Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joost trekt volle kerkbanken met Top-2000 dienst: ‘Over Metallica is nog wel eens discussie’

Door Kirsten Bliekendaal 4 december 2019

Ruil het orgel om voor een liveband en de psalmen voor popmuziek en je hebt gegarandeerd een rij voor je kerkdeur. Het lukt predikant Joost Schelling (41) elk jaar weer tijdens zijn speciale Top-2000 dienst in de Kruiskerk in Woerden. Dit jaar verwacht hij weer een overvolle zaal.

Zo vol dat hij zich genoodzaakt voelt om kaarten te gaan ‘verkopen’. Verkopen tussen aanhalingstekens omdat de kaarten gratis zijn. “We moeten wel, zo houden we zicht op de hoeveelheid mensen. Vorig jaar werd het bijna gevaarlijk druk.” Toen telde de predikant, die verbonden is aan de Gereformeerde kerk van Zegveld-Woerden, zeker vierhonderd man tijdens zijn jaarlijkse special. “Het is wel een succes te noemen ja. Je merkt toch dat je met popmuziek een ander publiek aanspreekt. Dat lukt je zelfs niet meer zo gemakkelijk met de bekende kerstliederen als ‘Stille nacht, heilige nacht’.”

Update: voor de editie van 28 december zijn nog enkele plekken beschikbaar. Daarom is er op 29 december om 15.30 uur een extra dienst.

‘De thema’s die worden bezongen in popmuziek hebben wel degelijk raakvlak met het geloof’

Relaxte sfeer

Het idee om de populaire Top-2000 naar de kerk te halen komt uit zijn vorige gemeente. “Daar organiseerde ik deze diensten al, het was een ontzettend succes.” De dienst is op zaterdagavond. “Het is een andere sfeer, relaxter. Het voelt als een leuke avond uit aan het einde van het jaar. Dat spreekt aan.” Tijdens de dienst wordt luidkeels meegezongen met Queen, BLØF en andere nummers die op het eerste oog niets met een kerkdienst te maken hebben. “De groep die met het orgel meezingt wordt kleiner en ook zijn er steeds minder momenten waarop mensen in aanraking komen met kerkmuziek. Je moet ook andere manieren bedenken om mensen met de Bijbelse thema’s te bereiken. Want de thema’s die worden bezongen in popmuziek hebben wel degelijk raakvlak met het geloof.” 

Taal

Tussen de muziek door bespreekt Joost die raakvlakken met de aanwezigen. “Denk aan Green Day met het nummer ‘boulevard of broken dreams‘. Dat gaat over dingen die tegen zitten of idealen die stuk voor stuk afbreken. Dat gaat over thema’s die veel mensen uit hun eigen leven herkennen. Daarover heeft de Bijbel het ook, zoals in het Bijbelboek Psalmen. Maar die taal is lastig en staat steeds verder van mensen af. De taal van popmuziek spreken de meeste mensen wel.” 

‘Natuurlijk draai ik ook wel eens popmuziek op zondagochtend, alleen ik wijd er niet een hele dienst aan’

Imagoprobleem

Het is mede de enorme voorbereiding wat Joost er van weerhoudt om vaker een Top-2000 dienst, of iets soortgelijks, te houden. “Het zou de kerk een stuk helpen, wat dat betreft heeft de kerk toch wel een imagoprobleem. Natuurlijk draai ik ook wel eens popmuziek op zondagochtend, alleen ik wijd er niet een hele dienst aan. Dat kost een bak aan voorbereiding. Liever doe ik dan een paar dingen goed, zoals een keer per jaar een fantastische Top-2000 dienst. Al sluit ik niet uit dat het er toch nog een keer van komt, tijdens de Woerdense VakantieWeek bijvoorbeeld.”  

Godslastering

Niet alle nummers halen de dienst. “Een artiest hoeft niet christelijk te zijn, maar als er sprake is van openlijke godslastering, dan spelen we die nummers uiteraard niet.” Ook songteksten die teveel controverse kunnen oproepen komen de kerk niet in. “De band Metallica, wel een van mijn favorieten, heeft een aantal ‘lastige’ nummers. Zoals One, daar zit zo een sterke aanklacht in over het lijden richting God die ook niet iedereen meteen ‘pakt’. Die discussie wil ik voorkomen, dat is niet het doel van deze dienst.”

Music was my first love

De Top-2000 dienst is op 28 december om 19.30 uur in de Kruiskerk in Woerden. Op 29 december is er een extra Top-2000 dienst. De nummers worden live gespeeld door de Woerdense coverband De Buren. Meezingen is een must deze avond. “Graag zelfs, want het thema van dit jaar is: “Music was my first love!” Kaarten en meer informatie vind je hier.


Lees ook:

Esther gaat naar Ghana voor het goede doel

Esther gaat stenen sjouwen in Brazilië: ‘Niemand verdient het om op een matje op de grond te slapen’

We hebben het maar goed hier in Nederland beseft Esther Brederoo (17) steeds meer. Tegen armoede kan...
Franck en Yvonne van Vliet Badkamers woerden

Yvonne en Franck renoveren Woerdense badkamers: ‘Het is heel leuk om als man en vrouw samen te werken’

Sta jij ook weleens je tanden te poetsen en rond te kijken in jouw badkamer met de gedachten: man, d...
sinterklaas woerden 2019

Foto’s! Sint maakt een rondje door de stad en laat zijn staf inpakken

Sinterklaas is nog even in het land en hij is momenteel ontzettend druk met het uitdelen van cadeaut...

Stem mee op jouw favorieten voor het ‘Woerdense Top2000 festival’

Voor het derde jaar op rij wordt in de Woerdense Kruiskerk eind december de Top2000kerkdienst gehoud...

adv.