stukje ‘even dicht bij huis’. De rest van de dag luisterden we weer naar Duitse herrie. Weet je, het hielp het moraal hoog te houden.”

Brandweercommandant

Eenmaal terug in Nederland bleef Marco zijn hobby uitoefenen. Naast zijn gewone werk en naast zijn privéleven, waarover hij liever niet al te veel loslaat. Ja hij is vader en ja hij is getrouwd. En verder vertelt hij vooral graag over zijn hobby, waar nog best veel bij komt kijken. “Je moet het eigenlijk zo zien: er is een feestvuurtje en jij bent als dj de brandweercommandant die de controle moet houden. Je bent voortdurend het publiek aan het bespelen en energie aan het controleren.” En dát past dus goed bij hem, zo zegt Marco zelf. “Ik ben namelijk gewoon een ontzettende controlfreak.”

Martijn Gerits Marco van de Geer Woerden Bruist Koeiemart
Tijdens de Koeiemart stond Marco voor de tiende keer op het podium voor Woerden Bruist, hier met Martijn Gerits van BijPetrus (l). Foto: Marco van de Geer

De tools die hij tot zijn beschikking heeft zijn z’n microfoon en de platen, maar misschien wel het belangrijkste is timing. “Slaat iets aan bij je publiek, of moet je je opbouw wijzigen? Wannéér zeg je dan iets in de microfoon? Iets roepen over handjes willen zien, kan ook heel verkeerd uitpakken. Er is een juist moment voor alles. Ik draai op een avond van Straus tot house. Opzwepen, afkoelen en weer opzwepen.”

‘In Woerden zijn de nachten lang, maar komt het feest langzaam op gang’

De leukste momenten vindt Marco als hij het hele café meekrijgt. Maar dat valt in Woerden niet altijd mee. “We zijn in Woerden toch een beetje stijve harken. Het is eigenlijk net Brabant, de nachten zijn lang, maar het feest komt langzaam op gang.”

Kansloos genre

Het imago van een feest met party-dj is ook een lastige, denkt Marco. “Het is een genre dat voor veel mensen toch staat voor kansloos. Niemand vindt het ooit leuk als je ernaar vraagt, maar als ze er eenmaal zijn, dan willen ze nooit meer weg. De Marketier breekt wel een lans in Woerden wat dat betreft. Die houden soms een après-skifeest. Ik heb weleens gedacht: ik start een eigen feestcafé in Woerden. De waardering voor party-dj’s mag wel wat groter. Daar zijn ook de party-awards voor bedacht.”

Marco van de Geer Koeiemart
Foto: indebuurt Woerden

En voor zo’n award is hij dus genomineerd, door collega-dj en opdrachtgevers werd hij naar voren geschoven en nu maakt hij kans om populairste feest-dj van Nederland te worden. “Best wel tof, want ik doe dit maar als hobby. De meeste anderen zijn gewoon beroeps.”

Dat hoeft hij zelf niet zo nodig te worden. En enorme ambities heeft hij ook niet. Alhoewel… “ik zou wel een keer willen draaien op het carnavalsfeest bij de Kwakbollen.” En, na even nadenken: “En ik wil een keer bij een kermisattractie de muziek en geluiden doen.” Marco voegt ter illustratie de daad bij het woord en brult wat kreten door een denkbeeldige microfoon.

Is die award winnen dan geen toekomstmuziek? Nee dus. Marco: “Die juryprijs wordt het sowieso niet, met al die beroeps-dj’s in de lijst. Dus dan moet het de publieksprijs worden, maar om dat voor elkaar te krijgen, moet wel zo’n beetje heel Woerden op mij stemmen.”

Stemmen?

Gun jij het Marco om die prijs te winnen? Lees hier meer over het stemmen. De uitslag wordt 29 november bekendgemaakt.

Wie is jouw Woerdenaar van de Week

Wie mag volgens jou volgende week in de spotlight staan als Woerdenaar van de Week? Laat het ons weten via [email protected]. Afgelopen week spraken we Martin Kastelein over zijn K’77 dat eind deze maand het 40-jarige jubileum viert.