‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden

Sven Pluimers bij inclusieve onderneming Jan's steen Foto: Kirsten Bliekendaal

Ook als je als ‘anders’ wordt bestempeld moet je een kans krijgen op de arbeidsmarkt vindt Sven Pluimers uit Woerden. Om die reden houdt hij in maart een Inclusief Ondernemers Café. “Mensen met talent zitten nu nog te vaak op de bank vanwege hun label.’

De overstap maken van een dagbesteding naar het ‘echte’ bedrijfsleven kan lastig zijn als je een ‘beperking’ hebt. Sven heeft een verstandelijke beperking en (her)kent de verhalen. “De mensen zelf maar ook de bedrijven weten niet altijd waar ze op moeten letten. Soms haken beiden dan af.” Dat is zonde volgens Sven. Hij ziet liever dat er plek is voor iedereen.

Anders

Om die reden zet hij zich al jaren in voor een inclusiever Woerden. Dat doet hij vanuit verschillende organisaties, als partijlid van Progressief Woerden en als bestuurslid van het Inclusief Ondernemers Café. “Ik zet me in voor alle mensen die om wat voor reden dan ook als ‘anders’ worden gezien. Dat kunnen statushouders zijn, mensen uit de lhbtq-gemeenschap, jongeren en ouderen, mensen met een bijstandsuitkering, een Wajonguitkering en mensen die uit de Wet sociale werkvoorziening werken.”

Tekst gaat verder na het filmpje

“Te veel van deze mensen vallen vaak buiten de boot, maar ook zij horen erbij en zijn onderdeel van onze maatschappij.” In die maatschappij ontbreekt het aan voorzieningen voor mensen die net even iets extra’s nodig hebben om mee te kunnen doen. “Zij zitten met al hun talenten op de bank omdat ze nergens werk kunnen vinden of niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.”

Inclusief ondernemen

Tijdens het Inclusief Ondernemers Café op 15 maart hoopt hij samen met de andere organisatoren van het Café ondernemers en werkzoekenden bij elkaar te brengen. “Het thema is: ‘Hoe vinden we elkaar als werkzoekenden en werkgevers? Een mooie match!’ We willen horen van ondernemers welke vragen ze hebben over inclusief ondernemen en van werkzoekenden wat zij nodig hebben om bij een bedrijf aan de slag te kunnen. Zo hopen we dat meer mensen met een ‘label’ kunnen meedraaien in het ‘gewone’ leven.”

Tekst gaat verder na de afbeelding

Sven werkte jarenlang op een dagbesteding. “Op de dagbesteding krijg je vaak het simpele werk, maar ik wilde graag als grafisch vormgever aan de slag.” Zijn eerste pogingen om bij een ‘normale’ werkgever aan de bak te komen, liepen op niets uit. “Dan schrokken ze als ik vertelde over mijn beperking. Ze wisten gewoon niet hoe ze dat aan moesten pakken.”

Politiek

Tijdens zijn werk in de bibliotheek kwam Sven in contact met raadsleden van de gemeente. “Ik vertelde hen mijn verhaal en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.” Hij besloot zelf de politiek in te gaan om een stem te kunnen zijn voor mensen zoals hij. “Als je niet weet hoe het is voor iemand met een label, kan je er ook niets aan veranderen. Door mijn stem te laten horen, zien mensen nu in dat soms een kleine aanpassing al genoeg kan zijn.”

Tekst gaat verder na de foto

De schildering op het Kerkplein is verhoogd. Slechtziende mensen kunnen de afbeelding ‘zien’ door het relief te voelen. Ook dat is inclusiviteit. Foto: indebuurt Woerden

Aanpassingen als drempelloze ruimten voor mensen in een rolstoel, de verhoogd schildering op het Kerkplein (voor slechtziende mensen) en stilte ruimtes in scholen. “Sinds 2017, toen de eerste lokale inclusieagenda in Woerden is opgesteld, is er al veel veranderd in Woerden. Het valt op dat de politiek, veel ondernemers en instellingen open staan voor inclusiviteit.”

Mede-organisator Anouk Bolsenbroek valt hem bij: “Woerden is hierin echt een landelijk voorbeeld. Zowel de politiek als de Woerdenaren zelf zijn al ver op het gebied van inclusief denken en doen.”

Erbij horen

Sven werkt inmiddels bij een ‘gewone’ werkgever op grafisch gebied. Door zijn politieke inzet en de organisatie van onder andere het Inclusief Ondernemers Café, hoopt hij dat de samenleving meer en meer toegankelijk wordt voor iedereen. “We willen er allemaal bij horen.”

Het Inclusief Ondernemers Café is op 15 maart om 18.30 uur bij Podium Bredius. Ondernemers en werkzoekenden kunnen zich aanmelden via [email protected]

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “‘We oefenen in de supermarkt’: Yvonne voedt pups op voor hun taak als hulphond”

‘We oefenen in de supermarkt’: Yvonne voedt pups op voor hun taak als hulphond

Ga naar “Tadaa! Dit is het Koninklijk Trio van de Woerdense VakantieWeek 2023”

Tadaa! Dit is het Koninklijk Trio van de Woerdense VakantieWeek 2023

Ga naar “‘Je handen in de aarde, dat doet iets met je’: Vincent gunt iedereen een moestuin”

‘Je handen in de aarde, dat doet iets met je’: Vincent gunt iedereen een moestuin

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49”

Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF BRAMEN”

BLAUWE BESSEN OF BRAMEN

 • Jumbo
 • Geldig t/m 13 juni 2023
Ga naar “Alle AH Olijven en spreads & dips van de versafdeling* van € 4,50 voor € 2,25”

Alle AH Olijven en spreads & dips van de versafdeling* van € 4,50 voor € 2,25

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Coördinator Vrijwilligersacademie”

Coördinator Vrijwilligersacademie

 • Hart voor Woerden
 • Parttime

Topper

Ga naar “Matchmaker voor vrijwilligers”

Matchmaker voor vrijwilligers

 • Hart voor Woerden
 • Parttime

Topper

Ga naar “Verzorgende IG afdelingen PG Careyn Weddesteyn vakantieperiode – Woerden”

Verzorgende IG afdelingen PG Careyn Weddesteyn vakantieperiode – Woerden

 • DuoZorg FLEXpert Utrecht
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023
Ga naar “Bravour Shantyfestival”

Bravour Shantyfestival

 • 10 juni 2023
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
Middelland de houttuinMiddelland de houttuin
Ga naar “Gluren bij de Buren – Zomereditie”

Gluren bij de Buren – Zomereditie

 • 2 juli 2023
Gluren bij de BurenGluren bij de Buren