Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lieke (15) schrijft eerste theaterstuk en mag er mee het theater in: ‘Mijn moeder zei ‘oh shit dit is echt goed’

Door Kirsten Bliekendaal 19 november 2020

Sommige toneelspelers dromen van een rol in een bekend theaterstuk, Lieke Buizert (15) uit Woerden wilde niet wachten en schreef er gewoon zelf een. Haar actie bleef niet onopgemerkt. Met haar stuk over de Tweede Wereldoorlog en haar zelf samengestelde toneelgroep mag ze het theater in.

Noem een les uit het aanbod van Het Klooster en de kans is groot dat Lieke deze volgt. “Ik heb musicalles, theaterles, ik dans en ik zing. Ik heb het meest drukke leven ooit,” lacht Lieke. Dit alles voor haar toekomst die ze in de toneelwereld hoopt op te bouwen. Dat doel is onverwacht een stuk dichterbij gekomen. “Vorig jaar tijdens de kerstvakantie ben ik gaan schrijven. We hadden net de Historische Spelen achter de rug en ik miste de groep ontzettend.” Ze wilde de groep dolgraag weer zien, maar het Woerdense theaterstuk wordt maar een keer in de drie jaar opgevoerd. “Toen dacht ik: ‘Waarom ga ik zelf dan niet iets schrijven’.”

Tweede Wereldoorlog

Met haar voorliefde voor de geschiedenis startte ze aan het stuk waarin de Tweede Wereldoorlog wordt beleefd vanuit het oogpunt van een 15-jarige. “In eerste instantie schreef ik het stuk voor de leuk. Later over twintig jaar zou ik de tekst dan ergens in een doos terugvinden en weer een keer lezen.” Maar toen liet ze haar verhaal aan haar moeder zien. “Ik had de tekst via de app gestuurd, ze wist dat ik er mee bezig was maar we hadden het er niet echt meer over gehad. Toen ze het las zei ze ‘o, shit dat is echt wel goed’.” Ook vrienden aan wie Lieke ze de tekst stuurde waren positief verrast. “Ze vonden allemaal dat ik er meer mee moest gaan doen.” Dus dat deed ze.

Tekst gaat verder na filmpje

Lieke werkte mee aan de korte film Onderweg naar nu voor theater Na de Dam

Eerst scharrelde ze een toneelgroep bij elkaar. “Gelukkig ken ik veel mensen. Opeens had ik twintig mensen die mee wilden doen.” Vanaf dat moment werden de dinsdagavonden ingericht als repetie-avond. “De eerste maanden repeteerden we in een schuur op een boerderij, maar nu werd dat te koud dus zitten we nu in een kantoorruimte.” Via haar zangdocent kwam ze bij het ZIMIHC-theater in Utrecht. “We hebben natuurlijk geen budget dus dat is wel een extra uitdaging. Alles moet zo goedkoop mogelijk. ZIMIHC is een knus en klein theater, helemaal leuk!”

Regie

Extra bijzonder voor Lieke is het feit dat ze nu ook voor het eerst de regie heeft over een toneelstuk. “Ik wist niet dat ik dat zo leuk zou vinden om te doen. Ik zou dit wel vaker willen doen.” Hoewel haar eerste voorstelling nog niet is uitgevoerd, is Lieke al voorzichtig bezig met een tweede script. “Het is lastig om een nieuw onderwerp te verzinnen. Het is niet zo dat je zoiets er ‘bam’ uitknalt. Mijn script heb ik wel vijf keer veranderd voordat ook maar iemand de tekst mocht lezen.” Volgend jaar kiest Lieke haar vervolgstudie om uiteindelijk de grote theaters in Nederland te bereiken. “Nou, groot. Doe mij maar de knusse podia. Zo’n Carré dat zou ik doodeng vinden,” lacht ze. “Doe mij maar het podium van Het Klooster.”

In het weekend van 6 februari 2021 speelt ze met haar toneelgroep haar eerste eigen, maar waarschijnlijk niet laatste, voorstelling Waarom wij? in ZIMIHC-theater in Utrecht.

Lees meer

Alwin en Elma helpen Woerdenaren in geldnood: ‘Achter een schuld zit vaak een groter probleem’

Gelukkig word je er niet van zeggen ze, maar heb je te weinig geld om van rond te komen dan kan dat ...

Smullen! Snertkoningin Jolanda onthult haar geheim

Marien is de nieuwe voorzitter van de Nacht van Woerden: ‘Ik stap op een rijdende trein’

adv.