Lotte is social influencer en heeft een razendpopulair beautykanaal op YouTube

Door Sylvia Vos 11 oktober 2018

Lotte Loves Beauty; jonge vrouwen die graag op YouTube of Insta kijken naar make-uptutorials, herkennen die naam ongetwijfeld meteen. Achter de social kanalen met die naam gaat de 28-jarige Woerdense Lotte de Jonge schuil. Zij heeft inmiddels 34.000 volgers op Insta en ruim 70.000 abonnees op YouTube. Haar baan als juf in Harmelen zei ze deze zomer op. Want Lotte is zó succesvol, dat ze fulltime social influencer is.

“Vroeger, in groep 7 van de basisschool, was ik wel bezig met bijvoorbeeld een lipgloss op doen voor de schoolfoto, maar ik droeg nooit heel veel make-uplagen. Ik was eigenlijk altijd vrij basic”, vertelt Lotte.

“Er is zelfs een hele periode geweest dat ik helemaal geen make-up droeg. Ik wilde toen sowieso helemaal niets eigenlijk. Ik was net klaar op de middelbare school en ik was nogal een rebelse tiener. Ik wilde niet naar school, maar alleen maar in joggingboek op de bank hangen. ’s Nachts op pad met vrienden, dat wilde ik wel.”

Voor de klas

Na twee jaar niets doen, gesprekken met leerplichtambtenaren, veel zorgen van mijn ouders en allerlei beroepskeuzetesten ben ik toen een opleiding tot onderwijsassistent gaan doen. En vandaar uit ben ik doorgegaan naar de Pabo. Ik denk nu dat het goed is dat die opleiding zo goed bij me paste. Ik vond het echt leuk. En ik kwam toen weer onder de mensen. Ik moest ineens voor de klas staan bijvoorbeeld. Toen raakte ik weer wat meer geïnteresseerd in leuke kleding aantrekken en make-up op doen.”

(Lees verder onder de video)

In die tijd vond Lotte het al leuk om een nieuwe lippenstift of iets dergelijks, te laten zien aan vriendinnen. Lotte: “Maar die vriendinnen zeiden op een bepaald moment: ‘oh oké Lotte, weer een nieuwe…'” Toen ben ik met een beautyblog gestart. Want ik wilde alles graag delen met anderen, maar ik wilde er niemand mee lastigvallen. Dat was in 2011, toen beautyblogs nog maar net in opkomst waren.”

Niet afwezig zijn

Inmiddels is Lottes bereik énorm. Ruim dertigduizend volgers op Insta en meer dan zeventigduizend abonnees op YouTube. Dat bereik opbouwen is eigenlijk geleidelijk gegaan. Niet afwezig zijn, dat heeft er wel iets mee te maken, denkt Lotte zelf. “Ik post elke week vier video’s. Op donderdag en zondag zijn dat shopblogs, make-uptutorials of make-upchallenges. Dat soort dingen. En op dinsdagen en vrijdagen zijn dat vlogs. Die gaan over mij, mijn leven, wat ik doe, ik neem je mee naar opdrachten, of naar events als ik daarvoor ben uitgenodigd.”

‘Niet alles in het leven is bubbly en fantastisch’

En daar verdient Lotte inmiddels ook haar brood mee. Dankzij opdrachtgevers die zien wat een bereik ze heeft en haar vragen om producten te promoten, tegen betaling. Daarover is Lotte trouwens heel duidelijk naar haar kijkers. “Dat is verplicht, maar ik vind het zelf ook belangrijk dat dat duidelijk is. En voor ik een opdracht aanneem, wil ik wel eerst het product testen.”

Lotte de Jonge Lotte Loves Beauty ETOS Maybelline
Lotte was deze zomer in alles Etoswinkels in het land te zien bij
de Maybelline-stand. Eigen foto

Onlangs scoorde de Woerdense Maybelline als klant. “Daar ben ik echt wel heel trots op.” Wie deze zomer een willekeurige Etos in het land binnenliep, zag daardoor bij de Maybelline-stand het gezicht van Lotte. “Dat was echt heel tof. Ik kreeg daar ook allerlei berichtjes over. Dat mensen me zagen en ik kreeg foto’s van mensen die met “mij” op de foto waren gegaan.”

‘In de vlogs over mij en mijn leven vertel ik dat ik óók onzeker ben’

Op sociale media zijn zelfs fanpagina’s aangemaakt voor Lotte. “Op straat word ik wel herkend soms ja. Dat is natuurlijk heel bijzonder, ik zeg eigenlijk bijna nooit ‘nee’ als meisjes op de foto willen of zo. Maar toen ik voor de klas stond, heb ik gezegd: ‘oké jullie mogen een kwartier lang alles vragen wat je wilt weten, maar daarna is het klaar.'”

Rolmodel

Lotte is zich er erg bewust van dat ze op sociale media fungeert als een rolmodel voor veel jonge meisjes. Ik scheld dus niet, dat past sowieso niet bij me, ik drink niet en ik rook niet.”

Maar het gaat verder dan dat, vertelt ze daarna. Want in de wereld op sociale media lijkt alles zo perfect en mooi. Niet alles in het leven is bubbly en fantastisch. Daarom doe ik op YouTube ook vlogs, over mijn leven. Daarin vertel ik dat ik óók onzeker ben, ik laat zien dat ik puisten heb, daar huil ik. Ik heb bijvoorbeeld een vlog gemaakt over hoe onzeker ik me vroeger voelde.”

Verkiezingen

“En als er iets gebeurt in de actualiteit dan heb ik het ook daarover.”Als voorbeeld noemt ze de verkiezingen. “Ik ging stemmen en heb een vlog gemaakt over hoe ik tot die keuze was gekomen en waarom het zo belangrijk is om te stemmen.”

Hele grote ambities met haar beautyblog heeft Lotte niet. “Ik zou wel graag de honderdduizend abonnees halen op YouTube, dat lijkt me gewoon tof. Maar verder weet ik niet hoe dit in de toekomst verder gaat. Misschien blijf ik dit wel heel lang doen, maar misschien ben ik het over een paar jaar ineens zat en ga ik weer als docent voor de klas staan. Kan ook nog, ik zie wel wat er komt.”

Woerdenaar van de Week

Ken jij iemand die iets bijzonders doet? Een goed verhaal heeft? Of om een andere reden nodig eens een keer Woerdenaar van de Week moet zijn? Laat het ons weten! Dat kan hier.

Dionne Slagter OnneDi Woerden It Takes 2

Dionne Slagter zingt zich een weg naar de top: ‘Dit is het, dit is wat in mij zit. En dat komt er nu uit!’

De 27-jarige Woerdense Dionne Slagter, bij jongeren tot een paar weken terug vooral bekend als YouTu...
Paul Gruter dierenambulance

Paul rijdt op de dierenambulance in en om Woerden: ‘Álles voor de dieren’

Een enorme liefde voor dieren heeft Paul Gruter (56). Zelfs wespen die dreigen te verzuipen in een d...

Sander en Bas zijn de dj’s van de Koeiemart: ‘we draaien net zo lang tot iedereen danst’

Woerdenaren Sander en Bas van Rooijen, een oom en zijn neef'je'. Onder de naam Double dj Van Rooijen...
Christiaan en Sten van Djensen

Christiaan en Sten van Djensen: van illegale rave onder viaduct naar feest in Babylon

Wat doe je als je als jongere in Woerden graag wilt feesten, maar je niet kunt vinden wat je zoekt? ...
Emma Verschure LuxeLifeLover Luxe Life Lover

Emma (19) timmert met duizenden volgers lekker aan de weg als fashionblogger en fitgirl

Emma Verschure is 19 jaar en studeert belastingrecht. Tijdens haar stage helpt ze momenteel mensen b...