Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cisca waakt over de Woerdense winkelliefhebber: ‘Lege winkelpanden, het liefst zo min mogelijk’

Door Kirsten Bliekendaal 8 januari 2020

Zo snel mogelijk het bordje ‘Te Huur’ plaats laten maken voor het bordje ‘Hier opent binnenkort’. Dat is wat Cisca Griffioen (47) doet als kersvers intermediair vastgoed van de binnenstad Woerden.

“Op dit moment staat Woerden er best goed voor. Zeker de laatste jaren is de leegstand flink teruggelopen. Aan mij de taak om dat nog verder door te trekken,” zegt Cisca. Volgens haar staat zo’n 6% van de panden nu nog leeg, ten opzichte van zo’n 12% zeven jaar geleden. “Je ziet steeds meer speciaalzaken en van de kleine vernieuwende winkels in het straatbeeld.”

‘Op een nieuwe telefoonwinkel of opticien zit niemand te wachten’

Sinds januari is Cisca intermediair vastgoed van de binnenstad. Dat doet ze naast haar webshop en baan als accountant. “Ik bemiddel tussen de gemeente, pandeigenaren en de retailers. Het contact met mensen, dat maakt het zo leuk. Ik match als het ware mensen met het doel de binnenstad leuk en levendig te houden. Dit past bij mij en daarom wilde ik dit er graag bij doen.”

Nog een telefoonwinkel

Sommige retailers melden zich bij de gemeente met de vraag of er een pand is voor hen. Dan worden zij in contact gebracht met de pandeigenaar en met Cisca. Maar vaak is het ook zo dat Cisca zelf op zoek gaat naar een retailer die volgens haar bij Woerden zou kunnen passen. “Op een nieuwe telefoonwinkel of opticien zit niemand te wachten. Je moet wel goed kijken wat past en wat een goede aanvulling is op het bestaande aanbod. Zo kan ik begrijpen dat er weer behoefte komt aan een winkel voor grote maten nu deze is verdwenen bijvoorbeeld.”

‘De concurrentie van webshops is groot en dat zie je terug in het straatbeeld’

Webshop vs winkelpand

Verdwijnen zullen de fysieke winkels nooit verwacht Cisca, ondanks de soms alarmerende verhalen over grote winkelketens die omvallen. “De concurrentie van webshops is groot en dat zie je terug in het straatbeeld. Het vraagt een andere aanpak. Daarbij spelen sfeer en beleving een enorme rol. Mensen vinden het prettig om goed advies te krijgen of als een winkelier de smaak van de klant nog weet. Dat heb je online niet.”

Woerden is leuk

Woerden is een leuke stad voor ondernemers vindt Cisca. “We zitten op een mooie locatie in het Groene Hart, vanuit hier kan je veel met de fiets doen. Een ook het feit dat Woerden een vestingstadje is heeft meerwaarde. Je moet zorgen dat je in de binnenstad leuke winkels hebt en horeca. Volgens mij doen we dat best goed.” Waar de Woerdenaar dan het liefst komt? “Dat zijn de traditionele winkels als de bakker, slager, groenteman en de supermarkt, die zijn niet uit het straatbeeld van Woerden weg te denken.”

‘Je moet zorgen dat je in de binnenstad leuke winkels hebt en horeca. Volgens mij doen we dat best goed’

Daarbij hoort ook de horeca. “Woerdenaren komen graag naar de terrasjes en restaurants en de laatste tijd zie ik ook steeds meer toeristen en mensen van buitenaf die de stad ontdekken.” En dat is dan weer goed voor de zaken in de binnenstad. “Tijdens evenementen als de VakantieWeek bijvoorbeeld, dan zie je veel mensen van buitenaf die dan even een ijsje gaan halen of gaan winkelen.”

Winkelwens

Welke winkels Cisca graag in de huidige leegstaande winkelpanden ziet komen, daar laat ze zich niet over uit. “Wel kan ik zeggen dat er al gesprekken zijn met retailers voor de invulling van enkele panden, maar hoe en wat daar zeg ik nog niets over”, lacht ze. Of het haar lukt om alle winkelpanden te vullen, daar is ze kort over. “Dat is echt een utopie, maar we kunnen wel ver komen.”


Lees ook:

Voorstraat Esprit Woerden

Dertien lege winkelpanden in Woerdense centrum: ‘Er zijn al gesprekken met retailers’

Als je door de Woerdense winkelstraten loopt, is het je misschien al opgevallen dat er een aantal op...

Laura schrijft brieven aan vreemden over de hele wereld: ‘Je geeft sneller een ongezouten mening’

Wanneer heb jij voor het laatst een echte brief geschreven? Op papier hè, met postzegel en zo. Juist...
Karin

Deze interviews met Woerdenaren in 2019 waren heel bijzonder

Het afgelopen jaar hebben we veel Woerdenaren gesproken met een bijzonder verhaal. Een verhaal van i...
Instijl Woerden rijnstraat

Jammer! Trieke gaat stoppen met haar kledingwinkel in de Rijnstraat

Het is nooit leuk als een winkel gaat sluiten. Helemaal niet als de zaak al een hele poos in Woerden...
Wijnbar - wijncafe

2020: naar deze nieuwe hotspots in Woerden kijken we uit

In dit nieuwe jaar kijken we uit naar de nieuwe hotspots die gaan openen in Woerden. Wij hebben een ...

Deze hotspots zijn allemaal nieuw in Woerden sinds 2019

Wat hebben we er sinds het afgelopen jaar toch mooie winkels en horeca bijgekregen in Woerden. Omdat...

Van deze zaken in Woerden hebben we in 2019 afscheid genomen

In het afgelopen jaar hebben zijn er veel nieuwe zaken in Woerden geopend. Maar helaas is er ook een...

adv.