Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Corona brengt einde aan Olympische droom van Thijs (26): ‘Met pijn in mijn hart neem ik afscheid’

Door Kirsten Bliekendaal 13 mei 2020

“Het was een geweldig avontuur, maar dat komt nu ten einde,” laat Thijs van den End (26) de rest van de wereld weten via zijn sociale media. De parazwemmer uit Woerden stopt terwijl hij de Paralympische Spelen in Tokio haast kon ruiken.
En daar ligt nu net het pijnpunt. De Paralympische Spelen gaan niet door. “Eerst werden de kwalificatiemomenten afgelast en daarna de Paralympische Spelen verplaatst. Fysiek en mentaal zorgde dat voor een gevecht dat ik niet meer kon opbrengen,” zegt Thijs. “Met pijn in mijn hart neem ik afscheid, maar toch voelt deze beslissing als een opluchting. Bij topsport moet je je honderd procent geven en dat kon ik niet meer.”

‘Wilde ik nog een jaar alles uit mezelf halen? Kan ik mijzelf weer opnieuw motiveren?’

Motivatie

Zijn besluit om te stoppen komt niet uit de lucht vallen. “Na de Spelen wilde ik er sowieso een punt achter zetten om mijn studie weer op te pakken en een maatschappelijk leven op te bouwen. Nu mijn topsportleven vanwege corona stil kwam te staan, kreeg ik de tijd om over dingen na te denken. Dat bracht mij aan het twijfelen: ‘wilde ik nog een jaar alles uit mezelf halen? Kan ik mijzelf weer opnieuw motiveren?’ Dat kan ik gewoon niet meer.”

Het is de tweede keer dat Thijs zijn badmuts (hij versleet er meer dan honderd volgens de teller op zijn website) definitief afzet. Eerder in 2012 stopte hij met zwemmen terwijl hij op dat moment record naar record op zijn naam zette. “Op sportgebied ging het goed, maar ik verloor het plezier. Ik was erg jong bij de talentenselectie gekomen en vanaf toen eigenlijk op een rijdende trein gesprongen. Ik wilde op dat moment dingen doen die elke jongen deed.”

Zonder been

Van een mogelijke zwemcarrière was voor zijn 12e nog helemaal geen sprake. Hij trapte graag een balletje en deed aan atletiek. Totdat de doktoren bij de toen 12-jarige Thijs een tumor ontdekte. “In eerste instantie leek het op een blessure in mijn knie, maar het bleek foute boel te zijn.”

Er zat niets anders op dan de amputatie van zijn linkerbeen. “Ik kan mij herinneren dat ik wakker werd na mijn operatie, het was zo gek. Ik moest alles ook weer opnieuw leren terwijl ik ook nog chemo’s moest doorstaan.” Tijdens zijn revalidatie kwam hij via zijn buurjongen in het zwembad terecht. “Ik vroeg mijzelf af of ik nog wel recht kon zwemmen. Ook vond ik het spannend, je bent toch bang voor meningen.” Dus trok hij eerst baantjes zonder mensen daarbij. “Dat ging goed en op een gegeven moment had ik er niet zoveel moeite meer mee om mijzelf bloot te geven.”

Rio

Na een pauze van twee jaar dook Thijs het zwembad weer in, om op dezelfde voet verder te gaan waar hij was gestopt. Op 0.06 seconde na miste hij de Spelen van 2016 in Rio. Vanaf toen zette hij alles op alles voor Tokyo 2020. Een wereldrecord op de 200 meter rugslag korte baan, zilver op het EK in Dublin en brons op de estafette, het ging op z’n zachts gezegd best lekker met Thijs. Maar toen kwam corona. “Je moet je helemaal kunnen en willen geven, dat kan ik niet meer.” Nu pakt hij zijn studie commerciële economie en sportmanagement weer op. “Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet, ik heb de tijd om mij te gaan oriënteren. Spannend, maar wel erg leuk.”


Fred (97) neemt ‘wraak’ na vijf jaar levensgevaar: ‘Vrijheid is niet zomaar iets’

Verstopt voor de Duitsers leefde Fred Hisschemöller (97) tijdens de Tweede Wereldoorlog in Linschote...

Jolanda probeert het zonder afval: ‘Met bakjes en zakjes ga ik naar de markt’

Eigenlijk startte Jolanda Zwetsloot (40) haar zero waste-project als nieuwe uitdaging nadat ze een j...
Unieke keuken in gymzaal

Dennis maakte keukens in oude kerk en gymzaal: ‘We gaan voor het verrassingseffect’

Het begon allemaal met een houten tafeltje in een oude schuur in Linschoten. Inmiddels is het bedrij...
Vuilniswagen Woerden afval

Vuilnismannen draaien dubbele diensten in Woerden: ‘Het valt niet mee om alles netjes te houden’

Het klinkt heel logisch: omdat we met z'n allen veel meer thuis zijn, produceren we meer afval. In W...

20 x de Woerdense geschiedenis komt tot leven met deze digitaal ingekleurde foto’s

Het streekarchief is rijk aan prachtige historische foto’s van ons mooie Woerden. Deze plaatjes zijn...
zwembad batenstein woerden zwemles

Zwembaden in Woerden mogen weer open: ‘Zwemlessen worden vanaf 18 mei opgestart’

Zwemmen in de binnenbaden kan binnenkort weer in Woerden en Harmelen. Dit is alleen voor de gevorder...
bezorgmenu ryck kameryck

Check het nieuwe bezorgmenu van ’t Ryck: van verse asperges tot spareribs van de braai

Zin om een maaltijd te bestellen? Gelukkig kan dat in Woerden op veel plekken, maar heb jij de nieuw...

adv.