Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dierenarts Mathy met pensioen: 32 jaar lief en leed gedeeld met dieren én hun baasjes

Door Sylvia Vos 7 november 2018

Het is het einde van een tijdperk: de Woerdense dierenarts Mathy Bergh (60) is vorige week met pensioen gegaan. Ruim dertig jaar zorgde ze voor letterlijk duizenden Woerdense huisdieren, van wie ze zich nog onvoorstelbaar veel namen kan herinneren. Lief en leed deelde ze met de baasjes van de dieren. En met haar assistentes. Zaterdag is het afscheid op de nieuwe locatie van de kliniek. Mathy: “Grote stapel zakdoeken mee maar.”

Mathy vertelt hoe ze als Amsterdamse in Woerden terechtkwam: “Ik heb diergeneeskunde gestudeerd in Utrecht. Net als mijn man, die ik daar heb leren kennen. We zochten een plek om met zijn tweeën iets te starten. In die tijd was het nogal gebruikelijk dat de man overdag de grote dieren deed als koeien, varkens en paarden en dat hij dan een vrouw meebracht die overdag de telefoon opnam. En ’s avonds was er dan een uurtje voor de kleine huisdieren. Ja, mijn kinderen kijken mij ook altijd wat glazig aan als ik dit vertel, maar zo was het.”

In Woerden deed zich zo’n kans voor. En ondanks dat de afgestudeerde Mathy liever een andere rol voor zichzelf zag, pakten ze de kans. “Het was niet zo makkelijk toen om werk te vinden. Dat was in 1986.” Nog geen jaar later had Mathy aan werk geen gebrek. “Ik was de hele dag thuis en had alle tijd van de wereld. Als mensen belden, kon ik meteen zeggen: kom maar.”

Telefoon naast het bed

En die boodschap, ‘kom maar’, is eigenlijk nooit veranderd. Al die jaren stond de telefoon zelfs naast bed. Want ook ’s nachts kunnen dieren ziek worden. En natúúrlijk kon je dan Mathy bellen.

(Lees verder onder de foto)

Mathy en haar eigen hond Nena. Foto: indebuurt Woerden

Ontelbaar veel keren kwam ze haar bed uit als er nood was, of zat ze bij zieke dieren. Ook in de weekenden of als de werktijd er al op zat. En dat is haar niet in de koude kleren gaan zitten, vertelt ze. “Natuurlijk doe je het gewoon, voor de beesten, maar nu ik vrij ben, merk ik pas hoe moe ik eigenlijk was. Het is jarenlang gewoon heel, heel druk geweest.”

Leuke en verdrietige dingen

En met die mensen en hun dieren maakte Mathy veel mee. Leuke dingen, maar ook verdrietige dingen. “Een keizersnede waar een schattig koppeltje pups uitkomt, dat is natuurlijk feest.” Maar regelmatig waren dieren niet meer te genezen. “Ik kon dat soort dingen echt wel loslaten hoor, maar soms hoorde bij een dier een heel verhaal. Bijvoorbeeld een hond die nog van een overleden partner was geweest. Dan is zo’n dier toch een beetje de laatste link met de ook al overleden partner.”

‘Ja, ik houd heel erg van dieren, maar het gaat ook om de mensen’

Maar het is haar jarenlange inzet, zelfs bij nacht en ontij, en haar enorme betrokkenheid die van Mathy een geliefde dierenarts maakten. “Ik heb er zelf een enorme hekel aan als er niet goed naar je geluisterd wordt of als daar amper tijd voor is. Luisteren naar de mensen, de tijd nemen en duidelijk uitleggen wat je gaat doen vind ik heel belangrijk. Dieren kunnen niet zelf hun verhaal vertellen, dus uit het verhaal van het baasje haal je heel veel informatie. Maar de mensen willen zelf ook gewoon hun verhaal even kwijt.

We hebben nogal wat snuffelstages gehad hier en die zeiden dan ook altijd dat het werk met dieren eigenlijk best veel om de mensen draait. En ja, dat klopt. Ik houd heel erg van dieren, maar het gaat ook om de mensen.”

Lief en leed gedeeld

Hoe meer het gesprek vordert, hoe vaker Mathy moet slikken als het gaat over het afscheid. Behalve het afscheid van het werk zelf en van de patiënten en hun baasjes, is er ook nog het afscheid van de assistentes, Trees, Simone en Joke. “Twintig jaar heb ik lief en leed met ze gedeeld. Je staat er altijd met zijn tweeën voor. En de praktijk was aan huis, dus zij hebben onze kinderen zien opgroeien, pasten even op als ik een boodschap moest doen.”

Zaterdag is het officiële afscheid. “Een grote stapel zakdoeken mee dus”, moet Mathy half lachend en half de tranen wegvegend bekennen. “Het is heel dubbel. De rust is een verademing, maar ik ga het werk en de mensen ook heel erg missen.”

Het afscheid is op de nieuwe locatie van de dierenkliniek, op de Rembrandtlaan in het Pius X-gebouw. Zaterdag 10 november is het van 10.00 tot 16.00 uur open dag en is er dus ook gelegenheid om afscheid te nemen van Mathy. 

Woerdenaar van de Week

Ken jij iemand die een bijzonder verhaal te vertellen heeft? Laat het ons weten, dat kan hier.

In alle vroegte op pad; zij maakten het Kerkplein voor je schoon na de Nacht van Woerden

Zo'n beetje heel Woerden lag vanochtend om 05.30 uur nog op één oor na een avond gezelligheid op het...
Marieke de Vries Breeveld Woerden Mariekeboe02 Instacow koeien

Dankzij NOS-redacteur Marieke gaan de koeien op Breeveld de hele wereld over 

In de wereld van Instagram nemen katten een speciaal plaatsje in. Ruim 34 miljoen mensen deelden hun...
Paul Gruter dierenambulance

Paul rijdt op de dierenambulance in en om Woerden: ‘Álles voor de dieren’

Een enorme liefde voor dieren heeft Paul Gruter (56). Zelfs wespen die dreigen te verzuipen in een d...

Meer over Dierengezondheidscentrum De Limes ontdekken?

Dierengezondheidscentrum De Limes dierenartsen

Gesloten08:30 - 18:00

Rembrandtlaan 24, Woerden

Bekijk meer:dierenartsen

adv.