Lotte helpt eenzame ouderen met pop-upterras vol gezelligheid en gratis koffie

Lotte Ruyten Stichting Thuishuis Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Woerdenaren die zich inzetten voor anderen, daar hebben we er nogal wat van. En sommige van die Woerdenaren lijken daarin wel onvermoeibaar te zijn. Zoals Lotte Ruyten. Een greep uit haar bezigheden deze dagen: deelname aan de triatlon, 24 uur van Woerden én… de vuurdoop van haar nieuwste aanwinst: de Thuisbus. Een camper met ‘pop-upterras’, die in de Woerdense wijken gaat verschijnen met gratis koffie en gezelligheid.

In 2015 raakte Lotte (33) betrokken bij Stichting Thuishuis. Althans, daarvoor was ze eigenlijk ook al behoorlijk betrokken, want het is een initiatief (een van de vele) van haar vader Jan Ruyten, nog zo’n Woerdenaar (Kameriker) die zich voortdurend inzet voor het welzijn van anderen. Aardje naar haar vaartje, zoveel is al snel duidelijk.

“In eerste instantie ging ik aan de slag voor AutoMaatje; vervoer voor ouderen die dat nodig hebben in Woerden. Naar familie, ziekenhuis, of gewoon om even boodschappen te doen.” Dat project was heel snel een heel groot succes. Net als het door Lotte bedachte ‘OuderMaatje’, dat door leuke dingen te organiseren ouderen gezelschap oplevert. Over twee weken bijvoorbeeld weer, dan gaat Lotte op een boottochtje met ouderen.

Saai en suf? Helemaal niet!

Een pittige opgave, voortdurend op pad voor en met ouderen? “Welnee”, zegt Lotte resoluut, “hartstikke leuk juist. Mensen denken dat je inzetten voor ouderen saai en suf is, maar dat is echt helemaal niet zo.

‪Team Thuishuis Woerden is klaar voor de Triathlon Woerden a.s maandag! Komen jullie ons aanmoedigen? 😃💪🏻🎉☀️ Lotte…

Posted by Stichting Thuishuis Woerden on Tuesday, 15 May 2018

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

 

Ik vind ouderen eigenlijk altijd positief en heel rustig. Ze klagen niet zoveel.” En dan lachend: “Althans, niet tegen mij. Mensen worden sowieso blij van de dingen die we voor ze doen. Neem nou het winterfeest dat we elk jaar organiseren. Je zou dat eens moeten zien: helemaal mooi aangekleed, naar de kapper geweest, echt een uitje. Dat is prachtig joh.”

Stilletjes

Het lijkt ook wel, vindt Lotte, alsof ouderen heel goed zijn in het stilletjes dragen van dingen die niet zo leuk zijn. Zoals eenzaamheid dus. Maar dat ze het stilletjes dragen, betekent niet dat je het dan maar zo moet laten. In tegendeel, Lotte blijft met nieuwe ideeën komen om er iets tegen te doen, zoals nu dus de Thuisbus.

‘Luifel uit, terrasje erbij en gratis koffie voor wie behoefte heeft aan aanspraak’

Tijdens haar huisbezoeken, die Lotte ook voor de stichting doet, merkte ze dat er bij veel mensen eenzelfde soort behoefte is. “Veel ouderen komen niet vaak de deur meer uit. Ze willen ook niet te ver van huis, bijvoorbeeld heel simpel omdat het toilet in de buurt moet zijn. Maar dan raak je snel geïsoleerd. Bovendien willen veel mensen ook eigenlijk graag contact met mensen van hun eigen leeftijd. Leuk, zo’n vrijwilliger van een jaar of dertig, maar dat praat toch niet zo lekker over vroeger. Mensen van je eigen leeftijd wel.”

Met de Thuisbus hoopt Lotte een antwoord te bieden op veel van die wensen in een keer. De Thuisbus, een omgebouwde camper die Lotte via Marktplaats op de kop wist te tikken, gaat de wijken in. Luifel uit, terrasje erbij en gratis koffie voor wie behoefte heeft aan aanspraak. Even zitten, kletsen met elkaar in de eigen omgeving en genieten van gezelligheid. Niet alleen, maar mét elkaar. In eerste instantie is het idee gericht op eenzame ouderen, maar iedereen is welkom.

First stop: Molenvliet

Eerste bestemming van dit ‘pop-upterras’ vol gezelligheid: Winkelcentrum Molenvliet, daar staat de bus woensdagmiddag 23 mei vanaf 14.30 uur. Luifel uit, stoelen erbij en gratis koffie! Even zitten en kletsen met anderen in de eigen omgeving.

En het mooie zou zijn, hoopt Lotte, dat die mensen zo ook verder met elkaar in contact komen. “Kijk, ze gaan natuurlijk niet zomaar bij een van de buren aanbellen en vragen: wil je een kopje koffie? Maar als ze elkaar op deze manier eerst leren kennen misschien wel.”

Eens per week de wijk in, dat is in eerste instantie het plan voor de Thuisbus. “We gaan eerst maar eens kijken hoeveel animo ervoor is. Maar als nou blijkt dat dit goed werkt en we hebben de vrijwilligers ervoor om het te doen, nou laat het dan een paar keer per week zijn of zelfs elke dag.”

Waar moet de thuisbus heen?

Daar stipt Lotte meteen een punt van aandacht aan: genoeg vrijwilligers. Stichting Thuishuis heeft er zeventig. “Dat is heel mooi, maar we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.”

Wie zich aan wil melden als vrijwilliger of ideeën heeft over waar de Thuisbus eens ingezet zou moeten worden, kan contact opnemen met Lotte via mail of door te bellen met 06-83405125.

Inspirerende Woerdenaren?

Ken jij ook inspirerende Woerdenaren met een goed verhaal? Laat het ons weten: hier.

 • Martijn zit dagelijks tussen ooievaars en hun jongen in het ‘ooievaarsdorp’ in Zegveld

  In het dagelijks leven werkt Zegvelder Martijn Beukers op de IT-afdeling van het Kalsbeek College. Maar zijn vrije tijd besteedt...

  Martijn Beukers Zegveld Ooievaarsbuitenstation
 • Reinier houdt dagelijks alle Woerdense winkelcentra schoon

  61 is hij, Reinier Hoogendoorn, maar dat zou je toch zeker niet zeggen, hè. "Komt van de buitenlucht", zegt Reinier...

  Reinier Hoogendoorn Glutton Woerden

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein”

Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein

Ga naar “Damon strijdt op een wel heel smakelijk NK: ‘Elk vrij uurtje ben ik aan het bakken’”

Damon strijdt op een wel heel smakelijk NK: ‘Elk vrij uurtje ben ik aan het bakken’

Ga naar “‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden”

‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20”

Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99”

4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Aardbeien € 1,99”

Aardbeien € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Opvouwbare opbergmand € 2,99”

Opvouwbare opbergmand € 2,99

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Robijn wasmiddel 2 stuks € 10,00”

Robijn wasmiddel 2 stuks € 10,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 9 april 2023

Vacatures

Ga naar “Ploegleider”

Ploegleider

 • Ferm Werk
 • Fulltime/Parttime
Ferm Werk

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023