Hans maakt al tien jaar lang foto’s in Woerden; wedden dat jij er ook op staat

Hans Pieters
Foto: indebuurt Woerden

Dikke kans dat je Hans Pieters weleens rond hebt zien lopen in Woerden. Sterker nog, dikke kans dat je zelf ook door hem op de foto bent gezet. Want er is in de afgelopen tien jaar geen evenement voorbijgegaan of Hans was erbij, gewapend met zijn camera. Niet als beroepsfotograaf, maar gewoon voor de liefhebberij maakt hij de mooiste plaatjes. En daar maakt hij al die jaren heel veel mensen blij mee.

Toevallig heeft Hans (65) onlangs eens op de systeemteller van zijn camera gekeken hoeveel foto’s hij eigenlijk maakte de afgelopen jaren. Dat zijn er – schrik niet – dik 800.000! Hans wuift het achteloos weg. “Ja, maar daar gaat nog wel een correctietje vanaf hoor, van panorama’s bijvoorbeeld. Dat zijn zo zeventig foto’s die je achter elkaar maakt, maar daar bewaar je er maar een van.”

Wit papiertje werd afbeelding

De liefde voor fotografie zat er bij Hans al vroeg in. Doorgegeven van vader op zoon. Als jong jongetje stond ‘Hansje’ bij zijn vader in de doka te kijken hoe een wit papiertje uit de ontwikkelvloeistof kwam als een échte afbeelding. Hij zat er met zijn neus zó dicht bovenop dat zijn vader hem even moest waarschuwen. “Niet te dichtbij jongen, dat is niet goed voor je!”

Kunstpark 2017
Hans is altijd op zoek naar het perfecte plaatjes. Dingen die anderen niet zien, of vanuit een verrassende kant gefotografeerd. Foto: Hanspieters.nl

Daar in die doka ontstond de fascinatie voor fotografie en niet veel later stond Hans met een oude camera van zijn vader zijn eerste eigen foto’s te maken. “Toen was ik nog maar een jaar of tien. Dat heb ik een tijdlang gedaan, tot ik oogproblemen kreeg.” Noodgedwongen moest Hans jarenlang stoppen met fotograferen.

‘Dan maar liever de lucht in’

“Totdat Sony kwam met camera’s met live view.” Daarmee hoef je niet door een klein gaatje te turen, maar kun je op het scherm zien, wat je fotografeert. Voor Hans dé oplossing. Hij kon eindelijk weer doen wat hij zo prachtig mooi vindt: fotograferen.

“Net even andere plaatjes schieten dan anderen. Dingen op de foto laten zien die je zelf als toeschouwer niet had gezien en foto’s maken vanuit een andere – verrassende – hoek.” Dat is wat Hans mooi vindt aan fotograferen. En dat is waarom hij al jaren bij alle evenementen in Woerden aanwezig is. “Nou álle… Ik mis er ook weleens eentje hoor”, vertelt hij, opnieuw bescheidener dan nodig. Want de gemiste evenementen zijn op een hand te tellen. En dat in (bijna) tien jaar tijd.

Tienjarig jubileum

“Met het straattheaterfestival dit jaar op 30 juni, vier ik mijn tienjarige jubileum.”, vertelt Hans over wat hij meteen ook een van de mooiste evenementen in Woerden vindt om te fotograferen. “Het wordt wel steeds moeilijker, mensen rijen dik langs de kant van de weg of bovenop de artiesten. Daarom loop ik tegenwoordig met die stok.”

 • Straattheaterfestival Woerden 2018: dit wil je weten over het programma en de artiesten

  Het Straattheaterfestival Woerden 2018, bijna is het zover! Op zaterdag 30 juni 2018 (staat natuurlijk al in je agenda) is...

  Straattheaterfestival Woerden 2018 programma

Hans doelt op de uitschuifstok waar hij zijn camera op heeft staan en zo boven de menigte uit foto’s kan maken. “Weet je hoe die heet, die stok? Van Speijk”, zegt hij naar het verhaal van marine-officier Jan van Speijk die niet ten prooi wilde vallen aan de vijand. Hij blies zijn boot op toen het mis dreigde te gaan, inclusief zijn boot en bemanning. ‘Dan maar liever de lucht in’, zou hij daarbij gezegd hebben. Hans: “Het komt uit de koker van mijn vrouw Betty hoor. Dan maar liever de lucht in. Ha! Daarom heet dat ding dus Van Speijk.”

Hans ‘MacGyver’ Pieters

Overigens is de stok compleet aangepast aan de wensen en behoeftes van Hans. Want de voormalige IT’er en websitebouwer die inmiddels vanwege de leeftijd klaar is met werken, is dol op dingetjes ombouwen.”Mijn ome Klaas zei altijd: ‘geef Hans een plankje, een touwtje en wat schroeven en hij maakt er wat van’.

Hans Pieters met Van Speijk
Foto: indebuurt Woerden

Net zo gek is Hans op gadgets. Vooral natuurlijk die met fotografie te maken hebben. De nieuwste camera of lens, een 360-camera en zijn laatste aanwinst: een camera om Gigapixel-foto’s mee te maken. Een fantastisch voorbeeld, voor wie niet weet wat dat is, vind je hier; de foto op de Dam vanwege koning Willem-Alexanders 50ste verjaardag. In zo’n foto kun je belachelijk ver inzoomen. Hans ziet het al helemaal voor zich: een foto van Woerden vanaf de toren bij het station. En dan inzoomen hè.”

Prachtige 360-plaatjes

Net zo enthousiast is hij over zijn 360-camera. “Binnenkort ga ik een rondvaart over de Singel doen met die camera. En vandaag (zaterdag 9 juni) loopt hij de hele dag rond in de stad voor het Shantyfestival. Dit jaar zijn er geen havendagen. “Maar mensen die het missen, moeten maar op mijn site komen kijken, dan kunnen ze de 360-foto’s van de havendagen van 2017 bekijken. Prachtig joh! Hoezo geen havendagen?!”

Triathlon Woerden 21-5-2018 13:00u: De ‘Mooiste stads-triathlon van het Groene Hart’ moest het bij eerste 2 starts…

Posted by Hans Pieters on Saturday, 26 May 2018

Dat Hans nu zelf op de foto staat is eigenlijk een uitzondering. Want liever blijft hij achter de camera. Maar trots op zijn foto’s is hij wel. En erover vertellen doet hij graag, net als zijn foto’s delen. Met heel Woerden eigenlijk. Niet voor niets zijn veel vrijwilligersorganisaties hartstikke blij met Hans, want ze mogen allemaal gebruikmaken van zijn mooie foto’s. Voor nop. Ja, met naamsvermelding, want Hans vindt het heel leuk als mensen een kijkje op zijn site komen nemen. En dat zou voor elke Woerdenaar sowieso af en toe verplichte kost moeten zijn. Om te genieten van de foto’s en te zoeken naar jezelf. Want wedden dat je jezelf ergens terugvindt!

Hier vind je de site van Hans.

Woerdenaar van de week

Wekelijks spreken we heel gewone, maar toch heel bijzondere Woerdenaren. Zoals Yana en Anna die eigenhandig Woerden een stukje schoner maken. Lees hier meer verhalen van stadsgenoten.

 • Woerden heeft er twee VIP’s bij en ze heten Yana en Anna

  Een beter milieu begint bij jezelf. We kennen de slogan allemaal, maar dat betekent nog niet dat we er ook...

  Yana van Beek Anna van Vliet VIP Stadserf
 • Lotte helpt eenzame ouderen met pop-upterras vol gezelligheid en gratis koffie

  Woerdenaren die zich inzetten voor anderen, daar hebben we er nogal wat van. En sommige van die Woerdenaren lijken daarin...

  Lotte Ruyten Stichting Thuishuis Woerden
 • Dionne Slagter zingt zich een weg naar de top: ‘Dit is het, dit is wat in mij zit. En dat komt er nu uit!’

  De 27-jarige Woerdense Dionne Slagter, bij jongeren tot een paar weken terug vooral bekend als YouTube-ster OnneDi, is het helemaal...

  Dionne Slagter OnneDi Woerden It Takes 2

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “Utrechtsestraatweg krijgt eigen boek: ‘Een must-have voor Woerdenaren’”

Utrechtsestraatweg krijgt eigen boek: ‘Een must-have voor Woerdenaren’

Ga naar “‘Alle hot items van Woerden staan erin’: Margo schrijft bijzonder kinderboek over Woerden”

‘Alle hot items van Woerden staan erin’: Margo schrijft bijzonder kinderboek over Woerden

Ga naar “‘We groeien letterlijk met ons huis mee’: Ina en Peter bouwen hun droomwoning in Waterrijk”

‘We groeien letterlijk met ons huis mee’: Ina en Peter bouwen hun droomwoning in Waterrijk

In onze gids

Ga naar “Buitenplaats Kameryck”

Buitenplaats Kameryck

 • Oortjespad 3
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 18:00
Buitenplaats Kameryck

Nu geopend

Ga naar “Poffertjeskraam Lucas-Vermolen Woerden”

Poffertjeskraam Lucas-Vermolen Woerden

 • Westdampark
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Lucas-Vermolen Poffertjeskraam Westdampark Woerden

Nu gesloten

Ga naar “Asian Moon Harmelen (voorheen Wokpaleis)”

Asian Moon Harmelen (voorheen Wokpaleis)

 • Leidsestraatweg 46
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Sushi eten in Woerden

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Trouwbeurs ’t Groene Hart”

Trouwbeurs ’t Groene Hart

 • Buitenplaats Kameryck
 • Geldig t/m 30 oktober 2021

Topper

Ga naar “Kerstbrunch & Familiediner”

Kerstbrunch & Familiediner

 • Buitenplaats Kameryck
 • Geldig t/m 19 november 2021

Topper

Ga naar “Onesie € 10,95”

Onesie € 10,95

 • Action
 • Geldig t/m 26 oktober 2021
Ga naar “Nutella hazelnootpasta 200 gram van € 5,18 voor € 2,59”

Nutella hazelnootpasta 200 gram van € 5,18 voor € 2,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Bakvorm per stuk € 2,49”

Bakvorm per stuk € 2,49

 • Action
 • Geldig t/m 26 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker”

Pedagogisch medewerker

 • Kinderdagverblijf De Scheve Schuit
 • Parttime

Topper

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Lodger
 • Fulltime/Parttime
Lodger Woerden
Ga naar “Logistiek Medewerker (Magazijn Medewerker)”

Logistiek Medewerker (Magazijn Medewerker)

 • Zitmaxx
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Parttime Administratief Medewerker GGZ”

Parttime Administratief Medewerker GGZ

 • Young & Ambitious
 • Parttime
Ga naar “Brand manager & Campaign”

Brand manager & Campaign

 • Lodger
 • Fulltime/Parttime
Lodger Woerden

Agenda

Ga naar “SantaRun Woerden”

SantaRun Woerden

 • 11 december 2021