Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gert Jan kookt voor mensen die bijna doodgaan: ‘Soms maken we ook echt wel een lolletje’

Door Kirsten Bliekendaal 5 augustus 2020

Dood gaan we allemaal, maar de meeste van ons zijn daar niet dagelijks mee bezig. Gert Jan van Lohuizen (72) uit Woerden wel. Althans, in ieder geval één keer per week. Dan kookt hij voor de bewoners van hospice de Mantelmeeuw. “Sinds ik dit doe, vind ik de dood niet meer zo eng,” zegt Gert Jan.

Elke zaterdag gaat hij langs bij de vier kamers die de hospice aan de Meeuwenlaan telt. “’s Ochtends vraag ik de bewoners wat ze die avond willen eten. Dan ga ik boodschappen doen en rond 17.00 uur kom ik terug om te koken,” zegt Gert Jan.

‘Ik dacht dat het triest en treurig zou zijn, maar er wordt juist veel plezier gemaakt’

Dan maakt hij nasi, een stamppot of een stuk vlees. “Alles kan, net wat ze graag willen. Het is fijn iets te kunnen betekenen voor mensen in hun laatste levensfase, we proberen het in de hospice zo warm en huiselijk mogelijk te maken.” Daar hoort gezamenlijk eten, voor zover mogelijk, bij volgens Gert Jan die zijn kookfunctie volledig vrijwillig doet. “Ik ben er vanaf het begin bij, zo’n zeventien jaar nu. Niet dat ik dit altijd wilde, het kwam op mijn pad nadat ik met pensioen ging. Ik wilde iets betekenen voor anderen.”

Treurig

Toen hij zich aanmeldde wist hij eigenlijk niet goed waar hij aan begon. “Ik dacht dat het triest en treurig zou zijn, maar er wordt juist veel plezier gemaakt. Dat verbaasde mij positief.” Met zijn eten probeert hij mensen even uit hun dagelijkse pijn of zorgen te halen.

“Het trekt hen er even vandaan als je een praatje komt maken en als ze kunnen genieten van het eten dat ze graag willen.” Ook al betekent dat dat er soms helemaal niet wordt gegeten. “Sommige mensen zijn zo ziek dat ze het niet meer kunnen. Vroeger deed ik dan wel eens expres een uitje met een spekje in de pan en zette ik de deur open zodat ze in ieder geval konden genieten van de geur. En zijn er vrouwen, dan leg ik er altijd een bloemetje bij.”

Verrijking

Soms weet hij van te voren dat hij een bewoner de volgende keer niet meer zal zien. “Als ik dan voor de laatste keer kook voor een ziek iemand is dat extra bijzonder. Maar ik probeer het nooit mee naar huis te nemen. Als ik de deur uitga veeg ik het spreekwoordelijk van mijn schouder af, anders is het niet dragelijk.”

Want bijzonder blijft het voor Gert Jan om telkens zo dichtbij de dood te zijn. “Als ik eerlijk ben, heeft het mij verrijkt. Ik ben niet meer bang voor de dood. Ik denk ook dat er meer is, maar wat, dat weet ik niet. Soms zie je mensen heel fijn gaan, dat geeft ook een bepaalde rust.” Maar zijn er jongere mensen, dan is het anders. “Laatst was er een jonge vader, dan moet ik echt heel erg slikken. Zelf verloor ik mijn vader op jonge leeftijd. Dan komt het ook dichtbij en op die manier hoort het gewoon niet. Het is niet de natuur.”

In zijn vrijwilligerscarrière is het drie keer voorgekomen dat mensen het hospice levend verlieten. “Ja, dat is wel gek,” lacht hij. “Dat gebeurd ook, het is het leven. Maar dat kan zeker voor die mensen erg lastig zijn, ze waren tenslotte al voorbereid.” Hij hoop dit werk nog lang te kunnen doen. “Dit is het laatste wat ik op zou geven, het is zo mooi en bijzonder.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Mantelzorger Miranda blij met nieuw logeerhuis in Woerden: ‘Mijn zus en ik konden niet meer’

Even op adem komen terwijl een ander voor jouw ouders of geliefde zorgt. Miranda Vlieger uit Woerden...
De Blauwe Meije

Rebecca en Juerd vieren feest: ‘De Blauwe Meije bestaat tien jaar!’

Tijdens een wandeling of fietstocht is het superfijn om tussendoor even te stoppen en uit te rusten....
Brandweervrouw Diana

Diana ruilde haar voetbalschoenen in voor brandweerlaarzen: ‘Teamgevoel is belangrijk’

Voetbal is wel degelijk te vergelijken met werken bij de brandweer volgens Diana Voorneveld (43) uit...

Blije ouderen door handgemaakte babybroekjes van Simone: ‘Dat het zo zou lopen, had ik niet verwacht’

Met handgemaakte babybroekjes een glimlach bezorgen bij ouderen. Simone van der Neut (30) doet het. ...

Woerdense Joyce haalt voor haar verjaardag geld op voor het dierenasiel

Geen cadeaukaart dit jaar voor Joyce te Winkel uit Woerden, maar een donatie aan het dierenasiel. Da...

adv.