Dankzij NOS-redacteur Marieke gaan de koeien op Breeveld de hele wereld over 

Door Sylvia Vos 18 oktober 2018

In de wereld van Instagram nemen katten een speciaal plaatsje in. Ruim 34 miljoen mensen deelden hun #instacat. Marieke de Vries uit Woerden doet ook zoiets, maar dan anders. En superorigineel. Zij startte een account genaamd Mariekeboe02. Daarop plaatst zij voor haar volgers uit de hele wereld foto’s van haar lievelingsdier in ons prachtige Groene Hart: koeien!

Marieke (53) maakte altijd al foto’s van koeien, vertelt ze. “Niet zoveel als nu, maar ik was er altijd al mee bezig.” En dat heeft niets met haar werk te maken, want Marieke werkt als redacteur bij de NOS. Maar het kwam wel door een klus voor het werk dat ze startte met haar koeien-account.

Op reportage

“Ik was met een collega op de Ginkelse Heide voor een reportage over zeventig jaar bevrijding. We zaten te wachten op goed beeld. Dat duurde even, want het was mistig. Toen vertelde een collega over haar eigen Instagram met brei- en haakpatronen. ‘Dat is ook leuk voor jouw koeien’, zei zij. Ik vond dat inderdaad wel grappig.”

‘Dan zegt iemand uit Kazachstan op een foto: ‘nice cow’. Daar word ik heel blij van’

Marieke pakte haar telefoon, zocht een foto van een koe, daar had ze er per slot van rekening genoeg van, en startte haar koeien-Insta. En dat is nu vier jaar geleden en 560 volgers geleden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @mariekeboe02 op

“Tachtig procent van mijn volgers komt uit het buitenland. Iran, Tasmanië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Amerika… Dan word ik ’s ochtends wakker en dan heeft iemand uit Kazachstan op een foto gereageerd: ‘nice cow’. Daar word ik dus heel blij van.”

De koeien op Breeveld

“Het is gewoon iets heel vrolijks en het leuke vind ik dat mensen die het volgen dat doen om de foto’s en niet om mij. Ze kennen mij niet eens.” Want ook al heeft Marieke er nooit een geheim van gemaakt dat het háár instagram is, haar gezicht zie je er  niet op. Het gaat echt om het plaatje van de koeien. “In dit landschap, in het Groene Hart. Het is zó mooi hier.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @mariekeboe02 op

Marieke woont op Breeveld en heeft daardoor dagelijks koeien voor de deur. Zij zijn dan ook regelmatig ‘onderwerp’ van haar Instaposts. Of die van vlak daarbij. Met haar hond Kobus wandelt ze veel. En Kobus vindt koeien ook leuk. “Dan gaat Kobus zitten, de koeien komen op hem af of kijken naar hem en ik kan lekker foto’s maken.”

Zo gaan de koeien van Breeveld en omgeving de hele wereld rond via Mariekes Instagram. “Als ik 750 volgers heb ga ik naar Finland. Daar zit ook iemand die koeien op Instagram zet. Ik volg haar en dan zie ik bijvoorbeeld een foto van een kalfje dat onderkoeld is geraakt, dat ze even in de sauna legt. Natúúrlijk, denk ik dan. Dat doe je daar. Daarheen gaan, dat vind ik wel een mooi cadeautje voor mezelf.”

De mooiste plekken

De mooiste plekjes in het Groene Hart heeft Marieke scherp op haar netvlies. “Hier voor het huis staan ze altijd”, wijst Marieke naar buiten. “Of even verderop. Dan zie ik alle promotie voor evenementen in Woerden en dan denk ik: stuur mensen gewoon even hier langs. Er stoppen hier ook geregeld mensen om foto’s te maken van het uitzicht of van de koeien.”

‘Koeien geven het landschap kleur’

“Ik rijd altijd via Kockengen naar mijn werk in Hilversum en dan kom ik ook langs een heel mooi gebied. Soms ga ik wat eerder naar mijn werk, zodat ik daar foto’s kan maken.

Op koeiensafari

Zelfs tijdens vakanties laten de koeien Marieke niet los. “Dan gaan we op koeiensafari, zo noem ik het altijd.” En dat weet de rest van haar gezin ook. “‘Heb je al koeien gezien, mam?’, vragen ze dan.

“Ik vind het gewoon hele mooie beesten. Vooral in een weiland in de mist, in ons Groene Hart. Geen bebouwing op de achtergrond, geen hekken of prikkeldraad, want dat hebben we hier in het Groene Hart niet, wij hebben slootjes. En dan de contouren van die beesten in de mist… Het landschap is al mooi, maar koeien brengen het tot leven. Zij geven het landschap kleur.”

Marieke volgen op Instagram (geloof ons, dat wil je) kan hier.

Woerdenaar van de Week

Ken jij iemand die iets heel bijzonders of tofs doet? Of die iets heel leuks te vertellen heeft? Laat het ons weten (dat kan hier). Afgelopen week spraken we met Lotte, die zeventigduizend abonnees heeft op haar YouTube-beautykanaal:

Lotte de Jonge Lotte Loves Beauty

Lotte is social influencer en heeft een razendpopulair beautykanaal op YouTube

Lotte Loves Beauty; jonge vrouwen die graag op YouTube of Insta kijken naar make-uptutorials, herken...

8 x Woerdense instagrammers die je gewoon wilt volgen

Oh Instagram, we kunnen er úren zoet mee zijn. Lekker mensen kijken, mooie natuur, sky appreciation ...
Paul Gruter dierenambulance

Paul rijdt op de dierenambulance in en om Woerden: ‘Álles voor de dieren’

Een enorme liefde voor dieren heeft Paul Gruter (56). Zelfs wespen die dreigen te verzuipen in een d...

adv.