Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marien is de nieuwe voorzitter van de Nacht van Woerden: ‘Ik stap op een rijdende trein’

Door Kirsten Bliekendaal 20 oktober 2020

Een beetje apart is het wel: voorzitter worden van de Nacht van Woerden op de dag dat het evenement niet doorgaat. Voor wielerliefhebber en Woerdenaar Marien Groenendijk is de blijdschap met zijn nieuwe functie er niet minder om. “Ik vind dit echt een heel leuk evenement.”

Marien kennen we van zijn bedrijf Groenendijk Bedrijfskleding. Hij stopte dit jaar als directeur en kreeg daardoor meer tijd voor andere dingen die hem roeren. Zoals de wielersport. “Ik vind de wielersport en specifiek het veldrijden erg leuk”, zegt Marien. “Voor mij is het een hobby die ik combineer met mijn kennis van het Woerdense bedrijfsleven en de contacten die ik heb binnen Woerden. Ik denk dat dat wel van pas komt.”

Discussie

Marien kreeg letterlijk de voorzittershamer overgedragen van Arjan van der Horst. Arjan stopt na negentien jaar. “Een geschikt moment om te stoppen is er bijna niet. Doe je dit bij het 20-jarig voorzitterschap of bij het 50-jarig bestaan van onze stichting?”, verklaart Arjan zijn keuze voor vandaag, 20 oktober. “Er komt allerei nieuwe wet- en regelgeving op de sport af. Er is discussie over de opzet van het veldrijden en de vergoeding aan de renners. Dat zijn vraagstukken die en langere adem vergen. Ik vond het verstandig dat er een nieuwe voorzitter mee aan de slag gaat.”

Tekst loopt door onder foto

Nacht van Woerden 2019 Foto: Sander Haak

“Over de tijd die deze functie in gaat nemen heb ik goed nagedacht”, vervolgt Marien. “Dat is ook de reden dat ik een aantal gelijksoortige dingen niet heb gedaan. Maar toen ik voor de Nacht van Woerden werd gevraagd vond ik het alleen maar leuk.”  Zelf stapt hij ook graag op de fiets. Dat doet hij onder andere met twee bestuursleden. “De meeste leden van het bestuur ken ik al, van het fietsen maar ook van eerdere Nachten van Woerden.” Hij was daar onder andere bij betrokken als sponsor.

Sfeervol

Marien groeide letterlijk op met de (voorganger van) de Nacht van Woerden voor zijn deur. “Ik ben geboren en getogen in de Rijnstraat. Als klein mannetje hing ik uit het raam tijdens de ronde van Woerden die door de straat heen kwam.” Toen al was hij verknocht aan het evenement. “Het is de hele sfeer, de combinatie met de wedstrijd in de nacht en de markt de dag erna.  En daarbij is het publiek een mengeling van de echte veldrijliefhebbers die aankomen rijden uit België maar ook de gewone Woerdenaar die opweg is naar de binnenstad.”

Veranderingen

Ook al heet zijn functie voorzitter, voor Martien is het gewoon een rol binnen het bestuur. “Je moet het niet overdrijven, ik ben gewoon onderdeel van het team. Iedereen heeft zijn eigen specialiateiten en gezamenlijk maken we het evenement.” Dat gaat zo goed dat Martien niet van plan is veel te veranderen. “Ik stap op een rijdende trein, wat goed gaat moet je niet willen veranderen. Op termijn zal ik wel wat nuances aanbrengen, maar dat doen we als bestuur samen.” Hij zou bijvoorbeeld graag meer verbindingen willen zien met de koeiemart zelf. “Nu staat het toch een beetje los van elkaar.” Wat hij zeker niet zal veranderen is de koppelcross. “Dat kinderen samen met de profs kunnen fietsen is zo’n leuk onderdeel dat Arjan destijds heeft bedacht, dat blijft erin.”

Marien hoopt volgend jaar zijn eerste Kiremko Nacht van Woerden te beleven als voorzitter. “Dit is natuurlijk een gekke start. In de groepsapp van het bestuur komen nu allerlei filmpjes voorbij van voorgaande edities. Normaal stonden we nu op het parcours en nu zitten we op de bank. Maar de energie zit er nog in hoor. Het is een hele leuk groep mensen.”

Lees meer

Voetjes van de huiskamervloer! Er is een online Nacht van Woerden met Koeiemartquiz

Gaat jouw kennis verder dan een 'markt met koeien'? Quizmasters Marcel Fokker en Martijn Gerits pres...

Dit was de Nacht van Woerden 2019 in dertig seconden

Lars van der Haar en Maud Kaptheijns winnaars Kiremko Nacht van Woerden 2019

 

adv.