Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martijn zit dagelijks tussen ooievaars en hun jongen in het ‘ooievaarsdorp’ in Zegveld

Door Sylvia Vos 10 mei 2018

In het dagelijks leven werkt Zegvelder Martijn Beukers op de IT-afdeling van het Kalsbeek College. Maar zijn vrije tijd besteedt hij graag in het Ooievaarsdorp in Zegveld, waar hij bestuurslid is van de Ooievaarsstichting. “Het mooiste zijn de zaterdagochtenden zo rond half negen op het bankje een kopje koffie hier drinken in alle rust en tussen de beesten.” 

Het Ooievaarsbuitenstation ligt aan de rand van Zegveld. Wie regelmatig in het dorp komt, ziet er in het voorjaar en een deel van de zomer voortdurend ooievaars overvliegen. Ze zijn ongetwijfeld negen van de tien keer op zoek naar voedsel, of met voedsel op weg terug naar de jongen. Op (en net buiten) het station staan namelijk tien paalnesten en daar maken op dit moment dertien ooievaars gebruik van. En binnenkort zijn dat er nog veel meer, want de nesten liggen vol eieren. En de eerste van veertig eieren zijn al uitgekomen.

Martijn (37) is een van de vijf bestuursleden van de Ooievaarsstichting. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn opa en vader. Opa Jan Beukers was een van de mede-oprichters van de Ooievaarsstichting rond 1980. Martijn: “Het werd opgericht in de tijd dat de ooievaar bedreigd werd met uitsterven. Op verschillende plekken in Nederland werd een buitenstation opgericht om te ooievaar te helpen.” Ook in Zegveld dus.

Kleine kinderboerderij

De Ooievaarsstichting zit samen met de Pluimveevereniging op het terrein aan de Willem Alexanderstraat. Om die reden lopen er ook andere dieren rond. Het is net een kleine kinderboerderij, maar dan van gevogelte. Ganzen, eenden, zwarte (!) zwanen, kippen, fazanten. En ooievaars dus, “toch wel de publiekstrekkers,” weet Martijn. Zijn kippen lopen er ook rond, want kippen fokken doet hij ook.

Martijn Beukers Zegveld Ooievaarsbuitenstation
Foto: indebuurt Woerden

Inmiddels zit Martijn boordevol met de meest interessante weetjes over ooievaars en vertelt hij daar met heel veel enthousiasme over. Zoals over de route die de beesten vliegen naar het zuiden. “Ze hebben eigenlijk twee routes, via de Straat van Gibraltar en via Israël. Ze gebruiken namelijk thermiek van warme lucht gebruiken om te vliegen. En boven water is de lucht kouder. Bovendien kunnen ze ongeveer tweehonderd kilometer per keer afleggen en dan moet er gerust worden.”

Zegveld overspoeld met ooievaars

“Zo kwam het dus”, vervolgt hij zijn verhaal”, dat Zegveld ooit eens overspoeld is geweest met wel honderd ooievaars. Die kwamen eigenlijk alleen overvliegen uit het noorden van Nederland, maar ze streken neer vanwege slecht weer. Hadden we zomaar iets voor honderd ooievaars in het dorp.”

Zijn het nu nog alleen de ouders die Zegvelders voortdurend zien overvliegen, over een paar weken vliegen ook de jonge ooievaars rond. “Ook zij trekken naar het zuiden in augustus”, vertelt Martijn. Zij vliegen zo half augustus uit, de ouders volgen ongeveer twee weken later. Voordat ze zover zijn moeten ze flink gevoederd worden. Zestien kilo voedsel per jong halen de ouders ongeveer op vanaf de geboorte tot de trek. Voornamelijk wormen en muizen. Dus dan kun je wel nagaan hoeveel ze heen en weer moeten vliegen om dat te verzamelen. Helemaal als er wel vier jongen per nest zijn.”

Martijn Beukers Zegveld Ooievaarsbuitenstation
Foto: indebuurt Woerden

Er blijft trouwens van al die kilo’s voer maar drie kilo gewicht over. Zoveel weegt een ooievaar. Jong en oud. “De jongen hebben vlak voor de trek al hetzelfde formaat als de ouders. Alleen aan de grijze snavel herken je dan nog dat het om een van de jongen gaat.”

Niet meer terug naar Zegveld

De jongen komen meestal niet terug, naar Zegveld, de ouders wel. De vogels worden geringd en alles wordt bijgehouden door Martijn en de vier andere vrijwilligers van de vereniging. En dat gebeurt ook op andere plekken in het land en in de wereld.

“Op dit moment proberen we de natuur zoveel mogelijk de gang te laten gaan. We voeden nog maar een klein beetje bij, dat was vroeger veel meer.”

 

Picknicken ooievaarsbuitenstation Zegveld
Foto: indebuurt Woerden

Wie het leuk vindt om zelf eens te gaan kijken bij de ooievaars, dat kan. Het hek staat namelijk altijd open. ’s Avonds is er de meeste activiteit rond voedertijd. Dat is altijd zo ongeveer een uur voor zonsondergang. Er staat een picknickbank waar iedereen plaats mag nemen. Er is zelfs een toilet aanwezig.

Zolang je het niet te gek maakt, hoef je niet bang te zijn dat je de ooievaars verstoort. Zij zijn, midden in een woonwijk, best een en ander gewend. En mocht je het wel bont maken, dan staat dat vastgelegd op camera’s die zijn geïnstalleerd.

Woerdenaar van de week

Ruim 52.000 inwoners heeft Woerden en elke inwoner heeft zo een eigen verhaal. Bijzondere hobby, toffe plannen, gave reizen… Wie vind jij dat Woerdenaar van de week moet zijn? Laat het ons weten, hier.

Ymo Hartzema Harmelen uitzending oorlogsgebied bevrijdingsdag

Veteraan Ymo praat op Bevrijdingsfestival over zijn uitzending naar oorlogsgebied

Speeddates, zo worden de ontmoetingen genoemd die oorlogsveteranen gaan houden op Bevrijdingsfestiva...
Marion Sander Reinaerde Singelhof Woerden huwelijk stadsmuseum vroedschapszaal sissi-jurk

Trouwen in een Sissi-jurk: droomwens van Marion gaat in vervulling

Het was een droomwens van Marion, bewoonster van Reinaerde Singelhof: 'trouwen' in een echte Sissi-j...

adv.