Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frans laat iedere Woerdenaar lachen: ‘Kinderen willen bij hem aanbellen’

Door Kirsten Bliekendaal 15 juli 2020

Hebben we het hier over de nieuwe Dionne Slagter of Kiki Schippers? Woerdenaar Frans ontpopt zich langzamerhand als lokale bekendheid. Dat is best bijzonder, want Frans is niet zomaar ‘iemand’. Hij is een kabouter. Dus.

De kabouter werd drie jaar geleden door Marcha Kortekaas (48) uitgenodigd in Woerden te gaan wonen. “Ik vond een deurtje bij de bouwmarkt en dacht ‘dat is ideaal voor een kabouterhuisje’.” Niet een gedachte die zomaar bij iedereen opkomt.

“Ik breng graag een lach op iemands gezicht. Ik denk dat het heel goed is als mensen even glimlachen, een good feeling. Mensen lachen te weinig. Kabouter Frans zorgt daarvoor.” Dat weet ze, want vanuit haar raam boven de deur van Frans hoort ze regelmatig kinderen schaterlachen. “Het is hilarisch, dan hoor je kinderen roepen ‘ik ga aanbellen!’ En er zijn kindjes die er bijna inkruipen, zo lief.” En niet alleen kinderen. “Laatst hoorde ik gerommel en ben ik gaan kijken. Zat er een wielrenner op zijn hurken een foto te maken. Het geeft een vrolijk geluid, daar word je zelf ook blij van.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Op ‘zijn’ Instagramaccount deelt Frans zijn dagelijkse leven

Mini-afhaalmaaltijd

De kabouter zelf heeft ze nooit gezien. “Hij komt alleen ’s nachts naar buiten,” lacht ze.  Toch hebben er wel eens kabouters voor zijn deur gestaan. “Regelmatig zetten mensen spulletjes voor zijn deur, van kabouters tot aan een hondje en de laatste keer zelfs een miniatuur afhaalmaaltijd van El Rey. Fantastisch toch, daar zit gewoon liefde in.”

Helaas wordt er ook wel eens wat ontvreemd. Zijn tandem is al meerdere keren weggehaald. “Dat is wel flauw, maar ik wil er niet te veel aandacht aan besteden, nu verplaatst hij zich op onze rode kat die regelmatig naast zijn deur ligt.” Vandaag hangt de vlag uit bij Frans. Naast zijn deurtje ligt een hoopje groen plastic. “Dat was dus zijn plant, maar ze branden hier het onkruid weg dus moest Frans vanmorgen heel hard rennen om zijn voeten niet te verbranden.” Ook de stadsstofzuiger heeft nog wel eens wat inventaris van Frans opgezogen vermoedt Marcha.

Efteling

Ze vindt het bijzonder dat Frans zo bekend is geworden. Zijn Instagramaccount telt inmiddels meer dan 300 volgers. “Dat had ik nooit verwacht van te voren. Leuk toch?” Zijn naam heeft hij te danken aan de straat waarin hij woont. “Als je Frans heet dan moet je wel in de Franse Steeg wonen.”  Over zijn persoonlijke situatie weet Marcha niet zoveel. “Hij is alleenstaand, maar ik weet niet of hij een vrouwtje of mannetje zoekt.” Maar als enige kabouter in Woerden kan hij soms best wel eens alleen zijn denk Marcha. Daarom sluit ze ook niet uit dat hij ooit een buurman of –vrouw krijgt.  “Ook wil ik hem helpen met het uitbreiden van zijn huis met balkon en raampje. Het liefst zet ik er veel meer neer, dat je de steeg in komt en muziek hoort en zo.” Ze lacht: “ Zo is de Efteling ook ontstaan.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Stadskabouter Frans spandoek

Kabouter Frans krijgt steun van Woerdenaren: ‘Hij moet blijven!’

Velen van jullie hebben het kabouterhuisje in de Franse steeg in Woerden al eens gezien. We kregen a...
Kleinste huis afstand

Kleine criminaliteit in kabouter Frans z’n steeg: ‘Geen mens heeft iets aan mijn spullen’

Heb jij het kabouterhuisje in de Franse steeg in Woerden al eens gespot? Het schattige groene deurtj...
Fransesteeg kabouter Woerden

Mysteries: wat doen al die kabouters in ons mooie Woerden?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...

Blije ouderen door handgemaakte babybroekjes van Simone: ‘Dat het zo zou lopen, had ik niet verwacht’

Met handgemaakte babybroekjes een glimlach bezorgen bij ouderen. Simone van der Neut (30) doet het. ...

Voor de aagjes: achter de ruiten van Woerdense winkels hangen bijzondere verhalen

Elke ondernemer in Woerden heeft zijn of haar eigen verhaal. Wist je dat je deze verhalen sinds kort...
Brandweervrouw Woerden

Brandweervrouw Elyse voelt zich op haar gemak tussen de mannen: ‘Maar je moet wel ergens tegen kunnen’

Voor de grap is ze met collega Helen weleens blijven zitten toen haar collega's riepen dat alle mann...

adv.