Na handtekeningenactie van Arie en Jan kreeg Woerden het allereerste verkeerslicht ooit

Door Kirsten Bliekendaal 10 april 2019

Verkeerslichten zijn tegenwoordig hartstikke normaal in het straatbeeld. Alhoewel we er in Woerden niet superveel hebben. Maar er was een tijd dat er helemaal geen verkeerlichten waren. Tot iemand bedacht dat Woerden beter af zou zijn mét die dingen. Wie zoiets bedenkt? Nou, Arie en Jan dus. Zo’n veertig jaar geleden haalden zij handtekeningen op voor het eerste verkeerslicht van Woerden. En die kwam er, vorige week precies veertig jaar geleden op de Boerendijk.

We gaan terug naar het jaar 1979. Achter de Boerendijk was net een nieuwe wijk gebouwd, waar veel jonge gezinnen kwamen wonen. Zo ook de gezinnen van Jan Pierik (71) en Arie van der Veen (81). Om naar de stad te kunnen komen, moesten zij altijd de Boerendijk oversteken. Een gevaarlijke missie, volgens Jan en Arie.

(Lees verder onder de afbeelding)

Eerste verkeerslicht in Woerden Boerendijk
Foto: archief Woerdense Courant 5 april 1979

De twee Woerdenaren – Jan is inmiddels verhuisd, Arie woont nog altijd in Woerden – vonden dat de situatie veiliger moest. Verkeerslichten waren op dat moment bezig aan een opmars in Nederland. Woerden kende er in 1979 nog geen een. Totdat Jan en Arie dus in beeld kwamen. Ze vertellen over hoe dat ging.

‘We wilden dat de situatie veiliger werd, een licht leek de beste oplossing’

Je werd wakker en opeens dachten jullie: ‘ik heb zin om voor een rood licht te wachten?’
Arie: “Op een of andere manier erger ik mij niet als ik moet wachten voor rood licht. Je weet dat het maar even duurt en als het de situatie veiliger maakt, is dat voor mij belangrijker.”

Jan: “Onze kinderen en andere buurtkinderen moesten regelmatig de Boerendijk oversteken. Hoewel de verkeersintensiteit niet zoals nu was, reed iedereen daar wel veel te hard. Extra gevaarlijk was het, omdat je komend vanuit de wijk, richting stad, altijd een soort heuveltje op moest. Oversteken neemt dan wat meer tijd in beslag. Auto’s op de Boerendijk hebben daar geen erg in.”

Toen kwamen jullie in actie?
Jan: “We wilden dat de situatie veiliger werd en startten een handtekeningenactie voor het plaatsen van een verkeerslicht.” Arie: “Er waren bij de school verderop wel klaar-overs, maar die stonden niet op de kruising. Een licht leek de beste oplossing.”

‘De politiek wilde er niet aan, de inwoners wel’

Dat vond iedereen een goed idee?
Jan: “Er was een aversie tegen verkeerslichten vanuit de politiek, ze waren bang dat het hele stadje vol kwam te liggen. Het was allemaal modern en onbekend. Ze wilden er niet aan. Dan moet je wachten, hè.” Arie: “Maar in de wijk hadden we binnen een dag of tien een boekwerk vol met handtekeningen (1223 stuks), in tegenstelling tot het bestuur wilden de inwoners wel graag een verkeerslicht.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Eerste verkeerslicht in Woerden Boerendijk
Foto: archief Woerdense Courant 5 april 1979

De handtekeningen gaven jullie aan de burgemeester, daarvoor was zelfs een officieel moment geregeld. Was hij blij met jullie actie?
Arie: “Ik vind het altijd moeilijk om te zeggen hoeveel invloed petities hebben op het gemeentebestuur. Maar laten we zeggen dat het de al lopende discussie over het plaatsen van verkeerslichten heeft gevoed.”

Jan: “Dat was burgemeester Bos inderdaad. Er moet nog ergens een foto van de overhandiging zijn. Ik ben er in tegenstelling tot Arie juist wel van overtuigd dat onze petitie iets heeft losgemaakt. Want kort daarna besloot het gemeentebestuur dat de lichten er moesten komen.”

Toen kwam de ingebruikname, waar waren jullie?
Jan: “Wij waren dus niet uitgenodigd. Ik heb er nog nooit zo over nagedacht maar misschien was het gevoelig om toe te geven dat die verkeerslichten toch wel een goed idee waren.”

En nu? Voeren jullie op andere gebieden acties?
Arie: “Nee, daar zie ik geen reden toe. Op dat moment ging het echt om de veiligheid van onze kinderen. Nu ben ik heel tevreden met hoe de dingen in Woerden gaan. Al heeft Woerden altijd al problemen gehad met de ontsluiting vanwege de Rijn die dwars door de stad loopt.”

Jan: :”Je kunt je nu niet meer voorstellen dat een bestuur tegen het plaatsen van een verkeerslicht is. Als er zich in de huidige tijd een situatie voordoet waar verkeersveiligheid in het geding is, worden er sneller maatregelen genomen.”

Lees ook:

Eerste verkeerslichten in Woerden

Mysteries opgelost: dit was het allereerste verkeerslicht in Woerden

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals hoe Woerden e...
Kruispunt Lidl Boerendijk Chrysantstraat Iepenlaan Waardsedijk

Nieuwe verkeerslichten op dit kruispunt moeten de wachttijd verkorten

Op het kruispunt van de Boerendijk met de Chrysantstraat sta je nog weleens wortel te schieten voord...
Brandweer

#Hoedan: stilstaande brandweerauto geflitst bij verkeerslicht Europabaan

Dit is er echt eentje in de categorie opmerkelijk. Een brandweerauto staat netjes te wachten voor he...
Boerendijk Hoge Rijndijk

Boerendijk en Hoge Rijndijk worden komend jaar aangepakt

Een van de grootste ergernissen voor automobilisten in Woerden is ongetwijfeld rijden op de Boerendi...
Jens van Riel bierbrouwen Brandbier wedstrijd winnaar Gose Bierhuys

Woerdenaar Jens presenteert dit weekend zijn prijswinnende biertje in de stad

Woerdenaar Jens is in het dagelijks leven docent chemische technologie, maar in zijn vrije tijd is h...
Anti-inbraak spel politie whatsapp buurtpreventie Woerden

Opmerkelijk: politie houdt Woerdenaar aan die nog €186.000 moet betalen

Je zou iemand maar bijna twee ton schuldig zijn. De politie Woerden heeft vandaag een inwoner aangeh...

adv.