Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Conny ging op zoek naar haar biologische vader: ‘Mijn vader wist dat hij mijn vader niet was’

Door Jurgen Rupschus 13 maart 2019

Als je erachter komt dat je bent opgevoed door een liefdevolle vader die eigenlijk niet je vader was, dan is dat heel heftig. Het gebeurde de Woerdense Conny Wesseling (58). Ze besloot om een boek te schrijven over haar zoektocht naar haar biologische vader. Maar het boek is zoveel meer. “Toen ik bezig was met schrijven, ging ik mijn ouders ook begrijpen. Ik keur het niet goed, want ze hadden eerlijk moeten vertellen hoe het echt zat.”

De ouders van Conny hebben altijd verzwegen wie de echte vader van Conny was. “Familieleden wisten ervan, want in de cultuur (de ouders van Conny waren half Indisch) werden geheimen met elkaar gedeeld. Maar het werd allemaal in de doofpot gedaan”, vertelt Conny. En De Doofpot is ook tegelijkertijd de naam van het boek. “Het is een biografie met veel humor en een stukje drama. Het is geen ‘zwaar’ boek geworden.”

De eerste confrontatie

Toen Conny dertien was kreeg ze tijdens een biologieles een grafiekje met bloedgroepen te zien. “In de klas moesten we de bloedgroep van ouders vergelijken met die van ons. En het klopte bij mij niet, het kwam niet overeen met mijn ouders. Ik heb aan mijn ouders gevraagd hoe dat zat. ‘Dat moet een fout zijn, want ik ben je moeder en je vader is je vader’, kreeg ik als reactie. Ik heb het daarbij gelaten, maar de gedachte bleef veel bij mij terugkomen. Ik hield veel van mijn ouders en ik wilde het ook niet weten. Ik stopte het in een doofpot.”

(Lees verder onder de foto)

Conny boek de doofpot
Foto: indebuurt Woerden

Confrontatie nummer twee

“De vader van Conny overleed toen ze 32 jaar was. Tussen zijn spullen vond ze een oud legerplaatje met daarop zijn bloedgroep. Conny: “En dat was de tweede confrontatie, want het paste niet bij mijn bloedgroep. Dat was heftig, want alles van vroeger kwam weer boven en ik wilde weten hoe het zat.”

“Omdat mijn vader net overleden was, ging ik niet meteen in gesprek met mijn moeder. Maar wat later had ik haar wel geconfronteerd met mijn bevindingen. Toen werd ze heel boos dat ik mijn zoektocht door wilde zetten. De liefde tussen ons bekoelde en ze wilde mij niets vertellen over mijn vader.”

‘Je gaat gekke dingen doen als je ergens achter wilt komen’

Geheimen en een puzzelstukje

Het bleek dat de familie van Conny meer wist. Maar niemand vertelde haar iets. “Mijn tantes mochten mij niets vertellen, want zij stonden achter mijn moeder. Een tante vertelde mij dat mijn bevindingen klopte, maar dat was het dan ook. Toen liep ik vast, waar kon ik nog meer heen? Je gaat gekke dingen doen als je ergens achter wilt komen. Ik bezocht onder andere een paragnost. Hij gaf mij een puzzelstukje: Friesland. Toen kon ik er niets mee, maar achteraf klopte het, zo bizar!”

‘Hij leefde niet meer’

Eindelijk kwam Conny iets meer te weten. “Op een begrafenis sprak ik een neef die wist wie mijn biologische vader was. Hij vertelde mij dat het voor 90 procent zeker was dat ik de dochter van ‘die man’ was. Maar de man die mijn neef noemde, leefde niet meer. Mijn biologische vader was dus al overleden. Hoe kwam ik er dan achter of hij mijn echte vader was?, dacht ik. En toen ging ik op zoek naar DNA”, vertelt Conny.

Boek conny
De voorkant van het boek van Conny.

DNA Onbekend

In 2011 is Conny op tv geweest in het programma DNA Onbekend. “Ik kon geen kant meer op en het tv-programma kon mij verder helpen. Ik had meteen fijn contact en samen zijn we op zoek gegaan. Mijn biologische vader had nog drie kinderen. En met hun DNA kon ik meer zekerheid krijgen over mijn echte vader. Ik had DNA van de vrouwelijke tak nodig en van de drie kinderen was zij de enige die nog leefde. Alleen zij woonde in Indonesië”, vertelt Conny.

Via haar halfzus kwam Conny er definitief achter wie haar biologische vader was. “De mensen van het tv-programma hadden geregeld dat haar DNA naar Nederland kwam. Ik ben heel dankbaar dat ze dat voor mij hadden gedaan. Mijn halfzus was al 92 jaar, was een Nederlandse en getrouwd met een Indonesiër.”

‘Mijn vader wist dus dat hij niet mijn biologische vader was’

Kinderwens

“Na mijn zus hebben mijn ouders acht jaar geen kinderen meer gehad. In de tussentijd hebben ze nog wel twee kinderen geadopteerd, maar mijn moeder, die toen 36 was, had nog altijd een kinderwens. Maar mijn vader had verminderde vruchtbaarheid. Tegenwoordig ga je naar een ziekenhuis om je kunstmatig te laten insemineren, maar zoiets had je vroeger niet. Mijn ouders hadden met elkaar afgesproken dat als mijn moeder een goede zaaddonor vond, dat ze dat op de natuurlijke manier mocht doen. En zo kwam ze bij mijn biologische vader terecht, die uit Friesland kwam. Het was geen liefde, maar gewoon om zwanger te worden.”

Nooit laten merken

“Mijn vader wist dus dat hij niet mijn biologische vader was. En hij heeft dat nooit laten merken. Mijn biologische vader wist wel dat hij mijn echte vader was en achteraf bleek dat hij via de zijlijnen meekeek naar mijn leven. Mijn moeder had namelijk nog weleens contact met hem. Voor mijn ‘opvoedvader’ heb ik enorm veel respect, want hij heeft mij opgevoed als zijn eigen dochter.”

‘Misschien waren mijn ouders bang om mij te verliezen of vonden ze het te heftig om te vertellen’

Open en eerlijk

Conny ten slotte: “Misschien waren mijn ouders bang om mij te verliezen of vonden ze het te heftig om te vertellen. En misschien kwamen ze wel op het punt van zolang ze het niet weet: vertellen we het maar niet. Ik ben opgevoed door twee ouders die van mij hielden. En ik vind het belangrijk om door het boek open en eerlijk naar elkaar toe te zijn. Je kunt op deze manier ook iets meegeven aan anderen.”

Het boek van Conny is eind februari verschenen en te bestellen bij boekhandels en ook te bestellen via uitgeverij Boekscout.


Lees ook:

Marina

Marina emigreerde van Rusland naar Woerden voor de liefde en dit is haar verhaal

Woerdense Marina Kopylova (49) emigreerde 16 jaar geleden van Rusland naar Woerden. Ze leerde de Ned...
Kast opruimen closet therapy

Jouw rommelige kledingkast opruimen? Dat doe je met Closet Therapy in Woerden

Mensen, het is weer tijd om jouw kledingkast op te schonen. Want het voorjaar is begonnen en dat bet...

Chakir vecht zich naar de top: ‘Door mij te focussen op kickboksen, ging ik niet op straat hangen’

Chakir El Haik (20) woont in Woerden, werkt in Rotterdam en kickbokst er flink op los in zijn bokssc...

Bram doet met zijn breakdancegroep mee aan Holland’s Got Talent: ‘We willen de beste van de wereld worden’

Voor Woerdenaar Bram de Waal (20) is breakdance zijn lust en zijn leven. Hij geeft dansles bij dansc...

adv.