Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zonder skateboard is Seb zichzelf niet: ‘Skaten is een way of life’

Door Kirsten Bliekendaal 29 september 2020

Slapen met zijn skateboard doet Seb Griffioen (27) nog net niet, maar hij gaat wel naar bed als skater en staat er ook als een op. Voor de Woerdenaar is skateboarden veel meer dan de sport alleen. “Het is een manier van denken en handelen, leven en laten leven.”

“Er gaat een bepaalde mentaliteit gepaard met de skatecultuur. Zoals ik zei, leven en laten leven maar ook geen oordeel hebben over anderen zijn of haar geaardheid of afkomst. Die state of mind neem je mee in het dagelijks leven buiten het skaten om. Dat is zo waardevol.” Sinds zijn tiende verjaardag, de dag waarop hij zijn eerste skateboard kreeg, is Seb niet meer van de wieltjes af geweest. “Ik vond de sport altijd al heel vet. Dat kwam door Tony Proskater, een computerspel waarin ook echte filmpjes zitten van professionele skaters. Dat wilde ik ook.”

Schijt

Toen wist hij nog niet dat er achter het skaten een hele wereld schuil ging. “Pas met de komst van een skatepark in Woerden in 2004 leerde ik andere skaters kennen.”  Zeker toen was er onder skaters volgens hem een  ‘schijt aan de wereld mentaliteit’. “Nu is dat wel minder, we lopen allemaal tegen de dertig en krijgen gezinnetjes hè,” zegt hij met een lach.

 

View this post on Instagram

 

bringing back memories

A post shared by Seb (@sebsebbi) on

“Skaten is onderdeel van mijn leven, ik kan wel zeggen dat het een deel van mijn identiteit is. Ook al skate ik nu niet meer zo vaak als eerst, ik ga toch minimaal een tot twee keer per week.” Dan gaat hij naar het skatepark waar hij trucs oefent op randjes en zogenaamde grinds. “Als zo een truc lukt, dan geeft dat zo veel voldoening. Je werkt er echt naar toe. Heel vaak val je of kom je niet goed neer. Dat is denk ik ook wel een soort levensles. Je gaat op je bek totdat je het haalt. Dat neem je mee in je dagelijkse leven: je geeft niet zomaar op.” Ook wat pijngrenzen betreft is skaten niet voor opgevers. “Als mensen zeggen dat ze willen leren skaten vraag ik altijd of ze goed kunnen vallen,” lacht hij. “Maar serieus, dat moet je kunnen want je valt veel, daarom is het het handigst als je jong begint. Dan herstel je sneller. Gelukkig heb ik zelf nooit iets gebroken.”

Op straat

Het leukste? “Dat is ‘streetskaten’, via sociale media houden skaters de mooiste locaties bij. Compleet met adressen en wat je er kan vinden.” De ERU kaasfabriek was zo een locatie.  “Sommige organisaties vinden het niet fijn als je op hun terrein komt. We zijn wel vaak weggestuurd. Vroeger gingen we regelmatig naar de ERU. Skateboard onder het hek door en dan over het hek klimmen. Toen hadden we net wat meer schijt aan alles.”  In Woerden is hij regelmatig in het nieuwe skatepark te vinden. “Daar ligt nu beton in plaats van asfalt, dat is veel beter. Dan glij je tenminste als je valt.”

 

adv.