‘Een verloofd stel bleek familie van elkaar’: Rob helpt mensen met DNA-onderzoek

Rob vindt het leuk om stambomen uit te pluizen Foto: Kirsten Bliekendaal

Graven in de familiegeschiedenis, Rob van Drie uit Woerden doet het graag. Eerst alleen voor de lol, nu als beroep. Hij geeft leiding aan DNA-onderzoek(ers) om mensen hun verborgen verleden te helpen achterhalen. ‘Mensen hebben steeds meer behoefte aan kennis over hun roots’.

Als je de televisie-programma’s DNA onbekend of Verborgen Verleden wel eens hebt gezien, dan heb je ook het werk van Rob gezien. Hij geeft leiding aan het onderzoek bij Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Het CBG werkt op de achtergrond mee aan de televisieprogramma’s om de deelnemers inzicht te geven in hun familiebanden.

Identiteit

“Zeker de laatste jaren is er steeds meer vraag gekomen van mensen die willen weten waar ze vandaan komen, wie hun voorouders zijn en wat voor een bloed er in hun lijf stroomt”, zegt Rob. “Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat mensen willen weten waar ze bij horen, het bepaalt mede hun identiteit.”

Tekst gaat verder na het filmpje >

Via een simpele DNA-test is al heel veel informatie te achterhalen. “Naast mijn werk begeleid ik mensen die op zoek zijn naar hun verleden. Ze doen een DNA test bij een bureau. Hun gegevens komen dan in een database. Een programma als MyHeritage matcht personen dan aan elkaar waarvan het DNA gelijkenissen vertoont.” Van belang is dan wel dat er andere leden uit de familie een test doen. “Des te meer mensen in die database, de te betrouwbaarder de informatie.”

Stamboom

Hij pakt zijn eigen profiel erbij op zijn laptop. “Kijk je ziet dat ik blijkbaar familie heb in Australië en ook in Duitsland is er iemand met gelijkenissen in het DNA. Koppel je deze gegevens ook nog aan een stamboom, dan krijg je helemaal een betrouwbaar beeld.”

De database laat ook zien in welke landen jouw voorouders geleefd zouden hebben. “Er worden percentages gegeven, maar die zijn alleen betrouwbaar per continent. De techniek is nog niet zo ver dat we het per land kunnen bekijken. Mijn DNA is bijvoorbeeld voor een groot deel Europees en dat klopt ook wel als ik het vergelijk met mijn eigen onderzoeken.”

Tekst gaat verder na de afbeelding >

Screenshot MyHeritage.nl

Wat hij met die informatie doet? “Ik vind het gewoon interessant om te weten waar ik vandaan kom en wie mijn voorouders waren. Het is een soort puzzel, een soort sport. Je kan er helemaal in verzeild raken.” Zeker omdat het eigenlijk een oneindig proces is.

“Als je heel ver teruggaat zijn we natuurlijk gewoon allemaal familie van elkaar, maar dat zie je niet altijd terug in het DNA. Van alle voorouders tot zo’n acht generaties terug heb je DNA. Van sommige voorouders uit oudere generaties is het DNA niet doorgegeven tot aan jou toe. Zij (en daarmee hun voorouders) ontbreken dus in je DNA.”

Onverwacht

Zeker voor mensen die geadopteerd zijn is DNA-onderzoek waardevol merkt Rob. “Ik heb wel het gevoel dat DNA-onderzoek iets bijdraagt aan de zoektocht van sommige mensen. Maar veel mensen doen het vooral vanuit interesse.”

Tekst gaat verder na de foto >

DNA onderzoek. Foto: Maggie Bartlett, via Wikimedia

Zo was er eens een verloofd stel dat op die manier ontdekte dat ze familie waren. “Klinkt erger dan dat het is. Ze hadden overeenkomsten in hun DNA dat terug te leiden was naar het jaar 1800. Ze vonden het wel grappig om te weten.” Soms komen er ook (vervelende) onverwachte resultaten uit de onderzoeken. “Ik zeg mensen wel altijd van tevoren dat ze daar wel rekening mee moeten houden. Iemand heeft zo wel eens ontdekt dat zijn opa, zijn opa eigenlijk niet was.”

Woerdense namen

Eind dit jaar gaat Rob met pensioen, maar het uitpluizen van zijn eigen en andermans geschiedenis blijft hem bezig houden. “In mijn vrije tijd doe en deed ik altijd mijn eigen onderzoek, bijvoorbeeld naar de herkomst van namen.” Op zijn blog, waarover we hem al eerder spraken, schrijft hij over (een deel van) zijn bevindingen.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “‘Bij mijn eerste zoen stond ze te juichen’: José en Carina hebben een bijzondere vriendschap”

‘Bij mijn eerste zoen stond ze te juichen’: José en Carina hebben een bijzondere vriendschap

Ga naar “Koud? In deze warme huiskamer is iedereen welkom: ‘Ik bak ook koekjes’”

Koud? In deze warme huiskamer is iedereen welkom: ‘Ik bak ook koekjes’

Ga naar “De groentetuin van Rinus en Ria staat op vele foto’s: ‘Mensen verzamelen hier voor een praatje’”

De groentetuin van Rinus en Ria staat op vele foto’s: ‘Mensen verzamelen hier voor een praatje’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Diverse Huizedop kerst deco € 5,99”

Diverse Huizedop kerst deco € 5,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Kruidvat theelichten 3 stuks € 9,99”

Kruidvat theelichten 3 stuks € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Zanetti geraspte kaas van de zelfbedieningsafdeling van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Zanetti geraspte kaas van de zelfbedieningsafdeling van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen