Jacqueline is vrijwilliger bij Voedselbank Woerden: ‘Geeft mij voldoening’

Jacqueline Arts tussen de schappen van de Voedselbank aan de Barwoutswaarder Foto: Kirsten Bliekendaal

Moeilijk hè, om hulp vragen? Op een of andere manier doen we het niet graag. Toch is er niets om je voor te schamen, vindt Jacqueline Arts. Zij is vrijwilliger bij Voedselbank Woerden. “Het kan iedereen overkomen, ook als je een gewone baan hebt.”

Sinds het najaar van 2022 stapten meer mensen dan ooit over de drempel van de voedselbank aan de Barwoutswaarder. In een paar maanden tijd liep het aantal klanten op van 120 naar 190. Dit heeft alles te maken met de inflatie en de energieprijzen. “Mensen die altijd hun boontjes hebben weten te doppen, redden het niet meer”, vertelt Jacqueline aan een tafel tussen de dozen met voedingsmiddelen.

Tekst gaat verder na de foto

Het supermarktconcept geeft klanten de kans de producten te kiezen die ze ook echt gebruiken Foto: Kirsten Bliekendaal

Onder de klanten zijn ook gezinnen met ouders die ‘gewoon’ een baan hebben. “Er zijn veel vooroordelen over de voedselbank. Het zou voor mensen zijn die in de schulden zitten of hun leven niet op orde hebben.” Maar dat ligt anders. “Wie onder een bepaald inkomen komt, mag gebruik maken van de voedselbank.”

Kwetsbaar

“Als mensen zich aanmelden, krijgen ze meteen een pakket. Of dat nu terecht is of niet. Daarna gaan we met ze in gesprek om te kijken wat de situatie is.” Voor die gesprekken gaat Jacqueline bij de mensen zelf langs.

Tekst gaat verder na de foto

De voedselbank is afhankelijk van donaties, acties en subsidies Foto: Kirsten Bliekendaal

Als ze toevallig klanten van de voedselbank op straat tegenkomt, groet ze in eerste instantie niet. Dat is een bewuste keuze. “Je weet niet hoe mensen er in staan. Het blijft een gevoelig onderwerp. Ik wacht altijd af of ze mij groeten en sommigen maken ook gewoon een praatje.”

Supermarktconcept

Voedselbank Woerden is sinds hun oprichting in 2006 alleen maar gegroeid. Eind 2018 verhuisde de stichting naar een groter pand aan de Barwoutswaarder. Daar kunnen klanten komen ‘winkelen’. Langhoudbare producten, vers brood, ontbijtgranen en huishoudelijke artikelen staan er uitgestald in stellingen. Langs de wand staan vriezers en koelkasten met vleeswaren, kaas en vis.

“Met een vrijwilliger gaan ze de winkel door. Het geeft een soort supermarktgevoel, dat is een stuk menselijker dan iemand een pakket geven.” Bovendien gaat het ook voedselverspilling tegen. “Het is niet zo dat je als gebruiker alles maar moet eten omdat je dankbaar moet zijn met wat je krijgt. Het kan zijn dat je producten niet lust of vanuit geloofsovertuiging niet eet. Door dit concept kan iedereen zelf kiezen wat zij daadwerkelijk gebruiken.”

Tekst gaat verder na de foto

Voor sommigen is de drempel om naar de voedselbank te stappen een hoge Foto: Kirsten Bliekendaal

Meerdere keren per maand helpt Jacqueline de voedselbank als intakevrijwilliger en als gastvrouw. “Ik ben dit werk gaan doen toen ik even zonder baan zat. Ik vind het belangrijk me in te zetten voor de maatschappij. Iets kunnen betekenen voor een ander geeft mij voldoening. Ik vind het dankbaar werk.”

Soms is het wel confronterend, vertelt ze. “Ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat je iemand nooit kunt beoordelen op uiterlijk of zijn of haar doen en laten. Je kent het verhaal van diegene niet.”

(Ver)oordelen

Soms komen mensen met de auto naar de voedselbank. “Dan hoor je wel eens: ‘Hoe kunnen die mensen een auto hebben?’ Buitenstaanders weten niet dat deze mensen niet kunnen werken zonder auto. Of ze hebben de auto geleend van een familielid omdat ze slecht ter been zijn. Oordelen is nergens goed voor.”

Tekst gaat verder na de foto

Producten staan klaar om in de schappen te worden gelegd door vrijwilligers Foto: Kirsten Bliekendaal

Aankloppen bij de voedselbank doen mensen niet zomaar. “Het vereist vaak veel moed om hulp te vragen.” Jacqueline vindt het fijn dat ze via de voedselbank iets kan doen voor haar medemens, maar liever heeft ze dat haar vrijwilligerwerk niet nodig is.

“Het is eigenlijk bizar dat dit soort noodhulp nodig is in een goed ontwikkeld land als Nederland. Wij zien hier altijd direct de gevolgen van de besluiten die ze maken in Den Haag. Met de toenemende energieprijzen werd het hier almaar drukker. Gelukkig neemt het nu iets af door de maatregelen en de verhogingen van de toeslagen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Woerdenaar van de Week

Ga naar “Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein”

Een jaar leven in een camper: zo gaat het nu met Kimm en Rein

Ga naar “Damon strijdt op een wel heel smakelijk NK: ‘Elk vrij uurtje ben ik aan het bakken’”

Damon strijdt op een wel heel smakelijk NK: ‘Elk vrij uurtje ben ik aan het bakken’

Ga naar “‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden”

‘Iedereen heeft talenten, ongeacht leeftijd of label’: Sven strijdt voor een inclusief Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle DubbelFrisss van € 4,30 voor € 2,15”

Alle DubbelFrisss van € 4,30 voor € 2,15

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99”

L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Duo pasta’s en kokospasta 340 gram van € 4,98 voor € 2,49”

Alle AH Duo pasta’s en kokospasta 340 gram van € 4,98 voor € 2,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Johma salades 175 gram van € 12,57 voor € 6”

Alle Johma salades 175 gram van € 12,57 voor € 6

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Reisbed Novi Baby Nora Luxe Grey/Wood € 69,99”

Reisbed Novi Baby Nora Luxe Grey/Wood € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023