Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Erik Thuis is onze nieuwe gastredacteur: ‘in elk verhaal zit iets bijzonders’

Door Sylvia Vos 3 januari 2018

Iedereen kent hem als kroegeigenaar van het dit jaar 150 jaar bestaande Café Victoria – Arie: Erik Thuis (43). Met een joviale glimlach en een luisterend oor voor iedereen is hij altijd achter zijn bar te vinden. Maar Erik doet meer, want hij is ook hartstikke creatief en die eigenschap gaat hij inzetten als nieuwe gastredacteur voor indebuurt in de nieuwe rubriek ‘Thuis in Woerden’.

Als Erik eenmaal begint te vertellen, dan is hij niet te houden. Of het nou gaat over zijn geliefde café, over zijn andere liefde FC Utrecht of over de vakantie waar hij net vandaan komt. Hij heeft er mooie verhalen over. En veel van die verhalen laat Erik niet ongemoeid, maar die schrijft hij op. Want je zou het misschien niet denken van het type kroegeigenaar en voetbalfanaat, maar Erik schrijft, al ruim vijfentwintig jaar. En dat gaat van voetbalverslagen, interviews en blogs tot ware poëzie.

Heel lief, maar ook keihard

“Ik schrijf al ruim 25 jaar. Onder andere voor de Stadscourant en het Utrecht Nieuwsblad. Maar ook gedichten. “Heel lief kunnen die zijn, of inspirerend, maar ook keihard.” En Erik schrijft voor de website FCUFans.

“Ooit ben ik met een paar anderen de allereerste website voor FC Utrecht gestart. Toen hadden we duizend bezoekers, dat was echt hartstikke veel. En we moesten inbellen hè, om berichten erop te zetten. Ging hartstikke langzaam, maar dat vónden we mooi. Lang daarvoor, als klein jochie, ging ik al naar de wedstrijden. Toen ik aan de site kon gaan werken, ja dat was gewoon mooi joh.”

Ongedwongen babbel

Voor FCUFans doet Erik interviews met spelers.” Daarvoor komen de spelers van de Utrechtse voetbalclub naar Eriks Café Victoria voor een ongedwongen babbel waar vervolgens een verhaal uitkomt voor het fanmagazine.

Volgens Erik is die ongedwongen babbel ook een deel van zijn kracht, waarmee hij ook zijn verhalen voor indebuurt gaat schrijven. Want als hij kletst met mensen gaat het zoals het aan de bar ook altijd gaat. “Lekker aan de bar, drankje, beetje bomen, een luisterend oor bieden. Ja, dan vertellen mensen je weleens wat. Maar als het vertrouwelijk is, kan dat ook hoor. Dan houd ik het voor me.”

Vier dagen in de week staat Erik in zijn kroeg. Althans, op papier misschien, maar eigenlijk staat hij er áltijd, als hij thuis is. Erik weet niet beter dan keihard te werken. Zo ging het vroeger al. “Toen ik eenentwintig was nam ik het café over van mijn vader. Ik studeerde toen nog, dus dat was best druk. Was ik tot een, twee uur ’s nachts aan het werk en dan zat ik om 7 uur in de trein om naar school te gaan. In mijn vrije uren tussendoor pakte ik tijd om te schrijven. Ik ben in die tijd dertien jaar niet met vakantie geweest. En ik dronk geen druppel alcohol, zo hield ik het vol.”

Erik Thuis in Cafe Victoria Arie
Foto: Jasper Sneddon

150 jaar Victoria

Inmiddels zijn vakanties wél in Eriks schema opgenomen. Zo is hij nét terug uit Dubai en was hij daarvoor een paar dagen naar Liverpool. Maar minder druk is hij bepaald niet geworden. Helemaal niet vanwege het 150-jarige bestaan van Café Victoria dit jaar. Er staan het hele jaar mooie plannen op stapel om stil te staan bij het jubileum en het te vieren. Het ene plan – hoe kan het ook anders – nog creatiever dan het ander.

Thuis in Woerden

Wie geen frequente bezoeker is van The Vic en dus niet op die manier met Eriks creativiteit in aanraking komt, kan dus elke weekend een digitaal bezoekje brengen aan indebuurt Woerden. Waar hij mensen in Woerden aan het woord laat over wat nou eigenlijk Thuis in Woerden betekent. En waarom.

“Mensen die aankomen met de trein in Woerden en weten ‘Fijn, ik ben thuis’. Wat doen die mensen, waar komen ze vandaan en waarom geeft Woerden ze dat thuisgevoel. Maar ook de straatkrantverkoper die je altijd tegenkomt bij de supermarkt, of de mensen die je dagelijks ziet zitten op een bankje. Wat is hun verhaal? Het bijzondere, dat is juist het gewone. In elk verhaal zit iets bijzonders.”

adv.