Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marianne bakt marathons aan pannenkoeken: ‘Topsnelheden van honderden in het uur’

Door Kirsten Bliekendaal 1 april 2020

Sommige mensen lopen een marathon, Marianne van de Geer (51) bakt er één. Elk jaar gaat de Kamerikse normaliter een paar uur lang de strijd met de pannenkoekelementen aan. Maar ook voor haar gooien de ontwikkelingen rondom corona roet in het beslag.

Dus heeft Marianne nog een extra jaar de tijd om haar uithoudingsvermogen, rotatiesnelheid en losse heupen te oefenen. Elementen die onmisbaar zijn voor het Kamerikse Pannenkoekenfestijn. Elk jaar, in aanloop naar Koningsdag, verzamelen honderden kinderen zich in de tent van het Oranje Comité voor een pannenkoek. Dat moet nu dus even wachten tot volgend jaar.

‘Op een of andere manier mislukt de eerste altijd’

“Met zo’n tien bakkers staan we die dag in het midden van de tent achter onze gasstellen te knallen.” Topsnelheden van honderden pannenkoeken in het uur worden daarbij wel gehaald. “Zelfs dan bak je het op een gegeven moment niet meer voor. Die kinderen kunnen eten. Het blijft mij telkens verbazen.“ Haar voorraadje die ze bakt in de twee uur voordat de tent volstroomt, houdt niet lang stand. “Je kunt wel eerder beginnen, maar je moet ze wel warm houden.”

Brood vs pannenkoek

Drie jaar geleden werd Marianne gevraagd door het bestuur van de plaatselijke Oranjevereniging. “Dat vond ik super leuk. Het is belangrijk dat er dingen in het dorp worden georganiseerd en daar help ik graag aan mee.” Alle kinderen uit het dorp zijn uitgenodigd. “Het is een lawaai in die tent, het is een waar feestje. Als de muziek dan aangaat staan wij ook te dansen achter de pan.” Een feestje dat er alleen kan zijn met een pannenkoek daarbij. “De pannenkoek wordt in Nederland altijd gegeten als er iets speciaals is, op een verjaardag bijvoorbeeld. Daardoor associëren we de pannenkoek met feest. Die sfeer krijg je niet zo snel met een broodje.”

Tekst gaat verder onder de video

Pannenkoekenbakkers in actie tijdens het festijn in 2019:

Wat een feestje was dat vanmorgen! We kijken terug op een geslaagd pannenkoekenfestijn!Bedankt bakkers, Cbs. Eben-Haëzer Kamerik, De Wijde Blik, Kinderopvang Klein Kamerik en sponsor Buitenplaats Kameryck!!

Posted by Koningsdag Kamerik on Friday, 12 April 2019

Tactiek

Speciale tactieken voor haar jaarlijkse uitdaging heeft Marianne niet per se. “Gewoon pan op het vuur, beetje boter en dan beslag erin. Ronddraaien en soms in de lucht keren. Ja, dat kan ik!” Zo nu en dan mislukt er ook nog wel eens een. “Op een of andere manier mislukt de eerste altijd. En soms vind ik dat de vorm niet mooi is of komt de pannenkoek niet lekker uit de pan. Die eet ik dan toch echt lekker zelf op. Ik ben dol op pannenkoeken.” Als de knorrende maagjes zijn gevuld en de tent weer leeg is, kan het gasstel uit. “Dan is het altijd even bijkomen met een koffie en een pannenkoek.” Thuis is het in een rechte lijn door naar de douche. “Die geur! Dat is echt heel vies. Je haren, alles. Je moet echt drie keer douchen voordat die lucht weg is. Ik heb daarom ook altijd wel oude kleding aan tijdens het bakken.”

Pakjes

Na zo een ochtend bakken kunnen we begrijpen dat voorlopig het woord ‘pannenkoek’ niet meer mag worden gezegd in huize Van de Geer. “Nee hoor, de dag erna lust ik er best wel weer een hoor.” Niet dat ze daarvoor uitgebreid in de keuken gaat staan: “Dat beslag maken vind ik te veel gedoe, ik maak mijn pannenkoeken gewoon uit zo een pak. Niet te moeilijk. Maar wel met rozijnen of met kaas. O, en met slaolie in plaats van boter.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Ben den Hollander

Na 45 jaar stopt Ben op de markt: ‘Ik heb hem nooit chagrijnig, onaardig of boos gezien’

Hij is een bekend gezicht in Kamerik, Aalsmeer, Hoofddorp, Zeist en Amsterdam. We hebben het over ka...
Bezorging bier Woerden

Speciaalbier aan huis: deze bierwinkel bezorgt gratis in Woerden

Er wordt door de overheid geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Als je net zin hebt in ee...
Nora animatie video pandemie

Woerdense Nora maakt animatievideo voor kinderen om een pandemie uit te leggen

Wat hebben we in Woerden toch creatieve mensen! Woerdense Nora van der Steeg maakte een animatievide...

Rob drumt op kazen: ‘Hoe groter de kaas, hoe dieper het geluid’

Liefde gaat blijkbaar niet altijd door de maag. Vraag maar aan Rob de Keizer (56) uit Woerden. De ka...

adv.