Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esther gaat stenen sjouwen in Brazilië: ‘Niemand verdient het om op een matje op de grond te slapen’

Door Kirsten Bliekendaal 27 november 2019

We hebben het maar goed hier in Nederland beseft Esther Brederoo (17) steeds meer. Tegen armoede kan ze niet en daarom is ze zelf aan de slag gegaan met het bouwen van huizen in Ghana en straks ook Brazilië. “Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld.”

Ook als die bijdrage betekent dat Esther zand moet scheppen in het Ghanese regenseizoen of met de hand cement moet aanmaken. “Het is zwaar werk ja, maar als je dan ziet hoe enthousiast de lokale bevolking is, krijg je weer energie.” Vorig jaar ging ze voor het eerst met de organisatie World Servants naar Ghana. Aankomend jaar helpt ze in Brazilië mee aan de bouw van een gemeenschapscentrum in een sloppenwijk.

‘Iedereen moet het goed hebben in de wereld’

Heftig

Terwijl leeftijdsgenoten druk zijn met uitgaan, het halen van een rijbewijs of hun relaties. Is het voor Esther niet meer dan normaal om zich op deze manier in te zetten voor anderen. “Iedereen moet het goed hebben in de wereld. Ik vind het erg om te zien dat er ook in de rijkere gebieden nog zoveel armoede is. Dit gevoel heb ik altijd al gehad.” Het leed van anderen, voornamelijk kinderen, gaat de Harmelense aan het hart. Ze volgt nu de opleiding pedagogisch medewerker om straks ook in Nederland iets te kunnen betekenen voor mensen die het moeilijk hebben.

Ghana

Wat ze zag in Ghana maakt nogal indruk. “Je ziet dat mensen op de grond slapen op matjes. Ook dragen ze dezelfde kleding omdat ze niets anders hebben.” Maar juist die situatie drijft haar om de projecten te doen. “Je leert er zoveel van. Ze maken hun huizen zelf, verbouwen hun eigen voedsel. Met weinig zijn ze al blij. Dan denk je wel even twee keer na voordat je hier klaagt over dat de bus te laat is. In Ghana hebben ze niet eens een bus.”

Drie weken was Esther in Ghana. Daar maakte ze lange dagen. “Stenen sjouwen, zand scheppen en cement maken. Het is zwaar, je bent kapot na zo een dag. Maar dan kijk ik om mij heen en weet ik waar ik het voor doe. In Brazilië zal het straks ook zo zijn verwacht ik.”

Acties

Samen met andere deelnemers haalt ze via acties geld op voor het project. Zo verkocht ze kruidnoten tijdens de Koeiemart en bezorgt ze post met Kerstmis. “Ook helpen we bijvoorbeeld met drank schenken op bruiloften of feestjes. Mensen bepalen dan zelf welk bedrag ze willen geven.” Voor haar aankomende project heeft ze 2838 euro nodig. Op 18 juli 2020 vertrekt ze naar Guanhães Almas in Brazilië. Lees hier meer en hoe je Esther kunt helpen.

Nog tien andere jongeren uit Woerden gaan net als Esther helpen in andere landen vanuit World Servants. Ook Isa en Nadine gaan naar Brazilië. Roeland, Yannick en Esther (een andere) gaan naar Bolivia, Myrthe gaat naar Myanmar, Limor gaat naar Oeganda, Stan naar Panama, Mark naar Sierra Leone en Marit gaat naar Zambia.


Lees ook:

Rie Theater Marcel Fokker en Dave Kortekaas

Zeg je Marcel, dan zeg je RIE theater: ‘Van mij mogen er wel wat meer bandjes spelen in Woerden’

Van Marcel mag het wel wat meer gaan bruisen in Woerden. Op cultureel gebied dan. In het tweejarig b...
Bierloods22 kerst sinterklaas pakket cadeau

Uniek bierpakket: hier stel je het perfecte Sinterklaas- en kerstcadeau samen

Met de feestdagen voor de deur is het weer tijd om na te denken over het ultieme cadeau. Bijvoorbeel...

Het bijzondere verhaal achter de Instagram van Joyce: ‘Er was een kleine kans dat ik zou overleven’

Ken je het Instagram-account Mylightsearch? Nadat je dit hebt gelezen kijk je wel even met een ander...
365 rokjes Dianne van Duuren

Dianne maakte 365 rokjes; een jaar lang elke dag eentje

Een keuken vol met draadjes, stofjes en spelden en elke dag stofzuigen. En een jaar lang élke dag ac...
woonwinkel 100 jaar osim

Wow! Deze woonwinkel bestaat 100 jaar en zo wordt dat gevierd

Deze maand is het groot feest bij Wooncentrum De Osim in Kamerik. Want de woonwinkel bestaat 100 jaa...
Minkemaleerlingen weiland Steinhagenseweg

10 x opmerkelijke momenten in 100 jaar Minkema College

In honderd jaar kan er veel gebeuren. Het afgelopen jaar vierde het Minkema College het 100-jarig be...

adv.