Woerdense Eefje bouwt haar eigen tiny house: ‘Ruimte zit in je hoofd, niet in een huis’

Eigen foto.

“Ruimte en spullen heb ik niet nodig om gelukkig te worden, het geluk zit al in jezelf,” zegt Eefje Fehres (41). De Woerdense start in juli met de bouw van haar eigen Tiny House waar ze de rest van haar leven in hoopt te blijven wonen.
“Een groot huis moet je alleen maar schoonhouden en onderhouden, het kost geld en energie terwijl een tiny house alles heeft wat je nodig hebt,” legt Eefje uit. Met de bouw van haar eigen kleine huisje gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. “Met twee puberende (stief)dochters thuis was het nog geen optie om kleiner te gaan wonen, nu er een uit huis is, durf ik de stap wel te zetten. Mijn man volgt later als ook het andere kind is uitgevlogen. Die vrijheid geven wij elkaar.”

Off-grid

Ze gaat niet alleen terug in ruimte en spullen. Ook streeft Eefje naar een zo natuurlijk mogelijke vorm van leven. “Ik heb mijn eigen rioolsysteem, het water komt van de regen en eten uit de eigen tuin.” Energie haalt ze uit zonnepanelen, maar ze blijft ook aangesloten op het net. “Dat heeft alles te maken met de nu nog vervuilende batterijen waar zonne-energie in wordt opgeslagen,” zegt Eefje. Haar wens om klein te gaan wonen is het resultaat van een leven vol onderzoek naar zichzelf en een eureka moment in Thailand.

“Sinds mijn twintigste ben ik al intensief bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kies niet altijd de makkelijkste weg, maar juist als je jezelf uitdaagt, dan kun je jezelf ontwikkelen. Je moet doen wat jou gelukkig maakt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De indeling van het Tiny House van Eefje.

 

Vrijheid is in alle opzichten iets wat Eefje gelukkig maakt, merkte ze tijdens haar reis door Thailand. “Ik had behoefte om alleen te zijn, die vrijheid gaf mijn man mij. Onze relatie is heel open, het gaat er voor ons om dat we doen waar we gelukkig van worden. Pas dan groeit je relatie en blijft het mooi en bijzonder.”

Onderbroeken

Eefje was in eerste instantie niet zo heel gelukkig toen ze aankwam in Bangkok. “Mijn bagage was zoekgeraakt, ik moest het doen met mijn handtas met tandenborstel. Maar al snel merkte ik, dat ik ook niet meer nodig had dan dat. Ja, wat extra onderbroeken dan.” Op dat moment wist ze dat ze het thuis anders zou gaan aanpakken. Ze zegde haar baan in het onderwijs op en besloot zich te verdiepen in Tiny Houses. “Wat ik exact ging doen wist ik toen nog niet, maar wat wel duidelijk was dat ik iets voor mijzelf wilde beginnen en met minder spullen wilde leven.”

Onderzoek

Dat was rond 2017 toen de Tiny house beweging net een beetje voet aan de Nederlandse grond zette. “ Dat sprak mij ontzettend aan.” Omdat Eefje nog niet in de situatie was om zelf klein te gaan wonen startte ze een eigen ‘winkel’ in Tiny Houses. “Op die manier kon ik alvast onderzoek doen naar het wonen en andere mensen met hun dromen helpen.” Het leverde haar een enorm netwerk op waardoor ze nu het puntje bij paaltje komt een plekje heeft voor haar kleine woning. “Een geschikte locatie vinden voor een Tiny House is voor veel mensen nog een groot struikelblok, maar ik heb nu een plek in Koedijk, vlakbij Alkmaar. Hier komen in totaal 10 huisjes en met deze community gaan we een kenniscentrum oprichten voor Biobased bouwen en WEcomony.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De bouwtekening van het Tiny House

Als het meezit mag ze voor vijf jaar haar huisje daar neerzetten. “Die tijdelijkheid geeft me geen onrust. Het hele leven is tijdelijk en ik houd wel van avontuur. Over vijf jaar ziet de wereld er weer heel anders uit. Bovendien kan ik mijn huisje zo oppakken en verplaatsen.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein”

Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein

Ga naar “Damon strijdt op een wel heel smakelijk NK: ‘Elk vrij uurtje ben ik aan het bakken’”

Damon strijdt op een wel heel smakelijk NK: ‘Elk vrij uurtje ben ik aan het bakken’

Ga naar “‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden”

‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20”

Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Aardbeien € 1,99”

Aardbeien € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99”

4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Sterrenhemel laserprojector € 29,95”

Sterrenhemel laserprojector € 29,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Eeltsokken € 1,69”

Eeltsokken € 1,69

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023